ΔΙΑΦΟΡΑ

Lockdown: Συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας – Κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο

Αυτή τη στιγμή ανακοινώνονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό και γενικά τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και με την λειτουργία των καταστημάτων

Συγκεκριμένα στην ενημέρωση τους ο Στέλιος Πέτσας και ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκαν για το τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και το lockdown.

Οι ίδιοι ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου ενώ ανοίγουν τη Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Γιορτές με κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του. Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κατάσταση στα νοσοκομεία «είναι κρίσιμη» ενώ αναφέρθηκε στα μεγάλα ποσοστά πληρότητας των ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Δεν είναι ικανοποιητικά» τόνισε, «τα κρούσματα δεν πέφτουν και δεν αποσυμφορούνται τα νοσοκομεία με ευθύνη όλων μας».

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση του λιανεμπορίου» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας τονίζοντας πως «Καταστάσεις συνωστισμού όπως στην Αγγλία είναι αναγκαίο να αποφευχθούν».

 Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι τα εξής:

Διατήρηση αναστολής λειτουργίας λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι 7 Ιανουάριου οι πελάτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με click away.

Άνοιγμα κομμωτηρίων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου με ωράριο 7 το πρωί με 9 το βράδυ και ραντεβού για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Άνοιγμα βιβλιοπωλείων.

Άνοιγμα εκκλησιών Χριστούγεννα και Φώτα μέχρι 9 άτομα και 25 ατόμων σε μητροπολιτικούς ναούς. Ευθύνη οι μητροπόλεις. Δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων.

Απαγόρευση μετακίνησης Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι 7 Ιανουαρίου 2021 από τις 10 το βράδυ με 5 το πρωί. Διατηρούνται τα SMS. Για κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και click away ο αριθμός 2.

«Ας δείξουμε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό. Πλησιάζουμε τη μέρα του εμβολιασμού και την αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Προετοιμάζεται εθνική εκστρατεία εμβολιασμού» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με click-away

«Αναγκαστική» χαρακτήρισε την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα και στην κρίσιμη περίοδο των εορτών, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μια συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους. Είναι μεγαλύτερη η ανάγκη προστασίας της δημόσιας Υγείας» σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι κατά τη διάρκεια των εορτών θα επιτραπεί μόνο η λειτουργία του click-away και κατ’ εξαίρεση του λιανικού εμπορίου των βιβλιοπωλείων. Ανοιχτά από τη Δευτέρα θα είναι μόνο κομμωτήρια, κουρεία και ΚΤΕΟ.

 Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα μέσω click-away

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν μέσω click-away θα εκλαμβάνονται ως κλειστές και θα δικαιούνται όλες τις διευκολύνσεις.

«Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφώνου. Για να μετακινηθεί ο πελάτης θα έχει ηλεκτρονική απόδειξη επιστολής ή sms από το κατάστημα ενώ μόνο ένας θα επιτρέπεται να παραλαμβάνει την παραγγελία» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Πρέπει να αποφευχθεί η μεγάλη κοινωνική κινητικότητα και ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα. Έως 9 άτομα θα πρέπει να περιμένουν στις ουρές έξω από τα καταστήματα με απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον» υπογράμμισε.

Τέλος, στις επιχειρήσεις που θα βρεθούν να έχουν μέσα κάποιον πελάτη, θα επιβάλλεται πρόστιμό από 2.000 έως 50.000 ευρώ -ανάλογα με τα τ.μ. του καταστήματος- και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 μέρες..

athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button