ΔΙΔΑΧΕΣ

Η προσβολη κατά του Αγίου Πνεύματος!

 

Η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος!

Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι ακόμα και μια μικρή κακολογία είναι η αρχή της βλασφημίας κατά του Αγίου Πνεύματος. Δεν καταλαβαίνουν ότι ακόμα κι ένας επιπόλαιος λόγος μένει και ότι διαβάλλοντας κάποιον ή τα πάντα γύρω τους, μπορεί αθέλητα να θίξουν κάτι που ανήκει σε μια διαφορετική τάξη πραγμάτων και να βρεθούν αλυσοδεμένοι στην αιωνιότητα στο ρόλο ενός μικρού διαβολέα.

“Γι αυτό σας βεβαιώνω, πως κάθε αμαρτία και προσβολή κατά του Θεού θα συγχωρηθεί στους ανθρώπους. Η προσβολή όμως κατά του Αγίου Πνεύματος δεν θα συγχωρηθεί, αν κάποιος μιλήσει προσβλητικά  κατά του Υιού του Ανθρώπου ο Θεός θα τον συγχωρήσει.  Όποιος όμως μιλήσει εναντίον του Αγίου Πνεύματος αυτόν ο Θεός δεν θα τον συγχωρήσει ούτε στον τωρινό αιώνα, ούτε στο μελλοντικό κόσμο”.(Ματθ.12:31-32).

Τι σημαίνει βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος;
Γιατί δεν πρόκειται να συγχωρηθεί αυτή η βλασφημία, και τι είναι το Άγιο Πνεύμα;

Το Άγιο Πνεύμα είναι το στοιχείο του καλού στα πάντα, σε κάθε αντικείμενο, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε γεγονός, υπάρχει κάτι καλό, όχι από φιλοσοφική άποψη, αλλά με την απλούστερη, ψυχολογική και καθημερινή έννοια.

Αν δεν βλέπει κανείς αυτό το καλό, αν καταδικάζει αμετάκλητα τα πάντα, αν αναζητεί και βλέπει μόνο το κακό, αν είναι ανίκανος να δει το καλό, στα πράγματα και στους ανθρώπους, τότε αυτό είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος!

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανθρώπων, μερικοί έχουν την ικανότητα να βλέπουν το καλό ακόμα κι εκεί που υπάρχει ελάχιστα. Μερικές φορές έχουν μάλιστα την τάση να το μεγαλοποιούν μέσα τους. Άλλοι αντίθετα, έχουν την τάση να τα βλέπουν όλα χειρότερα απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, είναι ανίκανοι να δουν οτιδήποτε καλό. Εξ αρχής, πάντοτε και στο καθετί, βρίσκουν κάτι άσχημο, ξεκινούν πάντα με τη δυσπιστία με την επίκριση, με τη συκοφάντηση.

Αυτή είναι η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Αυτή η βλασφημία δεν συγχωρείται. Αυτό σημαίνει ότι αφήνει πολύ βαθιά ίχνη στην εσωτερική φύση του ανθρώπου.

Συνήθως στη ζωή οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την κακολογία με υπερβολική ελαφρότητα, την δικαιολογούν πολύ εύκολα στον εαυτό τους και στους άλλους. Η κακολογία αποτελεί τη μισή τους ζωή, καλύπτει τα μισά από τα ενδιαφέροντά τους. Οι άνθρωποι διαβάλουν, ως και την Αλήθεια, που δεν τη γνώρισαν, κακολογούν χωρίς να προσέχουν και οι ίδιοι τι κάνουν, και αυτόματα δεν περιμένουν από τους άλλους τίποτα άλλο, παρά κακολογία. Απαντούν στην κακολογία των άλλων με κακολογία και πασχίζουν μόνο να έχουν την πρωτιά.

Μια ιδιαίτερη φανερή τάση για κακολογία ονομάζεται κριτικός νους, είτε σπινθηροβόλο πνεύμα, έτσι η ιδέα της διαβολής η οποία δεν θα συγχωρεθεί στον άνθρωπο σχετίζεται ακόμα και με τη συνηθισμένη ζωή. Η συκοφάντηση αφήνει στους ανθρώπους βαθύτερα ίχνη απ’ ότι νομίζουν. Η διαβολή έχει ένα ειδικό νόημα στην εσωτερική εργασία μας, και ο Χριστός επισήμανε αυτό το νόημα.

Αν η διαβολή και η συκοφάντηση κατευθύνονται ενάντια στο Χριστό προσωπικά, αυτά τα λόγια μπορούν να συγχωρηθούν. Αλλά να συκοφαντούν το Λόγο του Αγίου Πνεύματος, και την εργασία, και την ιδέα της εργασίας! (ακόμα κι αυτή την εσωτερική εργασία μας, που γίνεται εδώ κακολογούν που την ευλογεί αδιάλειπτα το Άγιο Πνεύμα, όμως αυτοί που μας κακολογούν, καλύπτονται, όχι μόνο από τις προσευχές μας, αλλά καλύπτονται γιατί: “τον καιρό της αγνοίας παραβλέπει κι ο Θεός”).Όμως αυτή η συκοφαντία κατά του Αγίου Πνεύματος σφραγίζει τους ανθρώπους για πάντα.
Θα δείξουμε πιο κάτω τι σχέση έχουν αυτά τα αποσπάσματα της Γραφής με την παραβολή του άδικου οικονόμου.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button