ΔΙΑΦΟΡΑ

Συναγερμός Έκτακτη είδηση τώρα για τον κορωνοϊο

Με self test, ακόμη και με μάσκα, εξετάζουν πολλοί γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μετά τη διακοπή των γιορτών, λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και γρίπης.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία προμηνύουν κορύφωση κρουσμάτων της covid στα μέσα έως τα τέλη του Ιανουαρίου, ενώ η υποπαραλλαγή JN.1 κάνει αισθητή την παρουσία της αποτελώντας τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων. Από την άλλη πλευρά, το κύμα της εποχικής γρίπης βρίσκεται στο ξεκίνημά του, γεγονός που σημαίνει ότι θα κλιμακωθεί τις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας που αγγίζει το 90% έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές. Με τα περιστατικά να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη, το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την επάνοδο των παιδιών στις σχολικές αίθουσες μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να σταλεί σε σχολικές μονάδες και διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι το επικαιροποιημένο έγγραφο με τις οδηγίες για Covid, γρίπη και ιώσεις, αλλά και η υπενθύμιση για τους εμβολιασμούς.

Παράλληλα, θα σταλεί εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών ενώ το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ή άλλων ιώσεων και να παραμένουν σπίτι έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Ενδεικτικό της νέας διασποράς είναι το γεγονός πως την ημέρα της Πρωτοχρονιάς καταγράφηκαν 229 εισαγωγές κρουσμάτων Covid στα νοσοκομεία, τα οποία κατέγραφαν ήδη μεγάλο αριθμό νοσηλειών: την τελευταία βδομάδα του 2023 νοσηλεύονταν πανελλαδικά 1.395 ασθενείς με κορωνοϊό.

Η εκτίμηση του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, είναι πως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι μεταξύ των 50.000 και 100.000 πανελλαδικά. «Ολόκληρες παρέες εκδρομέων ή φίλων που πέρασαν μαζί την Πρωτοχρονιά είναι άρρωστοι μαζί με τις οικογένειές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Action 24.

Η αυξητική τάση του ιικού φορτίου παρατηρείται τον τελευταίο μήνα και στα λύματα της Αττικής που υποδεικνύουν την ύπαρξη του εκρηκτικού «κοκτέιλ». Αύξηση σε κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης και ιώσεων της τάξης του 85-90% παρατηρήθηκε πριν από την εκπνοή του 2023, κάτι που έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να επισημαίνουν πως τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα έχουμε την πλήρη εικόνα του αποτελέσματος του συγχρωτισμού των γιορτών.

Σχολιάζοντας την αύξηση ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε (ΕΡΤ) πως «το ιικό φορτίο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και ιώσεις) κάνει την κατάσταση αρκετά σοβαρή».

Ο ίδιος επισήμανε πως φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η έξαρση καθυστέρησε περίπου 15-20 μέρες, πιθανότατα λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, όμως με την αύξηση των κοινωνικών επαφών κατά τη διάρκεια των γιορτών ήταν αναμενόμενη η αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας.

Ειδικά όσον αφορά τη γρίπη, τα ποσοστά από την ανάλυση των λυμάτων της Αττικής δείχνουν υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου. Αν και η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων του Covid αναμένεται τον Φεβρουάριο, όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, αυτός θα είναι ο μήνας που οι επιστήμονες περιμένουν νέο κύμα κρουσμάτων της γρίπης τύπου Β.

Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στον προγραμματισμό ραντεβού για κορωνοϊό. Η μεγάλη έξαρση της Covid-19 μέσα στον Δεκέμβριο και κυρίως τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θορύβησε αρκετούς πολίτες που ανήκουν στις πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες συστήνεται επικαιροποίηση του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο 42.258 νέα ραντεβού εμβολιασμού, εκ των οποίων τα 34.149 ραντεβού αφορούν σε πολίτες από 60 ετών και πάνω. Στις ηλικίες από 40 έως 59 ετών είναι προγραμματισμένα 6.637 ραντεβού. Σε εκείνες από 12 έως 39 ετών είναι προγραμματισμένα 1.399 ραντεβού. Επίσης, έχουν κλειστεί 65 ραντεβού για παιδιά από 5 έως 11 ετών και οκτώ ραντεβού για βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών.

Έως και την Τρίτη (2/1) είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 177.821 εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer XBB 1.5. Ο αριθμός θεωρείται μικρός, για αυτό και Υπουργείο Υγείας και ειδικοί τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Διπλασιάστηκε (και) η κοκαΐνη στις γιορτές

Στο μεταξύ, αναλύοντας τα ευρήματα στα λύματα της Αττικής ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης εστίασε στην αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρείται τις μέρες των εορτών. Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα σχετικά ευρήματα για τη διάδοση της κοκαΐνης, τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται.

«Είναι πανευρωπαϊκό, την περίοδο γιορτών να γίνεται μεγαλύτερη χρήση ναρκωτικών αναψυχής όπως η κοκαΐνη και η έκσταση», δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης στο Mega.

Πρόσθεσε, δε, ότι παρατηρείται αύξηση από 50% έως 100% στην αύξηση της χρήσης κοκαΐνης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εξηγώντας γιατί παρατηρείται αυτής της τάξης αύξηση, ο καθηγητής διευκρίνησε ότι υπάρχουν και οι περιστασιακοί χρήστες που αυξάνονται κατά την περίοδο εκείνη λόγω παρέας.

Ειδικότερα, οι ημερομηνίες κατά τις οποίες διαπιστώνεται πιο συχνή χρήση είναι, σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη, η 23η, 24η και η 31η Δεκεμβρίου.

πηγη diaforetiko.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button