ΔΙΔΑΧΕΣ

Η έκτη σάλπιγγα της Αποκάλυψης και το λύσιμο των αγγέλων στον ποταμό Ευφράτη

«Λύσον τους τέσσαρας αγγέλους τους δεμένους επί τω ποταμώ τω μεγάλω Ευφράτη».

Το εύλογο ερώτημα είναι ποιοι είναι οι τέσσερις άγγελοι, που ελύθησαν για να σκοτώσουν το ένα τρίτο των ανθρώπων. Σε αυτό το ερώτημα έχουμε διάφορες ερμηνείες.

Οι δύο κύριοι ερμηνευτές της Ιεράς Αποκαλύψεως, Άγιοι Ανδρέας και Αρέθας Καισαρείας λένε ότι, ίσως, είναι οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ουριήλ και Ραφαήλ ως Αρχιστράτηγοι των ταγμάτων των αγγέλων, οι οποίοι εξαπολύονται εις την των ασεβών κατάκριση και γι’ αυτό αφανίζουν το ένα τρίτο των ανθρώπων. Αλλά, ίσως είναι οι πονηροί δαίμονες, οι οποίοι δέθηκαν με την παρουσία του Χριστού και τώρα λύνονται με θείο πρόσταγμα και εξέρχονται δια να ταράξουν τα έθνη.

«Εγώ δε του τους οίμαι πονηροτάτους είναι δαίμονας δεθέντας εν τη Χριστού Παρουσία· ους κατά θείον πρόσταγμα εκ του υπερουρανίου θυσιαστηρίου εξερχομένους, ου ην το εν τη παλαιά σκηνή αντίτυπον, υπό θείου αγγέλου λύεσθαι, ώστε ταράξαι τα έθνη, ου μόνον κατά Χριστιανών, αλλά και κατ’ αλλήλων· ως αν οι μεν δόκιμοι και πιστοί φανεροί γένονται, και μειζόνων αμοιβών και των άνω μονών άξιοι φανώσιν, ως σίτος ώριμος».

Ο μακαριστός αρχιμανδρίτης Ιωήλ Γιαννακόπουλος κάνει μια πολύ εύστοχη τοποθέτηση, λέγει ότι «οι τέσσερις άγγελοι οι δεδομένοι εις τον ποταμόν Ευφράτην πιθανότατα να είναι οι τέσσερις άγγελοι του κεφαλαίου επτά, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να επιφέρουν καταστροφές στον κόσμο, αλλά εμποδίστηκαν από έναν άλλο άγγελο να μην το πράξουν μέχρι να σφραγισθώσιν οι δούλοι του Θεού.

Ήδη, όμως, οι δούλοι του Θεού είναι σφραγισμένοι, όπως αναφλερει το κεφάλαιο Ζ’, 2-8 και η καταστροφή εξαπολύεται κατά των μη εσφραγισμένων. Είναι τέσσερις οι άγγελοι, διότι εις τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος, δηλαδή, σε όλο τον κόσμο, όπου είναι οι μη εσφραγισμένοι, πρόκειται ούτοι να αποσταλώσι»…

Η λύση των τεσσάρων αγγέλων στον ποταμό Ευφράτη, που στέλλονται για να σκοτώσουν το ένα τρίτο των ανθρώπων είναι καθαρά μία συμβολική, σχηματική, οπτασιακή εικόνα, που θέλει να μας δηλώσει κάτι. Τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα τον κάνουν οι άγγελοι και οι αρχάγγελοι του ουρανού, χρησιμοποιώντας μάλιστα και πολυάριθμο ιππικό – τεθωρακισμένα, αλλά θα είναι παγκόσμιο ανθρώπινο μακελειό πολλών εθνών, όπως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός, βέβαια, θα είναι πιο φρικτός, διότι σήμερα έχουμε σύγχρονα, πυρηνικά όπλα, που δύναται να σκοτώσουν όντως το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συνεπώς, εδώ ο Θεός δια του Ευαγγελιστού Ιωάννου, ίσως θέλει να μας πει ότι αιτία του πολέμου αυτού θα είναι ο Ευφράτης ποταμός και τα νερά του ή ίσως ο χώρος και το κέντρο, που θα λάβει μέρος ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι τα μέρη, που εκπηγάζει και περνά ο Ευφράτης ποταμός, δηλαδή, η Τουρκία, η Μ.Ασία, η Συρία, το Ιράκ, ίσως και το Ιράν, διότι ο Ευφράτης χύνεται στον Περσικό κόλπο, που συνορεύει με το Ιράν…

Από το βιβλίο: «Ερμηνεία της Ιεράς Αποκαλύψεως κατά την Αγία Γραφή και τους Αγίους Πατέρες» – Μοναχού Μάξιμου Γαβριήλ Αγιορείτου.

Πηγη gteloris.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button