ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μείωσε τη σπατάλη φαγητού: Ψωμί, μην πετάξεις ούτε ψίχουλο

Η μηδενική σπατάλη φαγητού και υλικών ή αλλιώς zero food waste μας απασχολεί ήδη και θα μας απασχολήσει για τα καλά τα επόμενα χρόνια. Άραγε πόσα συνταγές μπορώ να φτιάξω με περισσεύματα από ψωμί; Έτσι απλά χωρίς να σκεφτώ πολύ ώρα μου έρχονται στο μυαλό τουλάχιστον

15 λαχταριστές συνταγές με left over από ψωμί.

Αυγόφετες, μπρουσκέτες, καρυδόπιτα, καριόκες, κρουτόν, ομελέτα strata, πουτίγκα με ψωμί και σοκολάτα, σκορδόψωμο, σουφλέ με ψωμί και κιμά, σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, ταραμοσαλάτα, σκορδαλιά.

Το food waste δεν είναι απλά μία παγκόσμια τάση, αλλά είναι φιλοσοφία ζωής.

Μέσα από την καθημερινότητα μας στα σπίτια, στις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και τροφοδοσίας υπάρχουν πολλές λύσεις ώστε να αξιοποιούμε κάθε περίσσευμα υλικού μετατρέποντάς το σε υλικό κατάλληλο για διαχείριση στην κουζίνα μας. Απλά βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει. Όμως σε κάθε περίπτωση εγώ είμαι εδώ για να σας δίνω λύσεις.

Θέλω πριν από οτιδήποτε άλλο να σκεφτείτε ότι όλα τα προϊόντα που έχετε προμηθευτεί έχουν πολύ κόπο μέχρι να μπουν στην κουζίνα σας. Έχει καταναλωθεί, κόπος, χρόνος, υλικά συσκευασίας, έξοδα μεταφοράς. Κι εσείς όμως από την άλλη πλευρά έχετε σπαταλήσει τον χρόνο σας αλλά και χρήματα για να τα προμηθευτείτε. Δεν είναι κρίμα να καταλήγουν στα σκουπίδια; Είναι σαν να πετάς στον κάδο των αχρήστων μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Όλα ξεκινούν αρχικά από εμάς τους ίδιους και μέσα από τα σπίτια μας.

Για παράδειγμα πόσες φορές μαζεύεις το τραπέζι στο σπίτι και πετάς τα περισσεύματα από ψωμί στον κάδο απορριμμάτων;

Η ελληνική κουζίνα είναι σοφή κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Παίρνοντας παράδειγμα από τις προηγούμενες γενιές, που πολύ ταλαιπωρήθηκαν με δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, μπορούμε να βρούμε τη λύση στο σήμερα. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήμα και χρόνο με έξυπνο τρόπο. Κάθε μέρα αν μαζεύεις 1-2 κομμάτια ψωμί στο τέλος της εβδομάδας θα έχεις ένα νέο μενού με φαγητά, σαλάτες και γλυκά βασισμένα στα περισσεύματα.

Τα περισσεύματα ψωμιού διατηρούνται σε σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη και είναι ιδανικά για κάθε χρήση στη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική όποτε τα χρειαστείς. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πετάξεις κάποιο υλικό στα σκουπίδια σκέψου τι μπορείς να φτιάξεις με αυτό, πως μπορείς να το αξιοποιήσεις καλύτερα μέσα σε μία νέα συνταγή. Γιατί υπάρχουν άπειρες συνταγές που απαιτούν μπαγιάτικο ψωμί, 3 και 4 ημερών.

Πάμε να μαγειρέψουμε λαχταριστές συνταγές με ψωμί που περίσσεψε.

Πριν ξεκινήσω να σας πω ότι όλα είναι θέμα συνήθειας. Κάθε φορά που σηκώνεις το τραπέζι μετά το γεύμα, μάζεψε τα περισσεύματα ψωμιού. Άλεσε τα σε ψίχουλα και φύλαξε τα στην κατάψυξη. Τα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί είναι απαραίτητα για μείγμα κιμά. Μπορείς να φτιάξεις κεφτεδάκια, μπιφτέκια, ρολό κιμά. Μπορείς να ψήσεις τα ψίχουλα ψωμιού για λίγα λεπτά να ροδίσουν και να τα αλέσεις. Έτσι θα έχεις έτοιμη φρυγανιά για την καρυδόπιτα σου.

Είναι ιδανικά για τραγανή κρούστα σε φαγητά φούρνου, όπως οι γίγαντες με κρούστα αλλά γίνονται και τέλειο υλικό για να δέσεις σούπες όπως η σούπα γκασπάτσο. Τα ολόκληρα κομμάτια από περίσσευμα ψωμιού γίνονται λαχταριστά κρουτόν για σαλάτες όπως για τη σαλάτα του καίσαρα και σούπες όπως η σουπα κολοκυθάς με κρουτόν. Και βέβαια το ωραιότερο σνακ γίνεται με φέτες από μπαγιάτικο ψωμί. Τα ροκφοροψωμάκια τρελαίνουν κόσμο και γίνονται με 3 υλικά. Δοκίμασε τα και θα με θυμηθείς. Πηγη .argiro.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button