ΔΙΑΦΟΡΑ

Χλώμιασαν οι καταναλωτές: Ο ΕΟΦ ανακαλεί άμεσα φάpμακο για τον θυρεοειδή

Τι είναι ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός, όμως ζωτικής σημασίας αδένας που βρίσκεται στο λαιμό, μπροστά από την τραχεία. Οι κύριες λειτουργίες του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν την παραγωγή, την αποθήκευση και την απελευθέρωση ορμονών που ελέγχουν τον μεταβολισμό του σώματος. Οι βασικές ορμόνες που παράγονται είναι η τριϊωδοθυρονίνη (T3) και η τετραϊωδοθυρονίνη (T4).

Ο θυρεοειδής μπορεί να πλήττεται από διάφορες παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Ο πρώτος σχετίζεται με την ανεπάρκεια παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών, ενώ ο δεύτερος με την υπερβολική παραγωγή τους. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, της αυξημένης ή μειωμένης βάρους και της αυξημένης ή μειωμένης ευαισθησίας στη θερμότητα.

Η διάγνωση και η διαχείριση των προβλημάτων με το θυρεοειδή απαιτούν την εκτίμηση των επιπτώσεων στην υγεία και την εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας, περιλαμβανομένης της χρήσης φαρμάκων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, της χειρουργικής επέμβασης.

Ανακαλούνται παρτίδες του φαρμάκου CINACALCET. Η ανακοίνωση του ΕΟΦ.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε την ανάκληση παρτίδων φαρμάκου για τον θυρεοειδή.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ ενημερώνει για την ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος “CINACALCET/ PHARMAZAC F.C.TAB 30MG/TAB”.

Ειδικότερα, ανακαλούνται οι παρτίδες 2201001A και 2201000A (ημερομηνία λήξης 02.2025), του φαρμακευτικού προϊόντος “CINACALCET/ PHARMAZAC F.C.TAB 30MG/TAB”, καθώς διαπιστώθηκε απόκλιση κατά τον έλεγχο διαλυτοποίησης στα πλαίσια μελέτης σταθερότητας.

Η εταιρεία που κατέχει την άδεια κυκλοφορίας του σκευάσματος, PHARMAZAC, «οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το φάρμακο θυρεοειδή

«Αποφασίζουμε την ανάκληση των παρτίδων 2201001A και 2201000A (ημερομηνία λήξης 02.2025), του φαρμακευτικού προϊόντος ‘Cinacalcet/Pharmazac F.C.Tab 30mg/tab’, καθώς διαπιστώθηκε απόκλιση κατά τον έλεγχο διαλυτοποίησης στα πλαίσια μελέτης σταθερότητας» αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Η εταιρεία ΦΑΡΜΑΖΑΚ ΑΦΕΒΕ, ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν» επισημαίνει.

Στη επόμενη ανακοίνωσή του για το ίδιο σκεύασμα ο ΕΟΦ, αναφέρει ότι «αποφασίζουμε την ανάκληση των παρτίδων 2200931Β, 2200999C και 2201004A (ημερομηνία λήξης 02.2025), του φαρμακευτικού προϊόντος ‘Cinacalcet/FARAN F.C.Tab 30mg/tab’, καθώς διαπιστώθηκε απόκλιση κατά τον έλεγχο διαλυτοποίησης στα πλαίσια μελέτης σταθερότητας.

»Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό την ενίσχυση της προληπτικής εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας ΦΑΡΑΝ ΑΒΕΕ, η οποία, ως Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

»Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν» καταλήγει

i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button