ΔΙΑΦΟΡΑ

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε βιταμίνη D

Τι δείχνουν οι έως τώρα μελέτες για τη λήψη της βιταμίνης με γεμάτο ή άδειο στομάχι. Τι να προσέχετε.

Αν λαμβάνετε φάρμακα, ξέρετε πόση προσπάθεια απαιτείται μετά από λίγο καιρό για να θυμάστε να τα παίρνετε στην ώρα τους. Πόσο μάλλον που άλλα πρέπει να λαμβάνονται πρωί και άλλα απόγευμα, μαζί με το φαγητό ή με άδειο στομάχι, κάποια μία ή δύο ώρες νωρίτερα ή αργότερα. Τι ισχύει όμως για τη βιταμίνη D; Υπάρχει καλύτερη ώρα για τη λήψη της; Και ποια είναι αυτή;

Κατ’ αρχάς, η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αυτό σημαίνει πως απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν συνδυάζεται με τροφή πλούσια σε λιπαρά.

Παλαιότερη μελέτη σε 17 εθελοντές έδειξε πως όσοι την λάμβαναν μαζί με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδά της στο αίμα τους κατά σχεδόν 50% μέσα σε 2-3 μήνες. Στη μελέτη είχαν συμμετάσχει εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών.

Σε μία άλλη μελέτη, η λήψη της βιταμίνης με γεύμα πλούσιο σε λίπη οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων της κατά 32% σε 12 ώρες. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να παίρνετε την βιταμίνη D μαζί με ένα κύριο γεύμα της ημέρας.

Μεσημεριανό ή βραδινό;

Μία πολύ καλή ιδέα θα ήταν να την λαμβάνετε μαζί με το πρωινό σας, αρκεί αυτό να μην περιορίζετε σε μία κούπα καφέ με μία σκέτη φρυγανιά. Τρόφιμα που περιέχουν πολλά λιπαρά και ευνοούν την απορρόφησή της είναι ενδεικτικά:

  • Πλήρη γαλακτοκομικά
  • Αυγά
  • Ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια)
  • Αβοκάντο

Αντιθέτως, η λήψη της με το βραδινό γεύμα ίσως δεν θα ήταν η καλύτερη λύση. Η έλλειψή της κατ’ επανάληψιν έχει σχετισθεί με:

  • Σημαντική διαταραχή του ύπνου
  • Μείωση της ποιότητάς του
  • Μείωση της διάρκειάς του

Υπάρχουν, όμως, ανέκδοτες μαρτυρίες (όχι μελέτες) ότι η λήψη της το βράδυ ενδέχεται να επηρεάζει την παραγωγή της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Η μείωση της παραγωγής της μας εμποδίζει να κοιμηθούμε ήσυχα το βράδυ.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη ώρα για να την λαμβάνετε; Όποια ώρα σας διευκολύνει περισσότερο, αρκεί να την λαμβάνετε μαζί με ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα και να μην την ξεχνάτε. Εκτιμάται ότι η αποτελεσματικότητά της θα είναι η ίδια είτε την πάρετε μαζί με το πρωινό σας γεύμα, είτε με ένα πλούσιο σνακ είτε με το μεσημεριανό σας.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button