ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι σημαίνει η ευχή «βασιλέως ημών γενόμενος» που είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην εξόδιο ακολουθία

Η φράση που προκάλεσε αίσθηση και ερμηνεύτηκε διαφορετικά από αρκετούς.

Ηεξόδιος ακολουθία, όπως έχει γίνει γνωστό «τελείται κατά το βυζαντινό τυπικό» ενώ κάθε φορά που αναφέρονται στον εκλιπόντα, τον αποκαλούν «αξιομακάριστε δούλε του Θεού ημών σε αποχαιρετούμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος στην εξόδιο ακολουθία κατόπιν πρόσθεσε το «βασιλέως ημών γενόμενος», προκειμένου να αποδοθεί τιμή στο αξίωμα το οποίο έφερε ο αποθανόντας, εν προκειμένω ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, εξήγησε ο εκδότης του ekklisiaonline Αντρέας Καραγιάννης,

μιλώντας στο Open. Εκτός από την παρουσία των 12 συνοδικών μητροπολιτών στην κηδεία του Κωνσταντίνου, ενδεικτική της επισημότητας που θέλησε να προσδώσει η Ιεραρχία στην κηδεία, ήταν και τα άμφια που επέλεξαν να φορέσουν.

Η εξόδιος ακολουθία τελείται με λευκά άμφια, το χρώμα της Ανάστασης και του φωτός, γιατί η υμνολογία της ακολουθίας είναι αναστάσιμη και ευφρόσυνη. Όπως αναφέρεται, το χρυσό συμβολίζει την απαστράπτουσα λάμψη του Θείου, την ουράνια δόξα. Το μαύρο, αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα στην Αγία Γραφή χρώματα. Περιγράφει το ασθενές σώμα, τον θάνατο, το πένθος. Επιπλέον τη μετάνοια και τη λύπη.

 

πηγη tilestwra.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button