ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πέτρα στα νεφρά

Είναι πιθανό μια πέτρα στα νεφρά να μην προκαλέσει συμπτώματα μέχρι τη στιγμή που θα μετακινηθεί μέσα στο νεφρό σας ή/και περάσει στην ουρική δίοδο και θα σας προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και δυσκολία στην ούρηση.

Όταν η πέτρα στα νεφρά περνά από το σύστημα συλλογής ούρων (μέσα στο νεφρό) προς την ουρική δίοδο, δρα σαν ένα φράγμα, αποτρέποντας την εύκολη ροή των ούρων από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ούρα να συσσωρεύονται, αυξάνοντας την πίεση και το πρήξιμο μέσα στο νεφρό. Δείτε ποια είναι τα σημάδια που θα πρέπει να σας δημιουργήσουν την υποψία ότι έχετε πέτρα στα νεφρά:

-Έντονος πόνος στα πλευρά και την πλάτη, κάτω από το σημείο που τελειώνει ο θώρακας. -Πόνος που μοιάζει να “απλώνεται” στην κάτω κοιλιακή και την βουβωνική χώρα. -Πόνος που “έρχεται κατά κύματα” και δεν έχει πάντα την ίδια ένταση. -Χρωματισμός στα ούρα (ροζ, κοκκινωπό ή καφέ). -Ασυνήθιστη/άσχημη μυρωδιά των ούρων. -Ναυτία και έμετος. -Πυρετός και κρυάδες (αν έχει προκληθεί μόλυνση). Ο πόνος από μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να αλλάξει τόσο σε ένταση, όσο και στο σημείο που τον αισθάνεστε.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πέτρες στη χολή

Η χολή είναι ένα μικρό σε μέγεθος όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, καθώς αποθηκεύει και απελευθερώνει υγρά στο λεπτό έντερο όταν φτάνουν σε αυτό οι τροφές.

Στη χολή μπορεί να σχηματιστούν μικρές συμπαγείς μάζες, όμοιες με αυτές που σχηματίζονται στα νεφρά. Οι πέτρες στη χολή είναι αποτέλεσμα της συνένωσης της χοληστερόλης και των χρωστικών που υπάρχουν στα υγρά που απελευθερώνει η χοληδόχος κύστη.

Παράγοντες που συμβάλλουν στο σχηματισμό μιας πέτρας στη χολή είναι:

1. Η κληρονομικότητα
2. Το αυξημένο σωματικό βάρος
3. Η δυσλειτουργία της χολής
4. Η διατροφή

Οι πέτρες σχηματίζονται όταν υπάρχει ανισορροπία στις ουσίες που αποτελούν τη χολή. Για παράδειγμα, οι πέτρες μπορεί να σχηματιστούν λόγω της αυξημένης χοληστερόλης ή μπορεί να προκύψουν επειδή η χολή δεν αδειάζει επαρκώς.

Οι πέτρες στη χολή είναι πολλές φορές «αθόρυβες» και η διάγνωση προκύπτει κατά την εξέταση για άλλες παθήσεις. Όταν όμως προκαλούν συμπτώματα, τα συνηθέστερα είναι:

1. Ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα και ψηλά στη μέση
2. Η ναυτία
3. Η τάση προς έμετο
4. Γαστρεντερικές επιπλοκές, όπως φούσκωμα, δυσπεψία, καούρα και αέρια

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται συνήθως για να επιβεβαιωθεί αν υπάρχουν πέτρες στη χολή είναι:

1. Αιματολογική εξέταση
2. Υπέρηχος/ενδοσκοπικός υπέρηχος
3. Υπολογιστική τομογραφία (CAT scan)
4. Σπινθηρογράφημα (HIDA scan)
5. Παλίνδρομη ενδοσκοπική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) Πηγη onmed.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button