ΔΙΑΦΟΡΑ

Μεγάλη ανατροπή – Συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν διπλή πληρωμή πριν τα Χριστούγεννα

Συντάξεις: Χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να δουν περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους τα Χριστούγεννα.

Όπως αναφέρει το Dnews η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2024 θα γίνει την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα δηλαδή το διάστημα μεταξύ 18 και 22 Δεκεμβρίου 2023 ενώ μέσα σε αυτό το διάστημα θα καταβληθεί και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις των συντάξεων που ανακοινώθηκε ότι θα είναι 3,1% φαίνεται ότι δεν θα προλάβουν να ενσωματωθούν στις αποδοχές του Ιανουαρίου και άρα θα δοθούν στην επόμενη πληρωμή των συνταξιούχων δηλαδή με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2024.

Η αύξηση των συντάξεων θα είναι 3,1% γιατί είναι χαμηλότερος και ο πληθωρισμός από πέρσι. Παράλληλα περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς με το σχετικό ποσό να κυμαίνεται στην περιοχή των 100 έως και 200 ευρώ.

Ωστόσο, το τελικό ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) ορίζει πως η αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίσουν και τη νέα αύξηση του 2024.

Από τα 2,5 εκατ. που θα πάρουν αύξηση, τα 1,5 εκατ. θα δουν να περνάει ολόκληρη η αύξηση στην τσέπη και άλλοι 300.000 θα δουν μεν αύξηση, αλλά μικρότερη, γιατί ένα μέρος της θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς μέχρι 200 ευρώ θα λάβουν φέτος οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά.

Περίπου 750.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ θα λάβουν το σχετικό επίδομα από 100 έως 200 ευρώ.

Ειδικότερα, για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ, για 701 έως 1100 ευρώ σύνταξη επίδομα 150 ευρώ και για άθροισμα συντάξεων από 1.101 έως 1.600 ευρώ επίδομα 100 ευρώ.

Οι κλίμακες του επιδόματος είναι τρεις ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και θα διαμορφωθούν ως εξής:

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:

α) Σε 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.

β) Σε 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.

γ) Σε 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

πηγη xristika.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button