ΔΙΑΦΟΡΑ

Σοκ Ραγδαίες εξελίξεις με τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι θα τα πάρουν και ποιοι τα χάνουν

Αναδρομικά συντάξεων: Το όνειρο για επιστροφή των κομμένων δώρων και συντάξεων έσβησε για χιλιάδες συνταξιούχους.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έβαλε οριστικά τέλος σε κάθε είδους πρόσθετη διεκδίκηση αναδρομικών, από την περίοδο του Μαΐου του 2016 και μετά, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16).

Οι συνταξιούχοι μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν μόνο τα δώρα και των δύο συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και τα όποια ποσά προκύπτουν από την κύρια και αφορούν στο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

Οσοι είχαν υποβάλλει αγωγές από το 2017 έως το 2020 και ζητούσαν ποσά σε βάθος πενταετίας, θα πρέπει να συμβιβαστούν με το ανωτέρω 11μηνο, που έτσι και αλλιώς έχει επικυρωθεί σε παλαιότερη απόφαση.

Όπως σημειώνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τα ποσά που διεκδικούν θα πρέπει το 2015, να είχαν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, άρα να βρίσκονται σε φάση κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Διαφορετικά, πάλι θα μείνουν χωρίς να καρπωθούν κάτι από την δικαστική προσπάθεια που έχουν πραγματοποιήσει όλα αυτά τα έτη.

Ουσιαστικά, μοναδικοί «τυχεροί» από το σύνολο των συνταξιούχων που υπέστησαν τις μεγάλες περικοπές στα μνημονιακά έτη, είναι όσοι είχαν προλάβει και είχαν υποβάλλει αγωγές πριν από τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή πριν εκδοθεί η πρώτη απόφαση του ΣτΕ.

Μόνο εκείνοι κατάφεραν ή διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν το σύνολο των διεκδικήσεών τους. Ακολούθως, ήρθε ο «νόμος Κατρούγκαλου» τον Μάιο του 2016, με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και περιόρισε δραματικά τις όποιες διεκδικήσεις.

Τώρα, με την σχετική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κλείνει κάθε συζήτηση και για ενδεχόμενη διεκδίκηση αναδρομικών από το 2016 και μετά.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι εν λόγω απόφαση πάρθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο, καθώς εκκρεμούσαν δεκάδες αγωγές για να επιδικαστούν τα ανάλογα ποσά στους δικαιούχους.

Επίσης, ως προς το σκέλος των αγωγών, με ειδική διάταξη νόμου, απαγορεύτηκε η διαδικασία συνέχισης υποβολής τους, από το καλοκαίρι του 2020 και μετά.

Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση της ΝΔ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, έδωσε αναδρομικά ποσά για περικοπές στην κύρια σύνταξη (ν. 4051 και 4092 του 2012), που όμως χορηγήθηκαν μόνο στο 40% του συνόλου των συνταξιούχων.

Οι υπόλοιποι είτε δεν πληρούσαν το εισόδηματικό όριο, άρα δεν είχαν υποστεί περικοπές στην κύρια σύνταξη, άρα διεκδικούσαν ποσά μόνο από αντίστοιχες περικοπές σε επικουρική σύνταξη και σε δώρα κύριας και επικουρικής.

Κάτι που τώρα περιορίζεται δραματικά και μόνο για ένα 11μηνο, χωρίς καταβολή πρόσθετων αναδρομικών ποσών.

πηγη xristika.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button