ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Reye: Τα συμπτώματα της επικίνδυνης ασθένειας που προσβάλλει τα παιδιά!

1813

Το σύνδρομο Reye εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών και χαρακτηρίζεται από οξεία εγκεφαλοπάθεια και λιπώδη διήθηση του ήπατος και πιθανώς του παγκρέατος, της καρδιάς, των νεφρών και των λεμφαδένων.

Παρατηρείται μετά από οξεία ιογενή λοίμωξη, όπως ανεμοβλογιά ή γρίπη.

Η θνητότητα εξαρτάται από τη σοβαρότητα προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά μπορεί να φθάσει και έως 80%.

Αίτια

Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αλλά από επιδημιολογικές μελέτεςαποδεικνύεται συσχέτιση με αυξημένη χρήση ασπιρίνης και άλλων σαλικυλικών.

Πιστεύεται επίσης ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια τοξίνη ή δηλητήριο που απελευθερώνεται στον οργανισμό το χρονικό διάστημα που το παιδί περνάει μια λοίμωξη ή σε χημικές αντιδράσεις που προκαλούνται στο σώμα από τις ιογενείς λοιμώξεις ειδικά όταν το παιδί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Συμπτώματα

Ο ασθενής εμφανίζει μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, που ακολουθείται εντός 6 ημερών από:
– έντονη ναυτία και έμετο
– αλλαγή της διανοητικής κατάστασης (αποπροσανατολισμός, σύγχυση, κώμα, επιληπτικές κρίσεις)
– ηπατομεγαλία, χωρίς ίκτερο σε 40% των περιπτώσεων.

Η ασπιρίνη και άλλα σαλικυλικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για κανένα λόγο στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων σε παιδιά.

Η υποστηρικτική θεραπεία περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες του αίματος θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά.

Αντιμετώπιση

Ο ασθενής υποβάλλεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε νευρολογική εκτίμηση. Παρακολουθείται επίσης η θερμοκρασία του και εφαρμόζονται συνταγογραφημένες οδηγίες για την ανακούφιση της υπερθερμίας.

Επιπλέον, εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο επιληπτικών κρίσεων. Οι προσλαμβανόμενες και αποβαλλόμενες ποσότητες υγρών παρακολουθούνται προσεκτικά. Ο ασθενής παρακολουθείται για ενδείξεις επηρεασμένης ηπατικής λειτουργίας, όπως σημεία αιμορραγίας ή εγκεφαλοπάθειας.

πηγη fanpage.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button