ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανοίγει η Πύλη του Ψύχους: Έρχονται βροχές, πυκνά χιόνια από τη Ρωσία – Πότε, πού θα πέσουν

Ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον μήνας από πλευράς βαρομετρικής κυκλοφορίας, φαίνεται πως θα είναι ο Φεβρουάριος, με χιόνια σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας.

Παρότι το πρώτο δεκαήμερο του θα χαρακτηρίζεται από αιθρία και βελτιωμένο γενικά καιρό, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, στην εκπνοή του πρώτου δεκαημέρου και έπειτα. Ως αποτέλεσμα μέσα στο Φεβρουάριο στην Ελλάδα θα περιμένουμε αξιόλογες βροχοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας, αλλά και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα σε δυτικά και βόρεια.

Όπως αναφέρει το meteology.gr, το σύνολο των δεδομένων, θέλουν τον σχηματισμό υψηλών πιέσεων στην ΒΔ Ευρώπη και τον βόρειο Ατλαντικό, ανοίγοντας εκ νέου, την Πύλη του ψύχους από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Η ροή αυτή, με τα δεδομένα ως έχουν, φαίνεται πως θα διοχετεύεται – τουλάχιστον ο κύριος όγκος της- προς την δυτική Ευρώπη και την κεντροδυτική Μεσόγειο.

Αυτό σημαίνει, πως η Μεσόγειος, από ένα καθεστώς αδράνειας, θα μπει σε μια εξαιρετικά δραστήρια περίοδο διαδοχικών κυκλογενέσεων και σημαντικών κακοκαιριών. Παράλληλα, πολλές περιοχές της Ευρώπης, θα δεχθούν ένα διάστημα πολύ κρύου καιρού και χιονοπτώσεων, κυρίως προς τα τέλη του μήνα.

Στην Ελλάδα, θα έχουμε επίσης σημαντική αλλαγή στην στασιμότητα της βαρομετρικής διάταξης των τελευταίων ημερών. Η κάθοδος του ψύχους/αυλώνων στην Μεσόγειο, θα προκαλέσει – δεδομένης και της θερμότερης του κανονικού Μεσογείου- σοβαρές κυκλογενέσεις στα δυτικά και κεντρικά της τμήματα. Πιθανόν να δούμε τα βαρόμετρα, να πέφτουν και κάτω από τα 980hpa μέσα στον μήνα. Αυτό μεταφράζεται ως νοτιάδες, στο σύνολο της περιόδου.

Υετοφόροι νοτιάδες, με τον καιρό να γίνεται «δυτικός» και να αφήνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Παράλληλα, τα βαρομετρικά αυτά συστήματα, θα αντλούν και ψυχρότερες αέριες μάζες από τα δυτικότερα της Μεσογείου, και θα δώσουν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στον άξονα της Πίνδου. Χιονοδρομικά κατά μήκος της οροσειράς, δείχνει να δέχονται τις αξιολογότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων τριών Χειμώνων.

Σε τέτοιες περιπτώσεις βαρομετρικών διατάξεων, είναι συχνό το φαινόμενο η χώρα μας να χωρίζεται θερμοκρασιακά στα δύο. Κατά πάσα πιθανότητα, θα δούμε τον νότιο τομέα, με έμφαση την Κρήτη, να βρίσκεται υπό την επιρροή θερμών νοτιάδων, ενώ στα δυτικά και βόρεια, ο καιρός να είναι χειμερινός, με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε χαμηλά υψόμετρα. Σε γενικές γραμμές πάντως, αξιόλογα επεισόδια βροχοπτώσεων, θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το διαβάσαμε εδώ i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button