ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ

Αν δεν νιώθετε ευτυχισμένοι πείτε «αντίο» σε αυτές τις 10 συνήθειες

Η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά, καθημερινά πράγματα. Είναι πραγματικά οι καθημερινές ρουτίνες που υπαγορεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας παρά τα μεγάλα γεγονότα που βιώνουμε περιστασιακά.

Ίσως να μην συνειδητοποιούμε καν ότι ορισμένες συνήθειες μας εμποδίζουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι και να έχουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Αν θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, πρέπει να αποχαιρετίσουμε αυτές τις συνήθειες.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η ευτυχία βρίσκεται στα πράγματα που κερδίζουμε ή πετυχαίνουμε. Ωστόσο μερικές φορές κρύβεται και σε πράγματα που αποτελούν εμπόδια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Παρακάτω θα διαβάσετε 10 συνήθειες που σας κάνουν δυστυχισμένους.

Αν δεν νιώθετε ευτυχισμένοι πείτε «αντίο» σε αυτές τις 10 συνήθειες

  • Σκέφτεστε υπερβολικά κάθε λεπτομέρεια
  • Κάνετε συγκρίσεις με άλλους
  • Καταστέλλετε τα συναισθήματα σας
  • Ανησυχείτε υπερβολικά για το μέλλον
  • Αφήνετε την τεχνολογία να σας ελέγχει
  • Παραμελείτε τα πράγματα που αγαπάτε
  • Μένετε μόνο στην ζώνη άνεσής σας
  • Έχετε μείνει στο παρελθόν
  • Ζείτε στον αυτόματο πιλότο
  • Εστιάζετε στα αρνητικά

Σκέφτεστε υπερβολικά κάθε λεπτομέρεια

Ένας κανόνας που θα σας αλλάξει την ζωή είναι ο λεγόμενος «κανόνας 5×5». Πρακτικά σημαίνει ότι κάτι που δεν θα έχει ακόμη σημασία σε 5 χρόνια, μην αφιερώσετε περισσότερα από 5 λεπτά για να το σκεφτείτε.

Μπορεί να είστε από τους ανθρώπους που αναλύουν εμμονικά τα πράγματα. Μπορεί να αγωνιάτε για συζητήσεις που είχατε ή να σκέφτεστε υπερβολικά τις μικρές λεπτομέρειες ενός έργου στη δουλειά.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή η υπερβολική σκέψη σας κάνει δυστυχισμένους. Τις περισσότερες φορές, όλοι χρειάζεται απλώς να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να προχωρήσουμε χωρίς να αναλύουμε κάθε μικρή λεπτομέρεια.

Κάνετε συγκρίσεις με άλλους

Μία άλλη γνωστή προβληματική κατάσταση είναι όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Αυτό σίγουρα σας κλέβει την χαρά και την ευτυχία.

Στην εποχή των μέσων κοινωνικών δικτύωσης είναι πολύ δύσκολο να αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας. Βλέπετε φωτογραφίες των φίλων σας από διακοπές ή στην τέλεια δουλειά τους και στην εκπληκτική οικογένεια τους. Εσείς νιώθετε αποτυχημένοι.

Ξεχνάτε, όμως, ότι αυτό που βλέπετε είναι μία πολύ μικρή πτυχή της ζωής τους την οποία έχουν επιλέξει να μοιραστούν. Όλοι επιθυμούν να δείχνουν δημόσια το καλύτερο πρόσωπο τους. Δεν θα δημοσιεύσουν ποτέ περιεχόμενο με τις δυσκολίες, τους αγώνες και τις δυστυχίες που αντιμετωπίζουν.

Γι’ αυτό σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους και κυρίως με την εικόνα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επικεντρωθείτε στο δικό σας ταξίδι προς την ευτυχία.

