ΔΙΑΦΟΡΑ

Βρέχει λεφτά από σήμερα (18/7): Ποιοι θα δουν χρήματα στα ΑΤΜ

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Εβδομάδα με μπαράζ πληρωμών είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα. Η ανακοίνωση του Υπουργείου εργασίας, οι δικαιούχοι των πληρωμών. Περί τα 60 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 54.083 δικαιούχους, την περίοδο 18-22 Ιουλίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν, το διάστημα 18-22 Ιουλίου, οι εξής καταβολές:

– 12,7 εκατ. ευρώ σε 520 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

– 12,5 εκατ. ευρώ σε 9.063 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: 2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 11 εκατ. ευρώ σε 29.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 20 εκατ. ευρώ σε 10.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 3 εκατ. ευρώ σε 4.500 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

– 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Αυγούστου

Πληρωμές συντάξεων μηνός Αυγούστου για τις 26, 27 και 28 Ιουλίου αποφάσισε ο ΕΦΚΑ, και μέσα στους συνταξιούχους που θα πάρουν την πρώτη οριστική σύνταξη αυτόν το μήνα είναι και περίπου 4.000 συντάξεις με χρόνο ασφάλισης σε δύο ταμεία, είτε παράλληλα είτε και διαδοχικά.

Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», οι ημερομηνίες για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Αυγούστου 2022 ανά Ταμείο έχουν ως εξής: *Στις 26 Ιουλίου 2022, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΤ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το Ταμείο της ΔΕΗ.

*Στις 27 Ιουλίου 2022, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από το ΙΚΑ, τα Ταμεία των τραπεζών, των συνεταιρισμών (ΤΣΕΑΠΓΣΟ), το πρώην ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9. *Στις 28 Ιουλίου 2022, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από τα παραπάνω ταμεία (ΙΚΑ, τραπεζών, κ.λπ.) που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Απεμπλοκή

Στην πληρωμή του Ιουλίου μπαίνουν τα χρήματα και για τις πρώτες οριστικές συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, καθώς και για συνταξιούχους με διαδοχική ασφάλιση. Για τις δύο αυτές κατηγορίες ο ΕΦΚΑ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο λογισμικό σύστημα, ώστε να μπορούν οι υπηρεσίες του να βρίσκουν τους χρόνους που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία (είτε με παράλληλη είτε με διαδοχική ασφάλιση) και να υπολογίζει τα ποσά σύνταξης και τις προσαυξήσεις που δικαιούνται.

Το «κλειδί» στο νέο αυτό λογισμικό σύστημα είναι ότι η καταχώριση του χρόνου ασφάλισης και ο υπολογισμός των ποσών σύνταξης ή προσαύξησης γίνονται ταχύτατα χωρίς καθυστερήσεις και κυρίως χωρίς λάθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες οριστικές συντάξεις με παράλληλη ή και διαδοχική ασφάλιση αφορούν ασφαλισμένους με χρόνο σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ.

Επόμενα βήματα

Σταδιακά (ενδεχομένως από την πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου) θα ενταχθούν και οι παράλληλα ασφαλισμένοι σε Δημόσιο-ΤΣΑΥ, ΤΜΔΕΔΕ και Ταμείο Νομικών ενώ από την ίδια πληρωμή (συντάξεις Σεπτεμβρίου) θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης που είχαν έως το 2016 χιλιάδες συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 και μετά. Τα αναδρομικά από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεπερνούν και τις 35.000 ευρώ για όσους έχουν πάρει σύνταξη με παράλληλη ασφάλιση το 2016, 2017 και 2018.

Μέσα σε χρονοδιάγραμμα 5 μηνών, δηλαδή έως το τέλος Δεκεμβρίου, ο ΕΦΚΑ θα έχει πληρώσει όλες οι εκκρεμείς συντάξεις αυτής της κατηγορίας, όπως και τα αναδρομικά. Σε όλα τα Ταμεία είναι σε αναμονή περίπου 60.000 έως 70.000 δικαιούχοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι περιμένουν τη σύνταξη και την προσαύξηση σύνταξης για τα διπλά ένσημα που πλήρωσαν ως ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία.

Προσαύξηση

Το κέρδος από την παράλληλη ασφάλιση είναι ότι για τα έτη που έχουν διανύσει οι ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία έως το 2016 (πριν την ενοποίηση των φορέων στον ΕΦΚΑ) παίρνουν τη βασική σύνταξη από το Ταμείο με τα περισσότερα ένσημα και προσαύξηση (με συντελεστή 0,075% ετησίως) για τις εισφορές που πλήρωναν στο δεύτερο Ταμείο. Για παράδειγμα: * Συνταξιούχος του 2017 με 5 χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 60 ευρώ στη σύνταξη με αναδρομικά 5ετίας 3.600 ευρώ.

* Συνταξιούχος του 2017 με 15 χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.100 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 248 ευρώ στη σύνταξη με αναδρομικά 5ετίας 14.850 ευρώ. * Συνταξιούχος του 2017 με 25 χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.375 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 516 ευρώ στη σύνταξη με αναδρομικά 5ετίας 30.938 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsique.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button