ΔΙΑΦΟΡΑ

Νίκη της επιστήμης. Δύο μήνες κατάφερε να ζήσει με μεταμοσχευμένη καρδιά χοίρου

Ο 57χρονος Αμερικανός, ο Ντέηβιντ Μπένετ, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου, τον περασμένο Ιανουάριο. Η κατάσταση της υγείας του ήταν, μάλιστα, καλή τις πρώτες ημέρες μετά την πειραματική επτάωρη επέμβαση, στην οποία είχε υποβληθεί από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Στην πορεία ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του 57χρονου επιδεινωνόταν, με αποτέλεσμα τελικώς εκείνος να αφήσει την τελευταία του πνοή στο Μέριλαντ την περασμένη Τρίτη.

Οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δεν αποκάλυψαν τα ακριβή αίτια θανάτου του Μπένετ. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι μέσα από την εν λόγω προσπάθεια «απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις».

Το μόσχευμα από χοίρο ήταν η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η ζωή του άνδρα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει.

Οι γιατροί του, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ευελπιστούν ότι άνοιξαν τον δρόμο για νέου είδους μεταμοσχεύσεις που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, λόγω της έλλειψης επαρκών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση. Αρκετοί άνθρωποι σε λίστες αναμονής για μόσχευμα πεθαίνουν κάθε χρόνο, προτού προλάβουν να λάβουν το ζωτικό όργανο που χρειάζονται.

Η λήψη μοσχεύματος από ζώο (ξενομεταμόσχευση), η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, αποσκοπεί στην κάλυψη της μεγάλης ζήτησης. Ήδη εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους. Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε πειραματικά στη Νέα Υόρκη η πρώτη επιτυχής σύνδεση νεφρού χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο χωρίς ελπίδα ανάρρωσης.

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του, τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς.

Το επόμενο ερώτημα, σύμφωνα με το Associated Press, είναι εάν οι επιστήμονες έχουν μάθει πια αρκετά μέσα από την εμπειρία του Μπένετ και από κάποια άλλα πρόσφατα πειράματα με γονιδιακά τροποποιημένα όργανα χοίρου, ώστε να μπορέσουν να πείσουν την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να δώσει το πράσινο φως για κλινικές δοκιμές με άλλα όργανα όπως για παράδειγμα νεφρά.

Πηγή: ΑΠΕ

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button