ΔΙΑΦΟΡΑ

Αυτό είναι το όσπριο που καίει λίπος στον οργανισμό

Τα πιο δημοφιλή όσπρια είναι τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβύθια.

Τα όσπρια περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες, και μέταλλα που τα καθιστούν σημαντικά σε μία διατροφή. Κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων, η οποία μας υπενθυμίζει πόσο θρεπτικά είναι τα όσπρια και ότι δεν θα πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας, αν και συχνά τα υποτιμούμε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2018 για να αναγνωρίσει τη σημασία και τα θρεπτικά οφέλη τους. Εκτός από αυτό, ο ΟΗΕ πιστεύει ότι τα όσπρια δεν είναι μόνο θρεπτικά, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων διατροφής για την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την επίτευξη της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία στοχεύει τόσο στην ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης όσο και στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Για να τιμήσει τη σημασία των καλλιεργειών οσπρίων, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Δεκεμβρίου 2013, ενέκρινε ειδικό ψήφισμα και ανακήρυξε το 2016 ως Διεθνές Έτος Οσπρίων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (F.A.O.) ηγήθηκε του εορτασμού το 2016. Η εκδήλωση που πραγματοποίησε αύξησε με επιτυχία την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα ποικίλα οφέλη των οσπρίων.

Με βάση την επιτυχία και τη δυναμική του Διεθνούς Έτους Οσπρίων, η Μπουρκίνα Φάσο, πρότεινε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οσπρίων. Στις 20 Δεκεμβρίου 2018, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων μέσω ψηφίσματος.

Μαύρα φασόλια

Όλα τα φασόλια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι χαμηλά σε θερμίδες. Ωστόσο, τα μαύρα φασόλια είναι από τις καλύτερες επιλογές για καύση λίπους.

Τα σκουρόχρωμα φασόλια έχουν γενικά υψηλότερες ποσότητες φαινολικών ενώσεων, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της γλυκόζης και να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια παρέχει στον οργανισμό 100 θερμίδες και 6 γραμμάρια φυτικών ινών, χωρίς χοληστερίνη ή λίπος. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή vegan πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο (όπως τα μαύρα φασόλια) βοηθούν το σώμα να κάψει έως και 24% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και επειδή είναι χαμηλά στην κλίμακα GL, τα μαύρα φασόλια βοηθούν το σώμα να μεταβολίσει τα λιπαρά οξέα αντί να τα αφήνει να συλλέγονται και να διαστέλλονται.

Το διαβάσαμε εδώ healthstat.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button