Καταστέλλετε τα συναισθήματα σας

Τα συναισθήματα δεν είναι άσχημα ούτε προβληματικά. Η ικανότητά μας να νιώθουμε συναισθήματα είναι ένα από τα κύρια πράγματα που μας κάνει ανθρώπους. Είναι τόσο λυπηρό που ζούμε σε μια κοινωνία που μας διδάσκει να είμαστε ψυχροί και στωικοί για χάρη της παραγωγικότητας και του κέρδους.

Το να ζείτε μια συναισθηματικά υγιή ζωή βασίζεται σε τρία πράγματα:

  • Να νιώθετε πλήρως τα συναισθήματά σας, αλλά να μην τα αφήνετε να σας ελέγχουν.
  • Να είστε ανοιχτοί για τα συναισθήματα σας με τους αγαπημένους σας και με τη σειρά σας να τους υποστηρίζετε συναισθηματικά. Αυτό αποτελεί μία γνήσια συναισθηματική σύνδεση.
  • Σημασία δεν έχει τι νιώθετε αλλά πώς βλέπετε τα συναισθήματα σας και πώς ενεργείτε με βάση αυτά.

Ανησυχείτε υπερβολικά για το μέλλον

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Έλινορ Ρούζβελτ είχε πει: «Το αύριο είναι ένα μυστήριο. Το σήμερα είναι ένα δώρο». Ζούμε στο εδώ και τώρα, όχι στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον. Αλλά δεν πρέπει να θυσιάζετε πολύ το παρόν σας για την μελλοντική προετοιμασία σας. Στο τέλος της ημέρας, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν μπορούμε ποτέ πραγματικά, να προετοιμαστούμε πλήρως για αυτό.

Αν το προσπαθήσετε θα οδηγηθείτε σε άγχος και στρες. Να θυμάστε ότι η ευτυχία δεν είναι τελικός στόχος αλλά μια σταθερή κατάσταση ύπαρξης. Δεν είναι προϊόν. Είναι μια διαδικασία.

Αφήνετε την τεχνολογία να σας ελέγχει

Η τεχνολογία είναι καταπληκτικό πράγμα. Μπορεί όμως να είναι και απίστευτα επικίνδυνο. Απλά σκεφτείτε αυτά:

  • Παρακολουθείτε υπερβολικά πολλές ώρες στο Netflix
  • Περνάτε μία ολόκληρη νύχτα στην κονσόλα παιχνιδιών
  • Συνδέεστε με φίλους και οικογένεια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τεχνολογία να καταναλώσει όλη μας τη ζωή. Υπάρχει μια βαθιά ειρωνεία στο γεγονός ότι ποτέ ο κόσμος δεν ήταν τόσο συνδεδεμένος αλλά οι άνθρωποι βιώνουν όλο και μεγαλύτερα επίπεδα απομόνωσης, κατάθλιψης και μοναξιάς.

Η αληθινή σύνδεση και η ευτυχία βασίζονται σε περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορεί να μας προσφέρει μία οθόνη. Πρέπει να αποσυνδεόμαστε από τον ψηφιακό κόσμο και να ζούμε τις μικρές χαρές της ζωής.

Παραμελείτε τα πράγματα που αγαπάτε

Περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας στην δουλειά. Εάν όμως παραμελείτε τα πράγματα που πραγματικά απολαμβάνετε και σας παθιάζουν είναι ένας μονόδρομος προς τη δυστυχία. Μπορεί να πιστεύετε ότι χρειάζεστε να βγάζετε περισσότερα χρήματα. Μην ξεχνάτε όμως ότι η απόλαυσή σας είναι σημαντική. Η διασκέδαση είναι σημαντική. Δεν είστε ρομπότ.

Όλοι έχουμε δουλειές και οικογένειες και ευθύνες. Ωστόσο έχετε ευθύνη και απέναντι στον εαυτό σας. Όλοι μας αξίζει να απολαύσουμε την ζωή και να ξεκουραστούμε λίγο.

