ΔΙΔΑΧΕΣ

Γέροντας Ιωσήφ ο Σπηλαιώτης: Με αξίωσε ο Θεός να ιδώ πολλές θεωρίες

Γέροντας Ιωσήφ ο Σπηλαιώτης,

–Όπως σας είπα, με αξίωσε ο Θεός να ιδώ πολλές θεωρίες και ακούστε να μάθετε τι εξαίσια πράγματα ο Πανάγαθος Θεός επέτρεψε σ᾿ εμένα τον αμαρτωλό να ιδώ.

Μιά φορά καθώς προσευχόμουν, μπήκε ο νούς μέσα στην καρδιά μου και έχασα την αίσθησι του βάρους του σώματός μου. Τότε ο Θεός μου αποκάλυψε όλη την ῾Αγία Γραφή μπροστά στα νοερά μου μάτια. Παρότι δεν την είχα διαβάσει μέχρι τότε όλη, ο Θεός μου άνοιξε τα μάτια της ψυχής μου και γνώρισα τα βάθη των νοημάτων της ῾Αγίας Γραφής. ῞Οταν μετά επήρα να διαβάσω την ῾Αγία Γραφή, εύρισκα τα γεγονότα και την διδασκαλία, όπως τα είχα ιδεί στην προσευχή μου.

Μία άλλη φορά, αισθάνθηκα ότι εμεγάλωσε ο εαυτός μου και έφθασε μέχρι το ταβάνι του δωματίου μου. Κατόπιν σιγά-σιγά εσμίκρυνε μέχρι που έγινε σαν μυρμήγκι. Τότε νοιώθοντας τον εαυτόν μου σαν μυρμήγκι, αξιώθηκα να ιδώ νοερώς ολόκληρη την γη μας. Δηλαδή έβλεπα τις ηπείρους, τα δάση, τις πολιτείες, τα βουνά, τις θάλασσες, ακόμη και τους θησαυρούς της, τα ψάρια, τα κογχύλια, τα κοράλια κλπ. Εθαύμαζα μ᾿ όλα αυτά και έλεγα στον εαυτό μου: «῎Ω πόσο μεγάλη είναι η γη, αλλά και πόσο αχώρητος θα είναι ο Θεός!!!» Σκεπτόμενος αυτά, έννιωθα το ένα πόδι του Θεού να πατή επάνω σε μένα, την στιγμή που έννιωθα τον εαυτόν μου σαν μυρμήγκι, και ακουμπούσα επάνω στην γη, που μου φαινόταν σαν σφαίρα. Τότε σκέφθηκα και έλεγα: «Ω πόσο μικρή είναι η γη μπροστά στο Θεό, και εάν Εκείνος θέλη, της δίνει μια κλωτσιά με το πόδι του και την καταστρέφει…»

῎Αλλοτε πάλι, καθώς προσευχόμουν, ήλθε ο ίδιος ο Χριστός μπροστά μου. Δεν τον έβλεπα με τα σωματικά μου μάτια, αλλά αισθανόμουν πολύ έντονα την παρουσία της Χάριτός Του. Καί άλλες παρηγοριές μου έδινε το ῞Αγιο Πνεύμα..

*(απόσπασμα από συνέντευξη του Μοναχού Δαμασκηνού Γρηγοριάτη)

από το βιβλίο: «Σύγχρονοι Γεροντάδες του Άθωνος» – Μοναχού Δαμασκηνού Γρηγοριάτη (Ι.Μ. Όσιου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)

πηγη greekpress.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button