ΔΙΑΦΟΡΑ

Καιρός: Προσοχή! Ραγδαία επιδείνωση – Τι θα συμβεί και στην Αττική

Καιρός: Προσοχή από σήμερα! Ερχεται απότομη και ραγδαία μεταβολή του καιρού. Αναλυτική πρόγνωση. Τι θα συμβεί…

Τι κι αν το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος σκαρφάλωσε κοντά στους 40 βαθμούς σε αρκετές της Βόρειας Ελλάδας, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως η εβδομάδα που ξεκινά θα χαρακτηριστεί από τη ραγδαία μεταβολή του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, την εκδήλωση σφοδρών βροχοπτώσεων και ισχυρών καταιγίδων, ενώ λόγω της καιρικής αστάθειας αρκετές περιοχές δεν αποκλείεται να δουν και χαλάζι. Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, αιτία γι’ αυτή την αλλαγή του καιρού είναι αυτό που καλούμε στη Μετεωρολογία «φαινόμενο ψυχρής λίμνης».

«Με τον όρο “ψυχρή λίμνη” αναφερόμαστε σε μια “κλειστή” περιοχή στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί απότομα προκαλώντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης και στον αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά. Αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση με τη σειρά της δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες», σημειώνει. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες αναμένουμε επικίνδυνα μπουρίνια. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη.

Όπως γράφει στο Facebook, ο κ. Μαρουσάκης: «Στροφή 180 μοιρών θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες μιας και από την πολλή ζέστη και τα μελτέμια θα οδηγηθούμε σε έντονη αστάθεια που θα προκαλέσει καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι».

«Πονηρός καιρός»

Στη συνέχεια σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης: «Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη νέα εβδομάδα είναι σε θέση να μας “ξεγελάσουν” και να μας πιάσουν στον ύπνο…

Και αυτό το λέμε διότι μπορεί η ημέρα να ξεκινά με πολύ καλό καιρό, ήλιο και ζέστη, τίποτα όμως δεν θα προϊδεάζει γι’ αυτό που θα ακολουθεί στη συνέχεια, όπου προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα ξεσπάνε από το πουθενά ισχυρές καταιγίδες με έντονους τοπικά κεραυνούς και χαλάζι. Γι’ αυτό και τονίζουμε ότι όταν βλέπουμε στον ουρανό να μαζεύονται “βαριά” σύννεφα και πριν ακούσουμε τα πρώτα μπουμπουνητά ή δούμε τις πρώτες ψιχάλες, θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και από εκτεθειμένα σημεία γενικότερα και να πηγαίνουμε σε ασφαλή σημεία μιας και οι κεραυνοί είναι ικανοί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο!».

Στον δεύτερο χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες όπου οι περιοχές που θα επηρεάζονται θα είναι τα ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα ξεκινούν το μεσημέρι από ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα θα εξαπλώνονται και σε πεδινές περιοχές ενώ από το απόγευμα και το βράδυ θα εξελίσσονται σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Καιρός: Τι γράφει η υπηρεσία meteo.gr για το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης

Την ίδια, στιγμή σε άρθρο τους για την «ψυχρή λίμνη», οι μετεωρολόγοι της υπηρεσίας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος και Α. Καραγιαννίδης αναλύουν εκτενώς το φαινόμενοι «Ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό με ψυχρό πυρήνα που από τη Δευτέρα 06/06 θα στροβιλίζεται επάνω από τη Δυτική Μαύρη Θάλασσα καθώς και μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα προσεγγίσει την χώρα μας από βορειοδυτικά από τα μέσα της εβδομάδας θα ενισχύσουν σημαντικά την αστάθεια έως την Παρασκευή 10/06.

Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες που σε αρκετές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές, απογευματινές καθώς και πρώτες βραδινές ώρες, κατά κύριο λόγο στις ηπειρωτικές περιοχές. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική πτώση από την Τρίτη 07/06 και στα δυτικά τμήματα της χώρας από την Τετάρτη 08/06.

Στο Σχήμα 1 σημειώνεται η θέση που αναμένεται να έχει το αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό στην μέση τροπόσφαιρα το μεσημέρι της Δευτέρας 06/06.

Ιδιαίτερα για τη Δευτέρα 06/06 αναμένονται βροχές από τις πρωινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες σταδιακά θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της Θράκης, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, στην Πελοπόννησο, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες και στην Εύβοια.

Από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν καταιγίδες και τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι. Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις αναμένονται το μεσημέρι και απόγευμα στον νομό Θεσσαλονίκης ενώ στην Αττική τα ισχυρότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στα βόρεια του νομού. Ο προγνωστικός Δείκτης Επικινδυνότητας του Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) είναι στο επίπεδο 2. . Στα Σχήματα 2 και 3 φαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται βροχοπτώσεις και καταιγίδες (πράσινες και μπλε αποχρώσεις) ενώ με μαύρες κουκίδες (μικρό χαλάζι), λευκές κουκίδες (μικρό χαλάζι σε μεγάλες ποσότητες) και κόκκινα τρίγωνα (μεγάλο χαλάζι) σημειώνονται οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με την ΕΜΥ

Δευτέρα 06-06-2022

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες στα ανατολικά και στα δυτικά ορεινά.

Τα φαινόμενα από το βράδυ θα περιοριστούν τοπικά και τη νύχτα αναμένεται να επηρεάζουν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και της ανατολικής Θεσσαλίας. Στη νησιωτική χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στο βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα βορειοδυτικοί φτάνοντας στα νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου τοπικά τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά τμήματα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα αλλάξει σημαντικά και θα φτάσει κατά τόπους τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα νησιά και τα παραθαλάσσια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Τρίτη 07-06-2022

Από τις πρωινές ώρες στη Θράκη και στη συνέχεια στην Κεντρική Μακεδονία και τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος, αλλά στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν από τις μεσημβρινές ώρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα περιοριστούν στα κεντρικά και τα ανατολικά ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες. Στην νησιωτική χώρα θα υπάρχουν κατά διαστήματα αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι στα δυτικά τμήματα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξης των 4 βαθμών Κελσίου.

Καιρός: Τετάρτη 08-06-2022

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και τα βορειότερα τμήματα του Ιονίου.

Στο Αιγαίο σχεδόν αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο ανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη 09-06-2022

Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβους ή καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά νότιοι έως 5 μποφόρ .
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή 10-06-2022

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί, 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsique.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button