ΔΙΑΦΟΡΑ

Ασπιρίνη, συναγερμός: Τι απίστευτο προκαλεί, με τι να αντικαταστήσετε. Μην την καταναλώνετε

Τι απίστευτο προκαλεί η ασπιρίνη;

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να την καταναλώνετε άμεσα;

Άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μείζονος -και μερικές φορές θανατηφόρας- αιμορραγίας στο στομάχι από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα από τον πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ασπιρίνη – Οι επιστήμονες λένε ότι, για να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους, οι ηλικιωμένοι πρέπει επίσης να λαμβάνουν χάπια PPI (Proton-pump inhibitor ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων) που προστατεύουν το στομάχι. Ωστόσο, επιμένουν ότι η ασπιρίνη έχει σημαντικά οφέλη, όπως πρόληψη καρδιακών προσβολών, τα οποία για τους περισσότερους ανθρώπους υπερτερούν των κινδύνων.

Και προειδοποιούν ότι η διακοπή της ασπιρίνης ξαφνικά μπορεί να είναι επιβλαβής. Επισημαίνουν, δε, ότι οποιοσδήποτε ανησυχεί για την χρήση ασπιρίνης πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του πριν προχωρήσει σε αλλαγή της φαρμακευτικής του αγωγής.

“Δια βίου χάπια”

Οι γιατροί γενικά συνταγογραφούν σε κάποιο άτομο ασπιρίνη για δια βίου λήψη σε καθημερινή βάση μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγιών στο στομάχι. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες αφορούσαν άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών, δείχνοντας ότι ο κίνδυνος σοβαρών αιμορραγιών ήταν χαμηλός σε αυτή την ομάδα.

Ωστόσο, με τον μέσο όρο ηλικίας των ανθρώπων να έχει αυξηθεί αρκετά, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έσπευσαν να εξετάσουν αν και κατά πόσον αυτές οι θετικές επιδράσεις της ασπιρίνης ισχύουν και μετά τα 75 έτη ζωής.

Στην μελέτη τους παρακολούθησαν συνολικά 3.166 ασθενείς, οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και λάμβαναν -μετά από σχετική συνταγή γιατρού- ασπιρίνη ή παρόμοια φάρμακα αραίωσης αίματος.

Διαπίστωσαν ότι:

— Για ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών, ο ετήσιος ρυθμός αναπηρίας ή θανατηφόρων αιμορραγιών ήταν μικρότερος από 0,5% (περίπου ένα άτομο στους 200 ανθρώπους που λάμβαναν το φάρμακο).

— Για τους ανθρώπους ηλικίας 75 έως 84 ετών, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε τρία άτομα με μεγάλες αιμορραγίες σε κάθε 200 άτομα.

— Οι κίνδυνοι θανατηφόρων ή ανασταλτικών αιμορραγιών συνέχισαν να αυξάνονται με την ηλικία.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Peter Rothwell, δήλωσε: “Η νέα μας μελέτη μας δίνει μια πολύ σαφέστερη κατανόηση του μεγέθους του αυξημένου κινδύνου και της σοβαρότητας και των συνεπειών των αιμορραγιών σε ηλικίες άνω των 75 ετών.

Τα ευρήματά μας εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία του κινδύνου και του οφέλους της μακροχρόνιας χρήσης ασπιρίνης σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, εάν δεν παίρνουν ταυτόχρονα και φάρμακα PPI”.

πηγη gossiplife.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button