ΔΙΑΦΟΡΑ

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι αναγνώστες μας μπορούν να στέλνουν τα άρθρα και τα σχόλια τους για δημοσίευση. Οι δημοσιεύσεις είναι δωρεάν.

«Πάει προς Ρόδο και Καστελόριζο το Oruc Reis»

Έρευνες μέχρι την Ρόδο και το Καστελόριζο πρόκειται να κάνει σύμφωνα με φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Σχέδια της τουρκικής πλευράς που έχουν να κάνουν με το Oruc Reis αποκαλύπτει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ.

Σύμφωνα με αυτό το μεγάλο ωκεανογραφικό σκάφος, το οποίο μέχρι στιγμής εχει ερευνήσει μία θαλάσσια περιοχή πάνω από 2.000 km² έχει ως στόχο να φτάσει τον αριθμό των 15.000 km².

Όπως τονίζεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα στόχος του είναι να φτάσει μέχρι την Ρόδο και το Καστελόριζο, φτάνοντας με τον τρόπο αυτό στα 6 μίλια από τα ελληνικά νησιά.

«Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, χωρίς να επηρεάζεται από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει τις δραστηριότητές του.

Tο πλοίο το οποίο μέχρι τώρα έχει ερευνήσει μία περιοχή μεγαλύτερη από 2.000 km² θα συνεχίσει τα καθήκοντά του ως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Στην δεύτερη και τρίτη φάση των εργασιών του θα χαράξει την πορεία του προς το βορρά και θα ερευνηθούν συνολικά 15.000 km² μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω σημερινό δημοσίευμα.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Ολοταχώς για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ολοταχώς για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά η Ελλάδα, με το Σεπτέμβριο να είναι ένας κρίσιμος μήνας για το συναγερμό, που έχει σημάνει στο Αιγαίο και το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει «βάρος» και στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής τους ισχύος.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η υλοποίηση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που θα αφορά και τους τρεις κλάδους, πεζικό, αεροπορία και ναυτικό. Οι συζητήσεις γίνονται στο ανώτατο επίπεδο και το κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η συμφωνία με την Γαλλία.

Στόχος είναι η τελική συμφωνία να προβλέπει προμήθεια υλικού που θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο μέσα σε σύντομο χρονικό ώστε η ενίσχυση να είναι άμεση. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι η αγορά φρεγατών Belhara και οι συζητήσεις έχουν στραφεί προς τα αεροσκάφη Rafale.

Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με άλλες χώρες για την αγορά αμυντικού υλικού και αναβάθμιση υφιστάμενων όπλων, τη στιγμή που και η ΕΕ αντιδρά όλο και πιο έντονα στην τουρκική προκλητικότητα.

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικό 5ετους θητείας
Δεύτερη κίνηση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικού. Σύμφωνα με πηγές, είναι πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον Πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη. Θα αφορά την πρόσληψη ΕΠΟΠ 5ετούς θητείας, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν.

Τρίτη κίνηση είναι η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η στόχευση είναι τριπλή: η ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και η τόνωση της απασχόλησης.

Ανεβάζει την ένταση ο Ερντογάν

Σε καθημερινή βάση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει το επίπεδο της έντασης απέναντι στην Ελλάδα και επιδίδεται σε ένα νέο επιθετικό παραλήρημα. Πλέον, στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου έχει μπει και η Ευρώπη, κυρίως η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν.

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ψυχραιμία τα όσα λέγονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και έχει «καρφωμένο» το βλέμμα στις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Η Αθήνα έχει αποφασίσει να μην μπει σε λεκτική αντιπαράθεση με την Άγκυρα.

Τα όσα ακούγονται επιβεβαιώνουν την θέση της Ελλάδας, ότι για την ένταση και την αποσταθεροποίηση της περιοχής ευθύνεται η Τουρκία. Συνεχίζει τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα για την περαιτέρω απομόνωση Ερντογάν και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, σε επιχειρησιακό επίπεδο, στο Αιγαίο και τα σύνορα.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι να παρασύρει την χώρα μας σε ένα θερμό επεισόδιο και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει πλήρης επιφυλακή και αυτοσυγκράτηση από τις ένοπλες δυνάμεις. Άλλωστε, το

χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt, το οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες, ενισχύουν αυτές τις εκτιμήσεις..athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button