ΔΙΔΑΧΕΣ

Τι απάντησε ο Άγιος Νεκτάριος στους συκοφάντες του;

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: Όταν ο νους του ανθρώπου σκοτίζεται από το μίσος και την εμπάθεια για τους συνανθρώπους του, υποκινούμενος από τον πονηρό διάβολο, οδηγείται ακόμη και σε εγκληματικές ενέργειες.

Την οδό της συκοφαντίας ακολουθούν και σήμερα αρκετοί άνθρωποι, είτε διαβάλλοντας τον διπλανό τους, μη μπορώντας να αντέξουν την πρόοδό του, είτε συκοφαντώντας ακόμη και τον Αρχηγό και Θεμελιωτή της πίστης μας.

Πολλά διασπείροντα γεγονότα ακούστηκαν από τους συκοφάντες του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως. Δέχθηκε μεγάλο πόλεμο και δοκιμασίες από τους διεστραμμένους, κακούς, πονηρούς και μοχθηρούς συκοφάντες του.

Ο πρώτος που δέχθηκε συκοφαντία είναι ο ίδιος ο Χριστός, όπου αντί να παραδεχθούν την παντοδυναμία Του, διαστρέφουν την αλήθεια και αποδίδουν αυτά που έκανε στον πονηρό διάβολο. Έτσι και οι συκοφάντες του Αγίου Νεκταρίου έλεγαν ότι ο Άγιος είναι υποκριτής και πως όλα αυτά που κάνει είναι υποκριτικά. Μάλιστα δεν δίστασαν να τον κατηγορήσουν για ανηθικότητες. Οι περιπέτειες που είχε από τους συκοφάντες του δεν σταμάτησαν μέχρι και μετά τον θάνατό του.

Ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός, ο αγιασμένος αυτός Ιεράρχης, ένα χαριτόβρυτο σκεύος εκλογής του Θεού, υπέμεινε αγόγγυστα όλες τις συκοφαντίες και ο Θεός τον δόξασε ήδη από αυτή τη ζωή. Εκτός από τον δίκαιο Ιώβ της Παλαιάς Διαθήκης, που γνωρίζουμε την υπέρμετρη υπομονή του, πλέον εμείς οι χριστιανοί του σήμερα, έχουμε ακόμα ένα παράδειγμα και πρότυπο υπομονής και ανεξικακίας.

Ο Άγιος Νεκτάριος εφήρμοσε αυτό που ζήτησε ο ίδιος ο Χριστός «ἀγαπᾶτε ἀλλήλους, καθὼς ἠγάπησα ὑμᾶς ἵνα καὶ ὑμεῖς ἀγαπᾶτε ἀλλήλους. ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοὶ μαθηταί ἐστε, ἐὰν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις» (Ιω. 13, 34-35). Σύμφωνα με αυτό το μεγαλείο της πίστης μας δεν πρέπει να μισούμε τους συκοφάντες μας, αλλά να προσευχόμαστε γι’ αυτούς και να τους δείχνουμε την αγάπη μας. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο αξιώθηκε της αγιότητος ο Άγιος Νεκτάριος.

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος

πηγη vimaorthodoxias.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button