ΔΙΑΦΟΡΑ

5 απλά κόλπα για να αποταμιεύσεις χρήματα ευκολότερα τη νέα χρονιά

Μερικά πολύ απλά και χρηστικά tips που μπορούν να σου εξασφαλίσουν ένα πολύ σημαντικό ποσό κάθε μήνα.

Eκανες για τα Χριστούγεννα μία μεγάλη αγορά που πάντα ήθελες να κάνεις. Αμέσως αφού την ολοκλήρωσες, αντί να χαρείς που επιτέλους κατάφερες να αποκτήσεις αυτό που τόσο ήθελες, σου γεννήθηκαν ενοχές και φόβος ότι βγήκες εκτός μπάτζετ και ότι θα έχεις προβλήματα στο μέλλον σου. Δεν θα έπρεπε. Όπως συνηθίζουμε να λέμε, «τα μικροποσά κάνουν τη διαφορά».

Προφανώς, το να κόβεις τις μεγάλες δαπάνες, όταν νιώθεις ότι ξεφεύγεις από το μπάτζετ, είναι συνετό και κάποιες φορές απαραίτητο. Από την άλλη όμως, η χρηστή διαχείριση των οικονομικών μας είναι ένα κομμάτι που αφορά εξίσου πολύ -ίσως και περισσότερο- τα πάγια έξοδά μας και τις διάφορες λανθασμένες τακτικές που διαιωνίζουμε.

Πόσω μάλλον όταν τα πάντα γύρω μας ακριβαίνουν και το 2023 ήταν μια χρονιά που οι τιμές βασικών αγαθών εκτινάχθηκαν στα ύψη. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι ώστε να καταφέρεις να μπορέσεις να βάλεις λεφτά στην άκρη πιο εύκολα.

Περισσότερο ψάξιμο

Υπάρχει μία σειρά από tips που αν τα ακολουθήσεις το σίγουρο είναι ότι θα βγεις κερδισμένος στο τέλος του επόμενου χρόνου. Πρώτη και βασική συμβουλή είναι το να μη βαριέσαι να ψάχνεις. Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα επιπλέον χρήματα πληρώνεις κάθε μήνα, επειδή απλά βαρέθηκες να υπολογίσεις εναλλακτικές;

Είτε αυτές αφορούν το κόστος βασικών προϊόντων είτε τα μικρά γράμματα συμβολαίων είτε διάφορες προσφορές που απλά δεν έκατσες να ψάξεις. Μία έστω και στοιχειώδης έρευνα αγοράς είναι σίγουρο ότι θα σου γλιτώσει πολλά λεφτά.

Ξεφορτώσου όσα δε χρειάζεσαι

Δεν εννοούμε υλικά αγαθά. Εννοούμε από τις συνδρομές που έχεις (γυμναστήρια, πλατφόρμες, περιοδικά κτλ) και τις αποφάσισες σε μία στιγμή ενθουσιασμού και μετά από δύο μέρες τις άφησες στο ντουλάπι με τους σκελετούς. Και μπορεί να έχεις να πατήσεις στο γυμναστήριο από τον Νοέμβριο του 2017 αλλά ο λογαριασμός σου χάνει κάθε μήνα λεφτά που θα μπορούσαν να σου είναι αλλού απαραίτητα.

Βάλε στη ζωή σου ένα χρήσιμο app

Το πρώτο και πιο βασικό θα στο προσφέρει η τράπεζά σου. Μην κοιτάζεις το web banking σου μόνο για να δεις αν μπήκε ο μισθός. Κοίταξε πιο προσεκτικά τα έξοδα και τα έσοδά σου.

Σκέψου ποια από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και κατάταξέ τα σε κατηγορίες, προκειμένου να έχεις μία πλήρη εικόνα των χρημάτων που σπαταλάς στα απαραίτητα αλλά και σε ψώνια, διασκέδαση και ταξίδια. Η αρχή για κάθε καλή διαχείριση των οικονομικών σου είναι να έχεις μία πλήρη εικόνα τους.

Υπολόγιζε σωστές ποσότητες φαγητού

Το γνωρίζατε ότι ένα μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ μπορεί να πετάξει ως και το ⅓ του φαγητού που έχει αγοράσει; Αυτή η πρακτική της αγοράς περισσότερου φαγητού από όσο χρειάζεται είναι πολλές αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς. Μία από αυτές αφορά και την τσέπη σου.

Το μυστικό και εδώ είναι ο προϋπολογισμός. Πριν πας στο super-market φτιάξε ένα πλάνο των φαγητών που θα φας μέσα στην εβδομάδα. Είναι τελείως ανακουφιστικό το να μη χρειάζεται να πετάς φαγητό που χάλασε ή που απλά δε θες στο τέλος της εβδομάδας.

Εξοικονόμησε ενέργεια

Για την τσέπη σου; Πολύ καλό. Για το περιβάλλον; Ακόμα καλύτερο. Το να κλείσεις τη βρύση, τα φώτα ή το καλοριφέρ όταν δε σου χρειάζεται είναι μία πολύ απλή κίνηση που θα σου εξοικονομήσει πάρα πολλά χρήματα. Μπορεί να μη φαίνεται εκ πρώτης όψεως αλλά -ειδικά με τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα- το ποσό που μπορείς να εξοικονομήσεις ανά μήνα είναι πολύ σημαντικό.

Πηγη oneman.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button