ΔΙΑΦΟΡΑ

Νέα αγιοκατάταξη 7 Νεομαρτύρων στην Καστοριά

Νέα αγιοκατάταξη 7 Νεομαρτύρων στην Καστοριά

Νέα αγιοκατάταξη 7 Νεομαρτύρων της Καστοριάς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογράφηκε η πράξη αγιοκατατάξεως των 7 Νεομαρτύρων της Καστοριάς. Την πράξη κόμισε, εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο συντοπίτης μας Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Προϊστάμενος των Ιερών Ναών Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουμαριωτίσσης και Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου και Αρχειοφύλαξ των Πατριαρχείων.

Η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η περί αυτού Αγία και Ιερά Σύνοδος υπέγραψαν την πράξη αγιοκατάταξης των 7 Νεομαρτύρων που επικυρώνει την από 3ης Οκτωβρίου 2019 απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου περί «αναγραφής εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας των μαρτυρικώς τελειωθέντων υπέρ της αμωμήτου ημών πίστεως: α) Μάρκου Πέτρου Μαρκούλη εκ Κλεισούρας, β) Ιωάννη – Νούλτζου εκ Καστορίας, και των συν αυτώ αθλησάντων, γ) Γεωργίου του εκ Καστορίας, δ) ιερέως Βασιλείου Καλαπαλίκη, εφημερίου Χιλιοδέντρου Καστορίας και ε) Αρχιμανδρίτου Πλάτωνος Αϊβαζίδη».

Η τοπική Εκκλησία της Καστοριάς ιδιαιτέρως ευχαριστεί την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Αρχιερείς που αποτελούν την Αγία και Ιερά Σύνοδο για την ευλογία και την τιμή που επεφύλαξαν στην ακριτική αυτή επαρχία.

Ἀπολυτίκιον Καστοριέων νεομαρτύρων
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῶν αἱμάτων τοῖς ῥείθροις, καὶ ταῖς θείαις ἀθλήσεσι,
μάρτυρες Χριστοῦ νικηφόροι, εὐαγῶς ἀνεδείχθητε,
Γεώργιε καὶ Πλάτων ἱερέ,
Βασίλειε καὶ Μᾶρκε θαυμαστέ,
Ἰωάννη σὺν γαμβρῷ καὶ τῷ ἀδελφῷ,
διὸ καὶ ἀνακράζομεν
Χαίρετε Καστορίας οἱ φρουροί
χαίρετε τὰ καυχήματα
χαίρετε πρὸς τὸν ἅγιον Θεόν, πρεσβευταὶ πανσεβάσμιοι.

πηγη orthodoxia.online

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button