ΘΑΥΜΑΤΑ

Παναγία Τσαμπίκα: Γιατί την αποκαλούν έτσι στην Ρόδο;

Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στο σεβασμό όλων των πιστών από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα θεοτοκωνύμια, μεταξύ αυτών και το Παναγια Τσαμπίκα, το οποίο συναντάμε στη Ρόδο.

Οι ερμηνείες για το όνομα Τσαμπίκα

Υπάρχουν δύο ερμηνείες για το όνομα Τσαμπίκα. Η πρώτη ερμηνεία, θέλει το όνομα Τσαμπίκα να δόθηκε από τους κατοίκους του Αρχαγγέλου της Ρόδου, το οποίο σημαίνει σπίθα, φωτιά. Κατά την παράδοση, η εικόνα δεν φαινόταν καλά από απόσταση, αλλά διακρινόταν καθαρά η φωτιά του καντηλιού που την συνόδευε, έτσι ονόμασαν την εικόνα Τσαμπίκα.

Η δεύτερη ερμηνεία, θέλει το όνομα να προέρχεται από την λέξη Ζαμβύκη. Ζαμβύκη σημαίνει είδος πλοίου, ενώ έτσι ονομάζεται και το βουνό το οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας στην Ρόδο, το οποίο έχει σχήμα πλοίου.

Οι μοναχοί της μονής Κύκκου εντόπισαν την εικόναν και την μετέφεραν πάλι στην Κύπρο. Επειδή φοβήθηκαν ότι θα την ξαναχάσουν, για να την αναγνωρίζουν έκαψαν ένα μικρό τμήμα στο πίσω μέρος της, σημάδι που διακρίνεται και σήμερα. Όμως, και πάλι η εικόνα βρέθηκε θαυματουργά στη Ρόδο απ’ όπου δεν έφυγε ποτέ ξανά.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας

Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία Τσαμπίκα βοηθά τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν, ενώ προστατεύει και τις εγκυμονούσες.

Όσοι επικαλέστηκαν την βοήθεια της Παναγίας κατάφεραν να τεκνοποιήσουν, ενώ άλλοι απέκτησαν δίδυμα. Πολλές είναι οι βαφτίσεις που γίνονται στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Τσαμπίκας στη Ροδο κάθε χρόνο, προς τιμή της Παναγίας, από τις οικογένειες που έκαναν τάμα εκεί.

Ένα παλαιότερο θαύμα της Παναγίας Τσαμπίκας, αναφέρεται σε έναν τούρκο πασά, ο οποίος είχε κτήματα γύρω από το μοναστήρι την Ρόδο. Η γυναίκα του δεν τεκνοποιούσε, έτσι αφού έμαθε για την Παναγία, προσευχήθηκε και έφαγε το φυτίλι που έκαιγε στο καντήλι της εικόνας.

Έτσι έμεινε έγκυος. Αφού γεννήθηκε το μωρό, κρατούσε στην χούφτα του το φυτίλι του καντηλιού. Με αυτόν τον τρόπο πείστηκε ο πασάς ότι το παιδί είναι δικό του, και δώρισε στην εκκλησία όλα τα κτήματα που βρίσκονταν γύρω από το ναό.

Ο ναός βρίσκεται σε υψόμετρο 326 μέτρων, είναι δωδεκανησιακού τύπου και εξωτερικά φέρει κοίλα κεραμίδια. Προς τιμήν της Παναγίας Τσαμπίκας έχει κτιστεί μοναστηριακό συγκρότημα 3 χλμ. ανατολικά του Αρχαγγέλου, σε περιοχή που υπήρχε νεκρόπολη από την ΜυκηναΪκή εποχή.

Η μονή γιορτάζει στις  8 Σεπτεμβρίο, στο Γενέσιον της Θεοτόκου και την Γ’ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκύνησεως).

πηγη iellada.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button