ΔΙΑΦΟΡΑ

Σάλος με τις τράπεζες: Τι ανακοίνωσαν Alpha Bank και Πειραιώς

Τράπεζες: Με ανακοινώσεις τους, οι Alpha Bank και Πειραιώς προκάλεσαν «μούδιασμα» σε εκατομμύρια πελάτες τους καθώς αλλάζουν τα επιτόκια των καταθέσεων! Δείτε στο xristika.gr τι ισχύει…

Νέο κύμα μείωσης επιτοκίων καταθέσεων έχει ξεκινήσει για τις προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και τις καταθέσεις ταμιευτηρίων στις ελληνικές τράπεζες.

Τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτηρίου έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες τα επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικά, μια προθεσμιακή κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ έχει μέσο επιτόκιο από 0,06% έως 0,1%. Και όμως τα μηδενικά επιτόκια υπό προϋποθέσεις θεωρούνται ως θετικές επενδύσεις, καθώς ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο -1,6%.

Ταυτόχρονα τα επιτόκια χορηγήσεων διαμορφώνονται στα επίπεδα του 3,8%-4%, με αποτέλεσμα να έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών.

Οι αλλαγές αυτές ουσιαστικά έχουν θετικές παρενέργειες στα θέματα των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αλλά και στις επενδύσεις χαρτοφυλακίων. Στην πρώτη κατηγορία δίνεται η ευκαιρία για επενδύσεις με χαμηλό χρήμα.

Στη δεύτερη κατηγορία, οι αποταμιευτές γίνονται επενδυτές υψηλότερου κινδύνου (ρίσκου) αναζητώντας αποδόσεις σε κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και μετοχές.

Τράπεζες: «Πονοκέφαλος» οι καταθέσεις ηλικιωμένων

Η αποταμίευση έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων Ευρωπαίων.

Η Barclays εκτιμά ότι οι ηλικιωμένοι συγκέντρωσαν επιπλέον οικονομίες 600 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό σίγουρα θα παρείχε ώθηση στην οικονομία της Ευρώπης εάν δαπανάτο στους εμπορικούς δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των μετρητών θα παραμείνει αχρησιμοποίητο και ανενεργό. Τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη συσσώρευση; Τα αρνητικά επιτόκια ανά την Ευρώπη υποτίθεται ότι αποτρέπουν την εξοικονόμηση και ενθαρρύνουν δαπάνες και επενδύσεις.

Για τους μεγαλύτερους αποταμιευτές, ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν όταν τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά είναι απαραίτητη εάν θέλει κανείς να τους ενθαρρύνει να βάλουν τα χρήματά τους στην υπηρεσία της οικονομίας.

Πολύ χαμηλά επιτόκια σημαίνει ότι χρειάζεται κανείς μεγαλύτερη αποταμίευση ή συνταξιοδοτικές παροχές για να επιτύχει οποιοδήποτε δοσμένο επίπεδο εισοδήματος.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) είναι μόλις 0,1%. Αυτό σημαίνει ότι για παραγωγή ετήσιου εισοδήματος από τόκους 10.000 βρετανικών λιρών απαιτούνται αποταμιεύσεις 10 εκατομμυρίων λιρών.

Παλαιότερα, όταν το επιτόκιο ήταν 5%, όπως ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, θα λάμβανε κανείς αυτό το ποσό από οικονομίες 200.000 λιρών και με πολύ μικρό κίνδυνο.

Τα μαθηματικά γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν τα επιτόκια είναι αρνητικά, όπως είναι στην ευρωζώνη, όπου το κεφάλαιο στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά “διαβρώνεται” με την πάροδο του χρόνου.

Τα χαμηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον φόβο μεταξύ των συνταξιούχων (και εκείνων που γλυκοκοιτάζουν το να αποσυρθούν από την εργασιακή τους απασχόληση) ότι οι αποταμιεύσεις τους δεν θα αυξηθούν σε μια πορεία χρόνου και τελικά τα χρήματα θα εξαντληθούν.

Επομένως, η σκέψη της κατανάλωσης αυτού του κεφαλαίου είναι άβολη και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά προσεκτικές, έως και φοβικές κινήσεις.

Αυτός ο προβληματικός αντίκτυπος των χαμηλών επιτοκίων προηγήθηκε του Covid. Μελέτη του 2017 έδειξε ότι πολλοί συνταξιούχοι στις ΗΠΑ συνέχιζαν να συσσωρεύουν αποταμιεύσεις ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Οι άνθρωποι που εισέρχονταν στη δεκαετία των 80 ετών τους ήταν πλουσιότεροι από ό,τι στη δεκαετία των 60 ή των 70 τους χρόνων, συνυπολογιζομένου ακόμη και του πληθωρισμού, κυρίως επειδή δεν είχαν ξοδέψει όσο θα επέτρεπε ο πλούτος τους.

Πράγματι, οι πλουσιότεροι ξόδευαν 53% λιγότερο απ’ ό,τι θα μπορούσαν να ξοδεύουν.

Πηγη xristika.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button