ΔΙΑΦΟΡΑ

Αλλάζουν όλα στα αυτοκίνητά μας: Καταργούνται για πάντα οι πινακίδες – Με τι θα τις αντικαταστήσουμε

Πινακίδες αυτοκινήτων: Σε έναν ψηφιακό κόσμο, μεταλλικές ταμπέλες δεν ταιριάζουν στα νέα δεδομένα. Έρχεται λοιπόν οι αντικατάσταση εκατομμυρίων πινακίδων κυκλοφορίας. Πώς θα είναι; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Από την Καλιφόρνια ξεκινάει λοιπόν η -προς ώρας- προαιρετική αντικατάσταση των παραδοσιακών πινακίδων κυκλοφορίας με ψηφιακές, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη επέκτασή τους σε όλο τον κόσμο.

Με τις συγκεκριμένες πινακίδες θα σταματήσει η αλόγιστη χρήση ψευδάργυρου, ενώ ψηφιοποιείται όλη η χρήση του αυτοκινήτου απέναντι στα κράτη όλου του κόσμου.

Στην Καλιφόρνια μάλιστα πέρασε ανάλογο νομοσχέδιο που επιτρέπει τη χρήση ψηφιακών πινακίδων σε όλα τα οχήματα που είναι περίπου στα 40 εκατομμύρια. Η συγκεκριμένη πολιτεία είχε κάνει το πρώτο βήμα το 2018, σε περιορισμένο αριθμό οχημάτων.

Η χρήση ψηφιακών πινακίδων μπορεί να προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα, όπως αυξημένη ασφάλεια, ευελιξία στην αλλαγή στοιχείων του οχήματος και ταχύτερη ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.

Οι ψηφιακές πινακίδες κυκλοφορίας προσφέρουν μια σειρά από πρόσθετες δυνατότητες στους ιδιοκτήτες οχημάτων:

Μέσω ειδικής εφαρμογής (app) στο smartphone, οι ιδιοκτήτες έχουν πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες, όπως την τοποθεσία του οχήματος, τον αριθμό πλαισίου (VIN), καθώς και σε υπηρεσίες προστασίας του οχήματος, όπως η δυνατότητα αναφοράς κλοπής.

 

Δύο εκδόσεις ψηφιακών πινακίδων προσφέρονται. Για τους ιδιώτες και για τα οχήματα τα επαγγελματικά.

Η πρώτη έκδοση λειτουργεί με μπαταρία που αντικαθίσταται κάθε 5 χρόνια και η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 19,95 δολάρια.

Δύο εκδόσεις ψηφιακών πινακίδων προσφέρονται. Για τους ιδιώτες και για τα οχήματα τα επαγγελματικά.

Η πρώτη έκδοση λειτουργεί με μπαταρία που αντικαθίσταται κάθε 5 χρόνια και η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 19,95 δολάρια.

Πινακίδες αυτοκινήτων: Τι πρέπει να κάνουμε κι από πότε

Οι πινακίδες όλων των αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσουν νέα χαρακτηριστικά που θα διαφοροποιούν ελαφρώς τη μορφή τους από το επόμενο φθινόπωρο.

Όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των κρατών – μελών της Ένωσης έχει καθιερώσει τις άσπρες πινακίδες με μία μπλε λωρίδα που περιλαμβάνει την σημαία της ΕΕ και τα «διακριτικά» γράμματα της χώρας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα αρχικά αυτά είναι τα GR.

Μέχρι εκεί όλα καλά, αν και όχι για όλα τα κράτη – μέλη μιας και υπάρχουν διακριτικά που προκαλούν παρανοήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι πικακίδες κυκλοφορίας οχημάτων ορισμένων χωρών την κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έχουν γράμματα που δεν είναι κατανοητά από όλους και δίνουν λάθος εντύπωση για την χώρα ταξινόμησης.

Για αυτόν τον λόγο, χώρες όπως η Λιθουανία θα προχωρήσουν σε μία προσθήκη που θα τις διαφοροποιήσει ελαφρώς και θα τις κάνει πιο κατανοητές.

Για παράδειγμα, πολλοί Λιθουανοί προκρίνουν την αναφορά στην χώρα ως «LIT» και όχι «LT», προκειμένου να ξεχωρίζουν από τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων των γειτονικών χωρών.

Έτσι λοιπόν, με οδηγό το παράδειγμα που έχει δώσει η Γερμανία με τα διακριτικά σήματα των πόλεων ανάμεσα στα γράμματα, η Λιθουανία θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο να τοποθετεί το κόκκινο ενθόσημο της χώρας, ανάμεσα στην κάθετη μπλε λωρίδα και τον αριθμό.

Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες κοινές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων της ΕΕ πρωτοεμφανίστηκαν στην Ολλανδία το 2000, πριν επεκταθούν και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Όπως φαίνεται όμως, ορισμένες χώρες δεν είναι ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα και θα προχωρήσουν σε μικρές αλλαγές για να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά τους.

Κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί και στη χώρα μας – αν και κυρίως για αισθητικούς λόγους.

Πινακίδες αυτοκινήτων: Πώς υπολογίζονται τα τέλη ΙΧ με το μήνα

*Χρέωση ολόκληρου μήνα ανεξαρτήτως αν η άρση ακινησίας γίνει στην αρχή ή στο τέλος

*Για άρση ακινησίας 1 μηνός θα καταβάλλεται 1/12 αντί τα 2/12 του συνολικού ποσού

Παράδειγμα:

-για ετήσια τέλη 120€  πληρώνονται 10 ευρώ αντί 20 ευρώ

*Για άρση ακινησίας 3 μηνών πληρώνονται τα 3/12 του συνολικού ποσού

Παράδειγμα :

– 30 ευρώ (αντί 40 ευρώ) για ετήσια τέλη 120€

*Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους: καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Παράδειγμα:

-για άρση ακινησίας τον Ιούλιο 60€ (αντί για 80€) με ετήσια τέλη 120€

* Ποινές: Πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού των τελών αν δεν επιστραφούν οι πινακίδες στην εφορία την ημέρα λήξης προθεσμίας

Παράδειγμα:

-για ετήσια τέλη 120€ =  10€ για 1 μήνα + 240€ πρόστιμο = 250 ευρώ

* Προσοχή! Αν πουληθεί το όχημα, πληρώνετε και το υπόλοιπο ποσό των τελών συν τις τυχόν οφειλές  άλλων ετών, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο όλων των ετήσιων τελών που χρωστά ο ιδιοκτήτης.

Παράδειγμα: για ετήσια τέλη 120€ = πρόστιμο 240€ για κάθε χρόνο οφειλής.

πηγη xristika.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button