ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα πιο όμορφα ελληνικά ονόματα και η ιστορία τους!

 

Το μωρό που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά σας έχει πια φύλο κι εσείς καλείστε να βρείτε ένα όμορφο όνομα γι’ αυτό. Αν οι γονείς και τα πεθερικά σας έχουν ονόματα όπως  Ζηνοβία ή Αριστογείτονας, είναι πιθανό να παρακάμψετε τις επιταγές της παράδοσης και να επιλέξετε ένα όνομα για το μωρό σας ανεξάρτητο του γενεαλογικού σας δένδρου. Εμείς συλλέξαμε τις ομορφότερες προτάσεις ελληνικών ονομάτων για αγόρια και κορίτσια, παραθέτοντας και τη σημασία ή την ιστορία τους, για να σας δώσουμε μερικές ιδέες.

Για αγόρια

Κωνσταντίνος: Το δημοφιλές όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη Constantinus < constans που σημαίνει ο σταθερός, ο αποφασισμένος, ο σίγουρος.

Ραφαήλ: Είναι ένας από τους Αρχαγγέλους της Χριστιανικής Θρησκείας και στα εβραϊκά σημαίνει «ο θεός θεραπεύει».

Έκτωρ: Ο Έκτορας ήταν γιος του Πριάμου και της Εκάβης, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της Ιλιάδας και αρχηγός των Τρώων και των συμμάχων τους κατά την υπεράσπιση της Τροίας.

Χριστόφορος: Αυτός που φέρει τον Χριστό. Σύμφωνα με την ορθόδοξη θρησκεία ο Άγιος Χριστόφορος, είναι ο προστάτης των οδοιπόρων.

Νηρέας: Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Νηρέας ήταν μια θαλάσσια θεότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες ποιητές τον παρουσίαζαν ως μειλίχιο και αξιαγάπητο γέροντα, που κατείχε το χάρισμα της μαντικής.

Ιάσων: Αυτός που θεραπεύει. Το όνομα «βγαίνει» από τη λέξη ίαση, που σημαίνει θεραπεία.

Οδυσσέας: Το όνομα βγαίνει από το αρχαίο ρήμα οδύσσομαι, που σημαίνει διώκομαι, δηλαδή κυνηγιέμαι. Οδυσσέας, λοιπόν, εκτός από τον πολυμήχανο ήρωα του ομώνυμου έπους, είναι αυτός που διώκεται.

Άγις: Ο Άγις ήταν βασιλιάς της Αρχαίας Σπάρτης που έζησε περί το 950 π.Χ. Φαίνεται να βασίλευσε με σύνεση και δικαιοσύνη, εξ ου και οι απόγονοί του κλήθηκαν Αγιάδες.

Φοίβος: Προέρχεται από το θηλυκό Φοίβη. Η Φοίβη ήταν η γιαγιά της θεάς Άρτεμις και σημαίνει φωτισμένη. Φοίβος, ονομάστηκε ο θεός Απόλλωνας.    Ορφέας: Το όνομα Ορφέας είναι συνδεδεμένο με την τέχνη της μουσικής. Στα αρχαία, η λέξη ορφικός ορίζεται ως μυστικός, μαγευτικός και εκστασιακός.

Για κορίτσια

Ήβη: Η Ήβη, κόρη του Δία και της Ήρας, ήταν προστάτιδα της νεότητας. Η λέξη ήβη, σημαίνει ακμή και το όνομα δηλώνει αυτήν που είναι πάντοτε νέα.

Ιώ: Πρόσωπο που αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία, η Ιώ υπήρξε ερωμένη του Δία.

Νεφέλη: Η Νεφέλη ήταν η μητέρα του Φρίξου και της Έλλης. Το όνομά της «βγαίνει» από το αρχαιοελληνικό ρήμα «νέφω», που σημαίνει χύνω ύδωρ.

Ασπασία: Είναι το θηλυκό γένος του αρχαίου επιθέτου ασπάσιος-ασπασία-ασπάσιον, που σημαίνει χαρούμενος, ευτυχισμένος.

Λυδία: Λέγεται ότι η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη που βαφτίστηκε χριστιανή ήταν η Λυδία. Επίσης, Λυδία ονομαζόταν περιοχή της σημερινής Τουρκίας στην αρχαιότητα.

Κλειώ: Το όνομα Κλειώ, βγαίνει από το ουσιαστικό «κλέος», που σημαίνει δόξα. Η ένδοξη Κλειώ είναι, σύμφωνα με τη Μυθολογία, η Μούσα της Ιστορίας.

Θάλεια: Βγαίνει από το αρχαίο ρήμα «θάλλω» που έχει τη (πολύ γλυκιά) σημασία του ανθίζω, βλασταίνω, ακμάζω. Η Θάλεια ήταν η Μούσα της βουκολικής ποίησης και της Κωμωδίας.

Ισμήνη: Με το όνομα Ισμήνη είναι κυρίως γνωστή η κόρη του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, αδελφή της Αντιγόνης. Η ετυμολογική προέλευση του ονόματος είναι νεφελώδης.

Πηνελόπη: Προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «πήνη» (νήμα) και «λέπω» (ξετυλίγω). Η Πηνελόπη είναι η υφάντρα, τόσο ετυμολογικά όσο και λογοτεχνικά.

Φαίδρα: Ήταν κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης και σύζυγος του μυθικού Θησέα. Σημαίνει φωτεινή, λαμπερή.

Πηγή: www.mama365.gr/Tο διαβάσαμε εδώ

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button