Μένετε μόνο στην ζώνη άνεσής σας

Άνεση δεν σημαίνει ευτυχία. Τα όρια προορίζονται και για να τα δοκιμάζουμε και να τα ξεπερνάμε προκειμένου να εξελιχθούμε. Η ζωή μπορεί να είναι τρομακτική. Με τους ρυθμούς της καθημερινότητας μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο και ενέργεια για να δοκιμάσετε νέα πράγματα.

Θα μετανιώσετε, όμως, αν είστε συνεχώς στην ζώνη άνεση σας. Ακόμα κι αν καταλήξετε να ντρέπεστε ή να μην τα πηγαίνετε καλά σε ό,τι επιδιώξατε να κάνετε, θα αισθάνεστε τουλάχιστον περήφανοι για τον εαυτό σας που έχετε το θάρρος να προσπαθήσετε.

Έχετε μείνει στο παρελθόν

Το βάρος του παρελθόντος μπορεί να είναι βαρύ. Οι τύψεις, τα λάθη, τα τραύματα, η υπερβολική προσκόλληση με ανθρώπους ή επιτεύγματα μπορούν να εμποδίσουν την ευτυχία σας τώρα και στο μέλλον.

Το παρελθόν μπορεί να μοιάζει με ένα βαρύ σακί με πέτρες που το κουβαλάμε συνεχώς μαζί μας. Ακόμη και αν δυσκολεύεστε αρχίστε να βγάζετε μία μία αυτές τις πέτρες.

Δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσετε το παρελθόν. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αναπολήσετε ή να αισθανθείτε νοσταλγία ή ότι δεν μπορείτε να μάθετε από το παρελθόν. Σημαίνει απλά να το βάλετε εκεί που πρέπει να παραμείνει: πίσω σας.

Ζείτε στον αυτόματο πιλότο

Η καθημερινότητα μπορεί να είναι μονότονη. Γι’ αυτό δημιουργήστε μία ρουτίνα που ταιριάζει καλύτερα στη δουλειά, τη ζωή στο σπίτι και τις προτιμήσεις σας.

Οι μέρες περνάνε γρήγορα με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Πριν το καταλάβετε, ρωτάτε πού πήγαν αυτές οι μέρες. Δεν είστε ρομπότ. Το να ζείτε στον αυτόματο πιλότο σημαίνει ότι απλά είστε ζωντανοί και υπάρχετε. Μην αφήσετε την ζωή σας να περάσει χωρίς να την ζήσετε.

Εστιάζετε στα αρνητικά

Οι άνθρωποι είναι, δυστυχώς, καλωδιωμένοι να θυμούνται τα αρνητικά περιστατικά παρά τα θετικά. Γι’ αυτό θυμάστε μια προσβολή που σας είπε κάποιος πριν από δεκαετίες πολύ πιο έντονα από τα δεκάδες μικρά κομπλιμέντα που έχετε λάβει μόλις αυτόν τον μήνα.

Είναι λογικό αν το δούμε καθαρά από την άποψη της επιβίωσης. Όσο περισσότερο χώρο στον εγκέφαλο καταλαμβάνουν αυτές οι αρνητικές αναμνήσεις, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για τις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Ωστόσο επειδή κάτι είναι φυσικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστό. Η υπερβολική εστίαση στα αρνητικά θα σας κάνει πικραμένους και δυστυχισμένους.

Σας αξίζει η ευτυχία

Σε όλους τους ανθρώπους αξίζει η ευτυχία. Και σε εσάς αξίζει η ευτυχία. Δεν είναι μία κατάσταση που έρχεται τυχαία αλλά μία επιλογή που πρέπει να κάνετε. Κάποια πράγματα είναι αναμφίβολα εκτός ελέγχου μας. Αλλά ακόμα και στις δυσκολίες έχετε την επιλογή του πώς θα τις αντιμετωπίσετε. Μπορείτε να επιλέξετε να δείτε την ομορφιά, την θετική πτυχή σε μία κατάσταση. Μπορείτε να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε και αγαπάτε. Η ευτυχία είναι στο χέρι σας.

Το διαβάσαμε εδώ enikos.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button