ΥΓΕΙΑ

Έλκος δωδεκαδάκτυλου: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε με ευλάβεια!

 

Το πεπτικό έλκος διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: Σε έλκος στομάχου (γαστρικό έλκος) και σε έλκος δωδεκαδάκτυλου (ο δωδεκαδάκτυλος είναι η συνέχεια του στομαχιού και το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Το έλκος του δωδεκαδάκτυλου είναι 5-7 φορές πιο συχνό απ’ αυτό του στομάχου.

Το έλκος δωδεκαδάκτυλου είναι συχνότερο σε πιο νεαρά άτομα (από 30 έως 55 ετών), ενώ αυτό του στομάχου συνήθως προσβάλλει μεγαλύτερης ηλικίας άτομα (από 55 ετών και πάνω). Σήμερα το πεπτικό έλκος είναι το ίδιο συχνό σε άνδρες και γυναίκες.

Η συχνότερη αιτία που προκαλεί έλκος είναι η μόλυνση από ένα μικρόβιο το οποίο ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. To μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο στομάχου.

Τα άτομα που πάσχουν από πεπτικό έλκος πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πάθησης. Αν ο ασθενής δεν δώσει προσοχή στις τροφές που καταναλώνει, το έλκος μπορεί να εξελιχθεί σε πιο επικίνδυνες ασθένειες όπως ο καρκίνος του στομάχου.

-Εάν πάσχετε από έλκος δωδεκαδάκτύλου πρέπει να διαμορφώσετε ένα πλάνο με τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα. Έτσι θα αποφύγετε τόσο την πείνα όσο και την υπερφαγία.

-Προσπαθήστε να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή σας χωρίς ένταση.

-Φάτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε.

-Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας άπαχο κρέας, φρέσκα ψάρια, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

-Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.

-Αποφύγετε την ντομάτα, τον χυμό ντομάτας, το λεμόνι, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπ φρουτ, τον ανανά και γενικά τους χυμούς εσπεριδοειδών που προκαλούν καούρα και πόνο στον οισοφάγο.

-Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, το μαύρο και κόκκινο πιπέρι και τα καυτερά φαγητά που ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου.

-Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη όπως καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola, κακάο και σοκολάτα.

-Περιορίστε τα καρυκεύματα και τα λαχανικά που μπορεί να σας προκαλούν ενοχλήσεις όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι.

-Καταναλώστε μαστίχα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ακόμη και σε μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο για 2 εβδομάδες), η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος. Αυτό αποδίδεται στην αντιμικροβιακή της δράσης έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

 

Πηγή: onmed.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button