ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο τώρα για τις Ελληνικές Τράπεζες

Αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και με χρέωση απλού εμβάσματος, φέρνει το 2024 για τους πελάτες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πριν λίγες ημέρες επήλθε συμφωνία μεταξύ του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου για την ταχύτητα εκτέλεσης τραπεζικών εμβασμάτων και τις χρεώσεις που θα επιβάλλονται.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται από την ερχόμενη χρονιά να τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς που θα αφορά τα εμβάσματα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρωζώνη.

Τι αλλάζει

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως σήμερα, όλες οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να αποστέλλουν μέσω των ηλεκτρονικών τους υπηρεσιών άμεσα εμβάσματα.

Δηλαδή, ανεξάρτητα από το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός του παραλήπτη, τα χρήματα θα φτάνουν την ίδια στιγμή σε αυτόν.

Αυτό είναι κάτι που γίνει και σήμερα. Αυτό που αλλάζει αφορές τις χρεώσεις στις instant μεταφορές, οι οποίες δεν θα πρέπει να διαφέρουν από τις προμήθειες των απλών εμβασμάτων.

Δηλαδή είτε επιλέξει κάποιος instant μεταφορά ή απλό έμβασμα, η χρέωση θα είναι η ίδια.

Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι όλες οι μεταφορές από την ερχόμενη χρονιά εντός της Ευρωζώνης θα εκτελούνται άμεσα και με χαμηλότερες προμήθειες.

Μένει να φανεί σε ποια επίπεδα θα διαμορφώσουν οι τράπεζες την υποχρεωτικά ενιαία προμήθεια για τα εμβάσματα που θα εκτελούν οι πελάτες τους.

Θα αυξήσουν το κόστος του απλού εμβάσματος, που θα εξοιμοιωθεί με τα instant payments ή θα το κρατήσουν σταθερό, προς όφελος των καταναλωτών;

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, οι προμήθειες που επιβάλλονται για άμεσες μεταφορές είναι αρκετά τσουχτερές.

Ακολούθως σας παρουσιάζουμε τις χρεώσεις που επιβάλλονται για αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα με την ένδειξη «OUR», που σημαίνει ότι ο αποστολέας πληρώνει τα πάντα και ο παραλήπτης λαμβάνει αυτούσιο το ποσό του εμβάσματος.

– Alpha Bank

  • Έως 5.000 ευρώ: 4,5 ευρώ
  • 5.000 – 12.500 ευρώ: 8,5 ευρώ
  • 12.500 – 50.000 ευρώ: 12 ευρώ

– Eurobank

  • Έως 12.500 ευρώ: 4,35 ευρώ

– Εθνική Τράπεζα

  • Έως 12.500 ευρώ: 4,5 ευρώ
  • 12.500 – 100.000 ευρώ: 7.5 ευρώ + 0,1% επί του ποσού της μεταφοράς

– Τράπεζα Πειραιώς

Δεν υποστηρίζεται. Θα πληρώσετε την προμήθεια άμεσου εμβάσματος και ο παραλήπτης την προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος που επιβάλλει η τράπεζά του.

Η χρέωση για τον κάτοχο του λογαριασμού της Τράπεζας Πειραιώς είναι η εξής:

  • Έως 12.500 ευρώ: 3,9 ευρώ
  • 12.500 – 15.000 ευρώ: 8,9 ευρώ
  • 15.000 -50.000 ευρώ: 11,5 ευρώ
  • 50.000 – 100.000 ευρώ: 24 ευρώ

Δωρεάν μεταφορές έως 500 ευρώ

Για όσους πάντως θέλουν να στείλουν έως 500 ευρώ την ημέρα σε άλλη τράπεζα, υπάρχει η λύση του IRIS Online Payments που είναι διαθέσιμο μέσω των υπηρεσιών m-banking των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Η αποστολή γίνεται χωρίς τη χρήση IBAN, αλλά με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη, αρκεί ο τελευταίος να είναι εγγεγραμμένος στην υπηρεσία.

Η εγγραφή είναι πανεύκολη και γίνεται στη στιγμή μέσω του mobile banking.

Έτσι, με το IRIS έως και 500 ευρώ την ημέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, η αποστολή γίνεται άμεσα και εντελώς δωρεάν.

Η μεταφορά μπορεί να γίνει ακόμη και σε δικό σας λογαριασμό που τηρείτε σε άλλη τράπεζα.

πηγη moneyonline.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button