ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αφράτη τυρόπιτα με σόδα

Μια πολύ εύκολη συνταγή για μια πολύ αφράτη, πεντανότιμη τυρόπιτα με υπέροχη γέμιση. Μια αγαπητή απ” όλους πίτα για να την απολαύσετε όλες τις ώρες της ημέρας σαν ορεκτικό, συνοδευτικό ή σκέτη.

Υλικά συνταγής

  • 10 τεμ. φύλλο χωριάτικο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
  • 500 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
  • 400 γρ. τυρί ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 1 ποτήρι νερό φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό [330 ml]
  • 5 μεσαίου μεγέθους αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • πιπέρι λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση συνταγής

 

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα [θα τοποθετήσετε τη πίτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου] ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις [και θα τοποθετήσετε τη πίτα στη κάτω σχάρα στο φούρνο]. Αναμιγνύετε τα 2 ειδών λαδιού και αλείφετε ένα ταψί ορθογώνιο 30 Χ 40 εκ. περίπου ή  στρογγυλό 35 εκ. περίπου.
  2. Σε ένα μπολ θρυμματίζετε τα τυριά, τα πασπαλίζετε με αρκετό πιπέρι και [προαιρετικά] με λίγο μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε.
  3. Ανοίγετε τα φύλλα πάνω στο πάγκο εργασίας . Κρατάτε δυο φύλλα στην άκρη για το τέλος, τυλιγμένα σε μια πετσέτα. Τοποθετείτε δύο φύλλα λαδωμένα ένα-ένα στο ταψί και τα πασπαλίζετε με το 1/3 των τριμμένων τυριών. Συνεχίζετε με δύο ακόμα λαδωμένα φύλλα, τα οποία τσαλακώνετε ελαφρώς με τα χέρια σας και πασπαλίζετε άλλο 1/3 μείγμα τυριών. Συνεχίζετε με άλλη μια στρώση 2 λαδωμένων φύλλων, ελαφρώς τσαλακωμένων και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1/3 τυριών.
  4. Στο τέλος, σκεπάζετε με τα δύο φύλλα που έχετε αφήσει στην άκρη, απλωμένα καλά, χωρίς να τα τσαλακώσετε, αλειμμένα λάδι. Χαράζετε τη πίτα σε τετράγωνα κομμάτια χωρίς να φτάσετε στα κάτω φύλλα και τα κόψετε και αυτά.
  5. Βάζετε σε μέτριο μπολ τα αυγά, το λάδι που τυχόν περίσσεψε από το άλειμμα των φύλλων,το γάλα, το γιαούρτι και την υγρή σόδα [με προσοχή γιατί αφρίζει] και τα χτυπάτε καλά με σύρμα ή μίξερ χειρός μέχρι να ενσωματωθούν.
  6. Περιχύνετε με το υγρό μείγμα τη πίτα και την αφήνετε για 15 λ, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό μείγμα από τα φύλλα. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά, για περίπου για 40-45 λ περίπου.

πηγη sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button