ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτη είδηση τώρα από την Κυβέρνηση της Χώρας

Κικίλιας: «Πρωτοφανής για τα μετεωρολογικά χρονικά δεδομένα η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου»

«Για τρίτο 24ωρό συνεχίζονται τα πρωτόγνωρα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» κυρίως στη Θεσσαλία και σε όμορες περιοχές, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας οι αγνοούμενοι είναι 4 ενώ οι δύο αυστριακοί αγνοούμενοι βρέθηκαν ασφαλείς.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου ήταν «πρωτοφανής για τα μετεωρολογικά χρονικά δεδομένα του τόπου μας» και προσέθεσε: «Γνωρίζω ότι η λέξη πρωτόγνωρη έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και ίσως να μην κάνει εντύπωση. Αλλά εδώ ούτε αυτή η λέξη δεν μπορεί να αποδώσει τη σφοδρότητα του φαινομένου. Εδώ η φράση “άνοιξαν οι ουρανοί” δυστυχώς βρίσκει την κυριολεκτική εφαρμογή της».

Ακόμη ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν «μέσα σε αυτές τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιεραρχώντας ως εξής τις προτεραιότητες: «Συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπολίτες μας που είναι εγκλωβισμένοι σε μη ασφαλή σημεία, συμπολίτες μας που πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας».

Όπως πρόσθεσε «σε πολύ δύσκολες συνθήκες μιας και το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη, καταβάλλεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών, όπως η ηλεκτροδότηση που επηρεάζει και την υδροδότηση ».

Επίσης, είπε ότι η Πολιτική Προστασία με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις είχε αποστείλει έγκαιρα από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου προς Περιφέρειες και Δήμους σχετική προειδοποίηση και σχετικές οδηγίες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην συνέχεια, στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας επιχειρούν:

– 158 οχήματα

– 360 πυροσβέστες

– 1η, 2η, 5η 7η και 8η ΕΜΑΚ με προσωπικό και διασωστικές λέμβους και ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, έχουν πραγματοποιηθεί

– 552 αντλήσεις

– 172 διασωστικές επιχειρήσεις από τις οποίες διασώθηκαν 417 συμπολίτες μας.

Συνολικά 14 μηνύματα εστάλησαν από την αρχή του φαινομένου από το 112, όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, και προσέθεσε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει από εχθές το πρωί στις 07:00 μέχρι και τώρα 2.000 κλήσεις.

Αναφορικά με την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης , όπως σημείωσε, τα οχήματα που βρίσκονταν στο σημείο ανακατευθύνθηκαν προς ασφαλείς οδούς.

Σχετικά με το αεροδρόμιο της Σκιάθου ο κ. Κικίλιας είπε ότι ήδη αποκαταστάθηκε η λειτουργία του και οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά ενώ το λιμάνι του Βόλου εξακολουθεί να είναι εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας για λόγους ασφαλείας καθώς όπως τόνισε η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι αύριο το βράδυ.

Αναφορικά με τη γέφυρα στα Καλά Νερά στο Νότιο Πήλιο ο κ. Κικίλιας είπε ότι έχει γίνει ήδη αυτοψία και προσέθεσε ότι σε επικοινωνία και συνεργασία με τον ΑΓΕΘΑΑ ο στρατός θα την αποκαταστήσει.

«Εφιστούμε την προσοχή προς όλους για το επόμενο 24ωρο μέχρι αύριο το βράδυ. Παρακαλώ να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν ενδεχομένως μερικώς και την Αττική», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

πηγη tilestwra.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button