ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Με τα πόδια» μέχρι την Ιερά Μονή Φανερωμένης

«Αξιωθήκαμε» και φέτος να δημοσιεύσουμε -για 10η συνεχή χρονιά- τις οδηγίες για να περπατήσετε μέχρι την Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης αποφεύγοντας την μεγάλη κυκλική και μονότονη διαδρομή των αυτοκινήτων.

Η φετινή σημαντική αλλαγή γι’ αυτούς που θα ξεκινήσουν από τον Άγιο Νικόλαο είναι ότι η διαδρομή συντομεύτηκε αρκετά, αν χρησιμοποιήσουν το λεγόμενο «τούρκικο» μονοπάτι που καθαρίστηκε πρόσφατα.

Φέτος έχουμε πανσέληνο στις 18 Αυγούστου, οπότε το φως του φεγγαριού θα έχουν αυτοί που θα αποφασίσουν να  περπατήσουν τις νυχτερινές ώρες μετά τις 10 του Αυγούστου. Βεβαίως οι δυνατοί φακοί είναι απολύτως απαραίτητοι σε όλη την διαδρομή. Μην αποφασίσετε να περπατήσετε από τον νέο ΒΟΑΚ γιατί τα αυτοκίνητα είναι πολλά, οι ταχύτητες μεγάλες και δεν υπάρχει χώρος για πεζούς.

 

Αν ξεκινήσετε από τον Άγιο Νικόλαο

Μετά τον Αλμυρό ακολουθήσετε το μονοπάτι που υπάρχει αριστερά του δρόμου δίπλα στη θάλασσα. Λίγο μετά το τέλος του μονοπατιού (στο 5ο χλμ.) μπορείτε να κάνετε την πρώτη συντόμευση της διαδρομής. Θα προχωρήσετε ευθεία (ελαφρώς αριστερά) και θα βγείτε στον Κριτσώτικο Άγιο Σίλα. Συνεχίζετε για λίγο στην άσφαλτο και στρίψτε προς το ξενοδοχείο Daios Cove. Στο «ύψος» του ξενοδοχείου στρίψτε δεξιά (άσφαλτος) και, όταν φτάσετε στο τέλος της ευθείας, συνεχίστε στο λεγόμενο «τούρκικο» μονοπάτι που θα σας βγάλει στην παράλια Καραβοστάσι σε 15 μόλις λεπτά. Συνεχίστε παραλιακά και, όταν φτάσετε στο γήπεδο του Καλού Χωριού, στρίψτε ελαφρώς δεξιά για να βγείτε στον παλιό εθνικό δρόμο (λίγο πριν την παραλία Βούλισμα)

Αν δεν στρίψετε στο Daios και φτάσετε μέχρι τον Καλοχωριανό Άγιο Σίλα, μετά από 100 μ. (στο 8ο χλμ.) προχωρήστε ευθεία στο χωματόδρομο. Θα περάσετε το γήπεδο του Καλού Χωριού και μετά θα στρίψετε ελαφρώς δεξιά για να βγείτε στην άσφαλτο.

 

Αν ξεκινήσετε από το Καλό Χωριό

Προσπεράσετε το ξενοδοχείο Μιστράλ και 100 μ. πριν την είσοδο του ξενοδοχείου Ίστρον Beach στρίβετε πάνω δεξιά στον τσιμεντένιο δρόμο. Η πρώτη μισή ώρα είναι ανηφορική μέχρι να φτάσετε σε ένα πηγάδι. Στο σημείο αυτό (σταυροδρόμι) προχωρήστε ευθεία και σε 15 λεπτά θα είστε στην κορφή της πλαγιάς και θα δείτε απέναντι σας το Μοναστήρι. Θα πάρετε κουράγιο γιατί θα νομίζετε ότι σχεδόν φτάσατε, αλλά έχετε ακόμα 1.30 ώρα μέχρι τη Μονή…

Από την κορφή της πλαγιάς, ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια, θα κατεβείτε προσεκτικά μέχρι το βάθος της λαγκαδιάς και στην συνέχεια θα προχωρήσετε ευθεία ανηφορικά μέχρις ότου φτάσετε ακριβώς κάτω από το μοναστήρι (ο χώρος εκεί είναι επίπεδος). Ακολουθήστε τα σήματα και αρχίστε να περπατάτε στο ανηφορικό μονοπάτι. Σε μισή ώρα θα φτάσετε στον προορισμό σας.

Κάντε το Σταυρό σας και ευχηθείτε να έχετε την υγειά σας να ξαναπάτε και του χρόνου.

Ο τοπικός Ορειβατικός Σύλλογος θα διοργανώσει και φέτος, πεζοπορία- προσκύνημα στη Μονή και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην ΑΝΑΤΟΛΗ την επόμενη εβδομάδα.

 

«Το Πάσχα του καλοκαιριού»

Ο Δεκαπενταύγουστος ή, όπως συχνά το ονομάζουμε, «το Πάσχα του καλοκαιριού» είναι μια από τις κορυφαίες εορτές για την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα για ‘μάς τους Έλληνες. Στην περιοχή μας τιμούμε ιδιαίτερα την Παναγία στο Μοναστήρι της Φανερωμένης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του Νομού μας και απέχει 24 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο και σε υψόμετρο 540 μ.

Το μοναστήρι έχει φρουριακή μορφή (της δεύτερης  βυζαντινής περιόδου) και προσέφερε πολλά στους Κρητικούς τα δύσκολα χρόνια της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Εδώ έγινε η «Συνέλευση του 1293», όταν ο ηγούμενος της Μονής κάλεσε για συνένωση όλους τους οπλαρχηγούς της Κρήτης, που είχαν διαφωνήσει στον τρόπο της αντίστασης εναντίον των κατακτητών. Η Μονή υπήρξε σημαντικό καταφύγιο για καταδιωγμένους χριστιανούς την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Απέκτησε τεράστια περιουσία από τις δωρεές κτημάτων, που έκαναν στη Μονή οι Χριστιανοί, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να σώσουν τις περιουσίες τους από τους Τούρκους (οι Τούρκοι, γενικώς, δεν έπαιρναν τις περιουσίες των μοναστηριών). Μέρος της περιουσίας αυτής δόθηκε το 1925 για «αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων της Μικρασιατικής εκστρατείας».

Εδώ λειτουργούσε και «Κρυφό Σχολείο». Στο σχολείο αυτό φοίτησε η θρυλική Ροδάνθη από την Κριτσά, που αργότερα έγινε το «πρωτοπαλίκαρο» του οπλαρχηγού Καζανομανώλη.

 

Το δεκαπέντισμα

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις λατρείας προς την Παναγία, ξεχωριστή θέση είχε το δεκαπέντισμα. Πολλοί πιστοί, «ταμένοι στη Χάρη Της», θα περάσουν 15 μέρες σε κοντινά ή μακρινά μοναστήρια για να ζήσουν μιαν απόλυτα χριστιανική ζωή. Δυο ήταν κυρίως τα μοναστήρια, στα οποία πήγαιναν να «δεκαπεντίσουν» οι ταμένοι Μεραμπελιώτες. Η Μονή Κουφής Πέτρας, 4 χλμ. περίπου απόσταση από τη Νεάπολη και η Μονή της Παναγίας Φανερωμένης.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πηγη anatolh.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button