ΔΙΑΦΟΡΑ

Έρχεται η κακοκαιρία «Daniel» – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες, δείτε χάρτες

Νέα σύσκεψη σήμερα στην Πολιτική Προστασία –  Οι τρεις φάσεις της επικίνδυνης κακοκαιρίας – Σήμερα επηρεάζονται έντονα Θεσσαλία και κεντρικο Ιόνιο – Τρίτη και Τετάρτη οι πιο δύσκολες ημέρες για την Αττική.

Προ των πυλών βρίσκεται η τριήμερη δυνητικά  επικίνδυνη κακοκαιρία που  έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας την ονομασία «Daniel».

Σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα πραγματοποιηθεί, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, νέα σύσκεψη για τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η διαταραχή ξεκινά σήμερα – από βορρά προς νότο –  με βροχές, καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Εν αναμονή του φαινομένου «ψυχρής λίμνης» που θα εμφανιστεί από σήμερα και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες Αρχές.

Κύρια χαρακτηριστικά της ραγδαίας μεταβολής των καιρικών δεδομένων θα είναι οι ισχυρές βροχές (κατηγορία 5) που χαρακτηρίζονται ως ακραίες και οι καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Για το λόγο αυτό οι Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Κακοκαιρία «Daniel»: Θα πέσουν πάνω από 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε Φθιώτιδα και Μαγνησία – Χάρτης του meteo

Ιδιαίτερα μεγάλες προβλέπεται να είναι οι ποσότητες βροχής σε περιοχές της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας τις επόμενες ημέρες, εν όψει της κακοκαιρίας Daniel.

Χαρακτηριστικά, στους προαναφερθέντες νομούς αναμένεται να πέσουν πάνω από 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα, το τριήμερο 4 με 7 Σεπτεμβρίου, από σήμερα δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται:

«Η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από σήμερα Δευτέρα 04/09 και για τις επόμενες ημέρες θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα). Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

-Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
-Σποράδες
-Πιερία
-Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)

-Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
-Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm».

Το εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχής (μπλε, μωβ αποχρώσεις) για το τριήμερο Δευτέρας 04/09 έως και Τετάρτης 06/09, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα αναμενόμενα ύψη βροχής > 500 mm.

Οι περιοχές που θα κινδυνεύσουν περισσότερο το τριήμερο από την κακοκαιρία είναι:

-Πιερία
-Ανατολική Ήπειρος
-Θεσσαλία
-Κεντρική και Βόρεια Εύβοια
-Σποράδες
-Κεντρική Στερεά (και τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, πιθανόν και της Αττικής)
-Βορειοανατολική Πελοπόννησος
-Νοτιοδυτική Πελοπόννησος

Για το νομό Αττικής  οι βροχές ξεκινούν από σήμερα αργά το βράδυ. Τρίτη και Τετάρτη προβλέπονται να είναι οι πιο δύσκολες ημέρες για το νομό.

Η επικείμενη επικίνδυνη κακοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια στις κεντροανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα φαινόμενα που θα τη συνοδεύουν (βροχές, καταιγίδες, άνεμοι) κατά τόπους θα είναι έντονα.

Σήμερα Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη βροχές τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν και στην περιοχή του Έβρου, όπου θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Μεγάλη επικινδυνότητα για ακραία φαινόμενα παρουσιάζουν οι περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και το κεντρικό Ιόνιο.

Η κατανομή και η ένταση των φαινομένων στις διάφορες περιοχές της χώρας από μέρα σε μέρα θα παρουσιάζουν διαφορές και το επίπεδο συναγερμού θα αξιολογείται συνεχώς.

Οι τρεις φάσεις της δυνητικά επικίνδυνης κακοκαιρίας:

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κακοκαιρία θα έχει τις εξής τρεις φάσεις:

-Τη Δευτέρα η διαταραχή επηρεάζει από βορρά προς νότο τη χώρα
-Την Τρίτη επιδρά το (Χ) με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa
-Στο Ιόνιο έχουμε (-16°C) και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο

Ειδικότερα, εξέλιξη του καιρού μέχρι και την Τετάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα

Σταδιακή μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες βασικά στη Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 και κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε πτώση από βορρά προς νότο.

Τρίτη

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο κατά τόπους θα είναι έντονα (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Β-ΒΑ 5 με 7 και στο Β. Αιγαίο 8 μποφόρ.

Τετάρτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Α-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ με ριπές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ως τα 8 μποφόρ.

«Στα παραπάνω προαναφερθέντα τμήματα υπάρξει αυξημένος κίνδυνος για πολύ ισχυρές καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων αυτών. Άρα η πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές είναι αυξημένη.

Επίσης αυξημένη είναι η πιθανότητα και για ισχυρές χαλαζοπτώσεις» προσθέτει ο Γιάννης Καλλιάνος ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις άλλων συναδέλφων του για ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα.

Ο χάρτης του Γιάννη Καλλιάνου για τις περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).

β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια

γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη

γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Κικίλιας: «Όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση»

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ενόψει της κακοκαιρίας, υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση και τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Τι είναι η «ψυχρή λίμνη» που θα φέρει σφοδρές καταιγίδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα έως τουλάχιστον και την Τετάρτη 6/9.

Αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπως φαίνεται παρακάτω, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button