ΔΙΑΦΟΡΑ

Γιατί τόσοι νέοι παθαίνουν καρκίνο;

Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας έντονη ανησυχία αλλά και σύγχυση στους γιατρούς.

Το 2019, ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 107,8 ανά 100.000, αύξηση 12,8% από το 2000, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Μια μελέτη στο BMJ Oncology πέρυσι αποκάλυψε σημαντική παγκόσμια αύξηση στα ποσοστά της ασθένειας μεταξύ ατόμων κάτω των 50 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Δυτική Ευρώπη.

Οι γιατροί εργάζονται γρήγορα για να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από αυτή την τάση και να εντοπίσουν τους νέους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποιον καρκινικό τύπο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Υποψιάζονται ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας και η έκθεση σε νέες τοξίνες, μπορεί να συμβάλλουν στον υψηλότερο κίνδυνο για τις νεότερες γενιές.

Η ιστορία μιας 27χρονης
Η Meilin Keen, μια 27χρονη που προετοιμαζόταν για τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου και ετοιμαζόταν να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούνιο, άρχισε να εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα, όπως έμετο με αίμα.

Λίγο αργότερα, έλαβε διάγνωση για καρκίνο του στομάχου. Αυτό την οδήγησε να αναβάλει τις εξετάσεις της και οι γνωστικές προκλήσεις από τη χημειοθεραπεία κατέστησαν δύσκολο να ασχοληθεί με τη νομική.

Τον Δεκέμβριο, οι χειρουργοί πραγματοποίησαν μια διαδικασία αφαίρεσης του στομάχου της. Η Keen προσαρμόζεται τώρα στον σημαντικό αντίκτυπο που έχει αυτό στη διατροφή, την υγεία της, ακόμη και την προσωπική της ζωή.

Η αυξανόμενη απειλή πρώιμης έναρξης καρκίνου
Η Δρ. Andrea Cercek, η οποία διευθύνει ένα πρόγραμμα για ασθενείς με πρώιμη έναρξη καρκίνου του γαστρεντερικού στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, όπου νοσηλευόταν η Keen, εξέφρασε τις σκέψεις της για το θέμα.

«Οι ασθενείς είναι όλο και νεότεροι», είπε η Δρ. Cercek. «Είναι πιθανόν να οφείλεται σε κάποια περιβαλλοντική αλλαγή ή κάτι στο φαγητό μας, τα φάρμακά μας ή κάτι που δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει».

Αν και ο καρκίνος εξακολουθεί να επηρεάζει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η αύξηση των καρκίνων πρώιμης έναρξης αποτελεί απειλή για την επιστημονική πρόοδο που έχει σημειωθεί. Το 2019, ένας στους πέντε νέους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν κάτω των 55 ετών, σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό το 1995.

Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς τους νεότερους ασθενείς διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια. Ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνονται στους ασθενείς άνω των 65 ετών, αυξάνονται για τους ασθενείς κάτω των 50 ετών.

Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο από το 1991, κυρίως λόγω της μείωσης του καπνίσματος και των βελτιωμένων θεραπειών.

Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρώιμη ανίχνευση της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, συνέβαλαν επίσης σε αυτή τη θετική τάση.

To διαβάσαμε εδώ i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button