ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το φρούτο που πρέπει να τρως καθημερινά για να μειώσεις τα επίπεδα της χοληστερόλης σου

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο φρούτο που τρώγοντας το μία φορά την ημέρα μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη σύμφωνα τα στοιχεία μίας νέας μελέτης.

Το αβοκάντο είναι το είδος του «φρούτου» που ίσως δε θα περίμενες, αλλά είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία του σώματός μας συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης σας σύμφωνα με το the issue.

Σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που διεξήχθη με τη συμμετοχή ερευνητών από τα πανεπιστήμια Penn State, Loma Linda, Tufts, UCLA και Wake Forest, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες είδαν μείωση των επιπέδων της ανθυγιεινής χοληστερόλης στον οργανισμό τους.

Η μελέτη αυτή έγινε σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της περιφέρειας βάρους. Από τους 1.000 υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες, στους μισούς ανατέθηκε να τρώνε ένα αβοκάντο την ημέρα, ενώ οι άλλοι μισοί ενθαρρύνθηκαν να συνεχίσουν τον κανονικό τρόπο διατροφής τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η κατανάλωση μιας διατροφής που είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορεί να αυξήσει την LDL χοληστερόλη σας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, ενώ τα αβοκάντο είναι γνωστά για τον υψηλότερο αριθμό λιπαρών -με 29 γραμμάρια λίπους σε ένα φρούτο- είναι ευρέως γνωστά για το γεγονός ότι αποτελούν πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης σας, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια άλλη μελέτη από το Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη αβοκάντο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής και στεφανιαίας νόσου, ειδικά όταν αντικαθίσταται με άλλα τρόφιμα που περιέχουν λίπος.

Η κατανάλωση αβοκάντο δεν οδήγησε επίσης σε αύξηση του σωματικού βάρους

Παρόλο που η δοκιμή δεν οδήγησε σε διαφορά στο λίπος της κοιλιάς και στην περίμετρο της μέσης, η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα δεν οδήγησε σε επιπλέον αύξηση του σωματικού βάρους – παρά το γεγονός ότι τα αβοκάντο είναι θερμιδικά πυκνά.

«Αυτό είναι θετικό επειδή η κατανάλωση επιπλέον θερμίδων από αβοκάντο δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος ή το κοιλιακό λίπος και μειώνει ελαφρώς τη συνολική και την LDL χοληστερόλη», δήλωσε η Joan Sabaté, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda, στην επισκόπηση της μελέτης.

Ενώ ένα αβοκάντο έχει 322 θερμίδες, είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, με 13 γραμμάρια σε ένα μόνο φρούτο. Τα αβοκάντο περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, έναν τύπο φυτικών ινών που είναι γνωστό ότι απορροφούν τη χοληστερόλη στην κυκλοφορία του αίματός σας και την αποβάλλουν.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να βελτιώσει τα επίπεδα ινσουλίνης του σώματός. Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι για τους συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα, η ποιότητα της διατροφής τους βελτιώθηκε επίσης σημαντικά.

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή γνωρίζουμε ότι η υψηλότερη ποιότητα της διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου», δήλωσε η Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Texas Tech, στην επισκόπηση της μελέτης.

dikaiologitika.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button