ΥΓΕΙΑ

Ναργιλές: Η επικίνδυνη απόλαυση και το δόλωμα των γεύσεων

Από τα καφενεία των Αράβων, ο ναργιλές σήμερα έχει μετατραπεί σε νέα μόδα και έχει περάσει σε καφετέριες, σε εστιατόρια και κλαμπ.
Ιστορικά ο πρώτος ναργιλές ήρθε από την Ινδία και η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «ναργκιούλ» = είδος ινδικής καρύδας (από την οποία αρχικά κατασκευαζόταν). 

Από εκεί έγινε γνωστός στο Ιράν και μετά στον αραβικό κόσμο. Ο ναργιλές είναι μια συσκευή καπνίσματος στην οποία ο εισπνεόμενος καπνός φιλτράρεται προηγουμένως σε νερό. 

Ο καπνός με μελάσα είναι το είδος που χρησιμοποιείται  σήμερα και πρώτη φορά συναντάται τον 19ο  αιώνα στην Αίγυπτο. Μέχρι τότε ο καπνός από την Τουρκία και το Ιράν καπνιζόταν χωρίς καμία ιδιαίτερη κατεργασία.

Ο καπνός με μελάσα είναι πιο γλυκός και αρωματικός, αλλά ακόμα υπάρχει και καπνός με χυμούς από φρούτα, έτσι ώστε ο κόσμος να προσεγγίζει ευκολότερα αυτή τη συνήθεια.

Τα μέρη του ναργιλέ είναι:

1) Μία πήλινη ή μεταλλική υποδοχή για τον καπνό στην κορυφή του ναργιλέ.
2) Το δοχείο στο οποίο προστίθεται συνήθως νερό ή ούζο ή τσίπουρο, το οποίο χρησιμοποιείται  για το φιλτράρισμα και την ψύξη του καπνού.
3) Το κύριο μέρος που βρίσκεται πάνω στη γυάλα (δοχείο),  το οποίο είναι ένας σιδερένιος σωλήνας με 2 υποδοχές. Η μία βυθίζεται στο νερό και στην άλλη μπαίνει ένας εύκαμπτος σωλήνας μέσω του οποίου μεταφέρεται ο καπνός στο στόμα του καπνιστή. 

Πολύς κόσμος σήμερα πιστεύει ότι το κάπνισμα του ναργιλέ είναι λιγότερο επιβλαβές από εκείνο του τσιγάρου και δεν έχει επίγνωση των κινδύνων του. Αυτό αποδεικνύεται ότι είναι λάθος. Σύμφωνα με έρευνες οι καπνιστές ναργιλέ επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία τους, από εκείνους του τσιγάρου!

Ο καπνός του ναργιλέ περιέχει περισσότερη νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα και βαριά μέταλλα από ότι ο καπνός του τσιγάρου. Επιπλέον οι διάφορες τοξικές ουσίες δεν φιλτράρονται από το νερό του ναργιλέ και το μείγμα καπνού που τοποθετείται στο ναργιλέ είναι ανεξέλεγκτο, από ποικιλίες καπνού και φρούτα μέχρι αλκοόλ και ναρκωτικά.
Καπνίζοντας ναργιλέ :
• ανεβαίνει στην καλύτερη περίπτωση το επίπεδο μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα 4 με 5 φορές περισσότερο από ότι με ένα τσιγάρο και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικής βλάβης ή απώλειας συνείδησης.
• έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, έλκος στομάχου και στειρότητα.
• αυξάνεται η πίεση του αίματος και ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου της καρδιάς.
• μειώνονται οι λειτουργικές δυνατότητες των πνευμόνων.
Επιπλέον,  η χρήση της ίδιας συσκευής από πολλά άτομα επιτρέπει τη μεταφορά μικροβίων δια μέσου του κοινού επιστομίου, καθώς και τη μετάδοση φυματίωσης, ηπατίτιδας C, έρπη τύπου 1, κ.α.
Παρατηρείστε λίγο τους ανατολίτες που καπνίζουν όλη μέρα ναργιλέ και προσέξτε ότι τους λείπει αυτή η σπιρτάδα που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους. Ο τρόπος συμπεριφοράς τους δείχνει ότι “έκαψαν” τον εγκέφαλο από το κάπνισμα του ναργιλέ.
Αν λοιπόν δοκίμασες ήδη, ή το σκέπτεσαι, κάνε καλύτερα ένα δώρο στον εαυτό σου: ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΙΑΣΤΕΙ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΜΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΒΛΑΒΕΡΗΣ ΜΟΔΑΣ!
πηγη paparokades.blogspot.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button