ΔΙΑΦΟΡΑ

Καύσωνας: Εκδίδεται έκτακτο δελτίο – Πού μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία τους 45 βαθμούς

Έκτακτο δελτίο αναμένεται να εκδώσει η ΕΜΥ ενόψει του καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα από την Τετάρτη. Την ίδια ώρα γίνεται λόγος ότι η θερμοκρασία στη Θεσσαλία θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να μπει με καύσωνα διαρκείας, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη (12/07) και να διαρκέσει, όπως αναφέρουν τα προγνωστικά μοντέλα παρόλο που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, μέχρι την Παρασκευή όποτε θα σημειωθεί και η κορύφωσή του. Η ΕΜΥ προετοιμάζεται, μάλιστα, για το κύμα ζέστης.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, αναμένεται να εκδοθεί, πριν την Τετάρτη που θα σημειωθούν οι πρώτες «βαριές ζέστες», από την ευρύτερη υπηρεσία έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

«Τη Δευτέρα θα αποφασίσουμε στην ΕΜΥ, πότε θα δώσουμε τελικώς την επίσημη έναρξη του φαινομένου, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, προκρίνεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη» υπογραμμίζει αρχικά ο ίδιος.

«Παρότι κινούμαστε στο 38 με 39 για την Τετάρτη, δεν θα παραμείνουμε στο τυπικό περιμένοντας την Πέμπτη (που πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια), αλλά θα γίνει πρόταση να εκδοθεί το σχετικό έκτακτο δελτίο λίγο νωρίτερα την Τετάρτη» συμπληρώνει, παράλληλα, σχετικά με την έκδοση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού.
Η ανάρτηση Κολυδά

«Τη Δευτέρα θα αποφασίσουμε στην ΕΜΥ, πότε θα δώσουμε τελικώς την επίσημη έναρξη του φαινομένου, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, προκρίνεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Παρότι κινούμαστε στο 38 με 39 για την Τετάρτη, δεν θα παραμείνουμε στο τυπικό περιμένοντας την Πέμπτη (που πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια), αλλά θα γίνει πρόταση να εκδοθεί το σχετικό έκτακτο δελτίο λίγο νωρίτερα την Τετάρτη» σημειώνει ο κ. Κολυδάς.

Πάντως, στους σχετικούς χάρτες που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, αναφέρει πως την Τρίτη (11/07) θα είναι πιο ήπια ημέρα της εβδομάδας, καθώς παρά την άνοδο της θερμοκρασίας, δεν θα ξεπεράσει τοπικά τους 37 και 38 βαθμούς Κελσίου. Σημαντικό ρόλο στην προσωρινή «αναβολή» του καύσωνα θα παίξουν τα μελτέμια, τα οποία θα φτάσουν τα 5 με 6 μποφόρ τοπικά και τα 7 στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ωστόσο από το βράδυ της Τετάρτης, την ημέρα που αναμένεται η ζέστη, ξεκινά η θερμή μεταφορά με μεγάλη ένταση, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα έχουν προηγηθεί θερμοκρασίες της τάξης των 38 με 39 βαθμών Κελσίου στα ηπειρωτικά και των 34 με 35 βαθμών Κελσίου στα νησιά.

Σε ό,τι αφορά την Πέμπτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΜΥ, σε όλα τα ηπειρωτικά αναμένεται να επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα αγγίξουν τους 37 και 38 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας θα δούμε ο υδράργυρος να αγγίξει τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτικά χώρα, όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς, η θερμοκρασία φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται την Παρασκευή, καθώς θα σημειωθεί μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα αγγίξει τους 39 με 41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ενώ η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα θα «βράδουν» με τον υδράργυγο να αγγίζει τους 42 και 43 βαθμούς Κελσίου.

Πού μπορεί να φτάσει τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος
Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, παρά τα όσα ακούγονται για το επικείμενο καύσωνα διαρκείας, συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες. Μάλιστα, σε νεότερη πρόγνωσή του παρουσιάζει τις «κόκκινες περιοχές», και συγκεκριμένα τη μία που ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος ανέφερε ως προς την ακραία θερμοκρασία (σ.σ. 45 βαθμοί), ότι ενδεχομένως θα καταγραφεί πολύ τοπικά στη Θεσσαλία την Παρασκευή, όποτε θα καταγραφεί η κορύφωση του καύσωνα. Χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα, καθώς στα πεδινά της χώρας ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει σταθερά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός Τετάρτη και Πέμπτη
Όπως είπε ο ίδιος, τα δύσκολα αναμένεται να ξεκινήσουν από την Τετάρτη. Ειδικότερα, στη δυτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 35 έως 39 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια από 38 έως 41, 41 στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ 39 βαθμούς θα έχει στην Αθήνα. Παράλληλα, 38 με 39 βαθμούς θα έχει σε πεδινές περιοχές της Πελοποννήσου, 38 στο βορειοανατολικό Αιγαίο και 35 με 37 στις νησιωτικές περιοχές.

Την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα του καύσωνα, η θερμοκρασία αναμένεται να καταγράψει άνοδο κατά δύο βαθμούς. Ειδικότερα, 40 με 42 στα βόρεια ηπειρωτικά τμήμα, στους 37 με 41 στα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ αφόρητη θα είναι η κατάσταση στα ανατολική ηπειρωτικά τμήματα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, την ανατολική και κεντρική Στερεά, αλλά και την κεντρική Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο. Εκεί ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41 με 42, ενώ τοπικά τους 43.

Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός
Την ίδια ώρα, η κρατική μηχανή τίθεται σε κατάσταση συναγερμού από αύριο ενόψει του επικειμένου καύσωνα που αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές πολιτών αλλά και βασικών υποδομών της χώρας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που ίσως να αγγίξουν τοπικά και τους 45 βαθμούς Κελσίου όσο και η διάρκεια – με τους μετεωρολόγους να μιλούν για ένα δεκαήμερο που ο υδράργυρος δεν θα πέσει κάτω από του 38 με 39 βαθμούς – τρομάζουν.

Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για την λήψη έκτακτων μέτρων και την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών που θα προκύψουν.

Αγωνία για τον ηλεκτρισμό
Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην κατάσταση του δικτύου ηλεκτρισμού της χώρας που ίσως αγγίξει τα όριά του τόσο όσον αφορά τις αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης τις ημέρες και ώρες των πολύ υψηλών θερμοκρασιών όσο και στις αντοχές των υποδομών.

Την περασμένη εβδομάδα και με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιών από σπινθήρες σε πυλώνες ηλεκτρισμού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ στην οποία τέθηκαν ορισμένα ζητήματα για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία ώστε να περιοριστούν αυτά τα περιστατικά. Ωστόσο κάτω από ακραίες συνθήκες υψηλών του επερχόμενου καύσωνα ίσως χρειαστεί η λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

Σε υψηλή ετοιμότητα πυροσβεστική
Από αύριο Δευτέρα σε κατάσταση συναγερμού τίθεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία ουσιαστικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ήδη μπει στο «θερμό» κλίμα της αντιπυρικής περιόδου αντιμετωπίζοντας δεκάδες δασικές πυρκαγιές.

Στο έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών αναμένεται να συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία.

ΕΣΥ και ΟΤΑ στις επάλξεις
Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας αναμένεται να τεθεί και το σύστημα Υγείας της χώρας προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν και στην παροχή άμεσης βοήθειας σε πολίτες που θα τη χρειαστούν.

Παράλληλα Περιφέρειες και Δήμοι θα κληθούν να συνδράμουν με όλες τις υπηρεσίες και να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής.

πηγη tilestwra.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button