ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 4 τροφές που μας γερνάνε

 

Τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε τον χρόνο και τι περιλαμβάνει το «εισιτήριό» μας για τη μακροζωία;
Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία η οποία συνδέεται με μια σειρά παραγόντων που αφορούν τον τρόπο ζωής μας. Αυτοί επηρεάζουν την ταχύτητα, αλλά και τη βαρύτητα των παθήσεων που εμφανίζονται κατά την πάροδο των ετών. Υπάρχει μια σειρά μηχανισμών της γήρανσης, όπως η γονιδιακή μετάλλαξη, η μειωμένη κυτταρική λειτουργία και η οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνδέεται με αυτούς τους παράγοντες με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης, με σημαντικές επιπτώσεις στην εξωτερική εμφάνιση και την υγεία. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ επιθετικές και αντιδρούν με οποιοδήποτε οργανικό μόριο δημιουργώντας βλάβες, οι οποίες συχνά είναι καταστροφικές για το κύτταρο και οδηγούν σε ασθένειες και επιτάχυνση της φυσικής γήρανσης του οργανισμού.

Η διατροφή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη διασφάλιση της υγείας και της μακροζωίας. Ο Ιπποκράτης συνήθιζε να λέει: “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”, πιστεύοντας πως η διατροφή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την υγεία. Για αυτό θα δούμε στη συνέχεια μερικές διατροφικές συνήθειες και τροφές οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στο να δείχνουμε πιο γερασμένοι:

1. Αλάτι: Μπορεί να είναι κρυμμένο σε πολλές τροφές, εκτός από εκείνο που προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι με τη χούφτα μας στη σαλάτα ή στο φαγητό μας. Παρότι δεν μας παχαίνει, προκαλεί έντονη κατακράτηση υγρών στο σώμα μας και κατά συνέπεια αφυδάτωση, μια κατάσταση η οποία σχετίζεται με την γήρανση του δέρματος μας. Μελέτες υποστηρίζουν ότι μια διατροφή με χαμηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης και για το λόγο αυτό αξίζει τον κόπο να το περιορίσουμε.

2. Έλλειψη Νερού: Με την ίδια σχεδόν λογική που δρα το αλάτι, μπορεί να δράσει και η έλλειψη νερού, δηλαδή η αφυδάτωση. Χάρη στο νερό η επιδερμίδα μας διατηρείται λαμπερή, υγιής και ελαστική, ενώ παράλληλα το νερό αποτελεί και ένα μέσο απομάκρυνσης άχρηστων και τοξικών ουσιών από τα κύτταρα. Για το λόγο αυτό φροντίστε να καταναλώνετε επαρκής ποσότητες και να διατηρείστε ενυδατωμένοι αν θέλετε να συνεχίσετε να έχετε μια όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα.

3. Αλκοόλ: Το αλκοόλ (όπως και το κάπνισμα) οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι συμβάλει στην μείωση των χρόνων ζωής για κάθε ποτό που καταναλώνεται! Για το λόγο αυτό η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με προσοχή και σύμφωνα με τις συστάσεις και να προτιμώνται αλκοολούχα ποτά που δρουν λόγων των αντιοξειδωτικών που περιέχουν προστατευτικά για τα αγγεία, όπως είναι η μπύρα και το κρασί, αντί για τα λεγόμενα «σκληρά ποτά».

4. Ζάχαρη: Η ζάχαρη συμβάλει στην πρόωρη γήρανση διότι διαδραματίζει τον σπουδαιότερο λόγο σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Όταν η ζάχαρη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος προσκολλάται στις πρωτεΐνες και αρχίζει να σχηματίζει μόρια γνωστά ως τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (ή εύστοχα AGEs: Advanced Glycation End Products). Αυτά τα μόρια καταστρέφουν τις δυο πρωτεΐνες που είναι κύρια υπεύθυνες για τη διατήρηση της ελαστικότητας και σταθερότητας του δέρματος: το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Για το λόγο αυτό καλό είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και έτοιμων σνακς που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη αν θέλουμε να καθυστερήσουμε την πρόωρη γήρανση στο δέρμα μας.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button