ΔΙΑΦΟΡΑ

Γαμπροί και νύφες σε λευκά φέρετρα, μοιράζουν κουφέτα: Η Ελλάδα… θάβει τα παιδιά της, θρήνος στις κηδείες των θυμάτων

Συνεχίζεται το δράμα για τις οικογένειες των θυμάτων από τη μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη καθώς οι κηδείες που ξεκίνησαν από την Παρασκευή -και θα συνεχίζονται όσο οι σοροί ταυτοποιούνται- ραγίζουν καρδιές.

Η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, στα οποία προστέθηκε ένα ακόμη άτομο, μετά από την εξέταση δειγμάτων στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, συνεχίζεται, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ταυτοποιημένων θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη στα 55, σύμφωνα με την Αστυνομία που διενεργεί το μακάβριο έργο της αναγνώρισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι μέχρι στιγμής 57. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν και δύο δείγματα βιολογικού υλικού από αυτό που έχουν δώσει συγγενείς, τα οποία δεν ταιριάζουν με αυτά των νεκρών.

Αυτό δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει λίγο τον τελικό αριθμό των θυμάτων, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της εργαστηριακής έρευνας, καθώς από την Πυροσβεστική εστάλη και άλλο δείγμα από τον τόπο του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πρόκειται για ανθρώπινο μέλος που εντοπίστηκε κατά την μετακίνηση της μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας το βράδυ της Παρασκευής.

Κουφέτα και λευκά τριαντάφυλλα

Κι ενώ η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αποτελεί μέλημα των Αρχών, αρχαίο δράμα θυμίζουν οι σκηνές που εξελίσσονται στις κηδείες των θυμάτων που έχουν ταυτοποιηθεί, συγκλονίζοντας την ελληνική κοινή γνώμη.

Κουφέτα, λευκά μπαλόνια και άσπρα τριαντάφυλλα μοίραζαν οι φίλες της 23χρονης Ιφιγένειας Μίτσκα στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στα Γιαννιτσά, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία της 23χρονης κοπέλας, η οποία επέβαινε στο βαγόνι 3. Τραγικές φιγούρες τα μέλη της οικογένειάς της, που έχουν βυθιστεί στο πένθος, αλλά και φίλοι του κοριτσιού, που είναι συντετριμμένοι από τον θάνατό της.

Θρήνος και στον Τύρναβο χθες, όπου οι οικείοι της και οι φίλοι αποχαιρέτησαν την 42χρονη, Βάγια Μπλέκα – Καρακώστα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης. «Θα τη θυμόμαστε πάντα για την καλοσύνη της, την εργατικότητα, τη συναδελφικότητα και τη δοτικότητά της» ανέφεραν, αποχαιρετώντας την 42χρονη νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, οι συνάδελφοί της. Η άτυχη γυναίκα θα ταξίδευε στην Αμερική, για να συναντήσει τον άντρα της, αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρισκόταν εκεί για υπηρεσιακούς λόγους.

Στιγμές ανείπωτης οδύνης εξελίχθηκαν χθες και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στο «τελευταίο αντίο» στον 28χρονο Σωτήρη Καραγεωργίου. Τραγική φιγούρα η μητέρα του να φωνάζει: «Χάνω το παιδί μου». Ο 28χρονος Σωτήρης Καραγεωργίου με καταγωγή από την Ημαθία, ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είχε ταξιδέψει στην Αθήνα. «Είχαν πάει με τις κοπέλες τους και τους περιμέναμε να επιστρέψουν» είχε πει ο πατέρας του φίλου του, Παύλος Ασλανίδης.

Ανάγκη για αίμα στο Παπανικολάου

Ταυτόχρονα, δραματικές εκκλήσεις για αίμα από το στενό περιβάλλον της Ανυσίας Λιούρη που έτυχε να ταξιδεύει με το μοιραίο τρένο, που συγκρούστηκε με την εμπορευματική αμαξοστοιχία στα Τέμπη με αποτέλεσμα τον θάνατο 57 επιβατών. Η άτυχη Ανυσία Λιούρη -κόρη αντιπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος- πολυτραυματίας νοσηλεύεται διασωληνωμένη και σε καταστολή στην

Α’ ΜΕΘ εγκαυμάτων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Ήδη έχει υποβληθεί σε σειρά εγχειρήσεων και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά σημαντική η αιμοδοσία των συμπολιτών μας. Επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι στο οποίο όπως προέκυψε σκοτώθηκαν οι περισσότεροι επιβάτες, ενώ η Ανυσία εκσφενδονίστηκε από το παράθυρο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και κατέληξε να κείτεται στα χωράφια.

 

Στα λίγα καλά νέα, η έκβαση της υγείας του Γεράσιμου – Ιάσωνα Γεωργιάδη, του μοναδικού επιζώντα από το βαγόνι 1.«Ελπίζουμε σήμερα ή αύριο να ξεκινήσει η διαδικασία να αποσωληνωθεί. Να ξυπνήσει, να είναι γερός, να μην θυμάται πολλά πράγματα… Έχουμε δρόμο πάντως, δεν σταματάμε… τι θα χρειαστεί από πλαστικές, από τέτοια, από αυτά, έχουμε… Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι σιγά – σιγά θα μπορέσει να επανέλθει», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του 20χρονου Γεράσιμου.

Ο 20χρονος κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, εκσφενδονίστηκε από το παράθυρο, προσκούοντας στο έδαφος έξω από το βαγόνι γλιτώνοντας έτσι την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε και τύλιξε όλο το βαγόνι με αποτέλεσμα τον θάνατο όλων των επιβατών του.

Ο Γεράσιμος ήταν ο μόνος που γλίτωσε τον μαρτυρικό θάνατο. Όμως, η πτώση στο έδαφος του προκάλεσε σοβαρά τραύματα και μπορεί να γλίτωσε τον κίνδυνο για την ζωή του, ωστόσο τώρα ξεκινάει ο Γολγοθάς της αποκατάστασης.

Θρήνος σήμερα στο Κολχικό

Εν τω μεταξύ, συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στο Κολχικό Θεσσαλονίκης, την Σοφία-Ελένη Ταχμαζίδου, ανιψιά του δημάρχου Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη. Η 31χρονη επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία και αγνοείτο αυτές τις μέρες όπως και δεκάδες ακόμα άτομα.

Απολογείται ο σταθμάρχης

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης συγκεντρώνει η σημερινή απολογία του Σταθμάρχη Λάρισας, καθώς ζήτησε και έλαβε χθες προθεσμία για να απολογηθεί στις 11 σήμερα το πρωί, καθώς «υπήρξαν νέα στοιχεία», σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισής του.

Ο 59χρονος Σταθμάρχης, το μοιραίο πρόσωπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς ότι «έκανα λάθος αλλά δεν έχω εγώ όλη την ευθύνη. Φταίει και το σύστημα, δεν υπήρχαν προειδοποιητικά, δεν με προειδοποίησε κανείς», ενώ αναλαμβάνει την ευθύνη, στο πλαίσιο που του αναλογεί, κατά τον συνήγορό του, Στέφανο Παντζαρτζίδη.

«Κουβαλάω 35 φέρετρα»

Σημειωτέον ότι ο 59χρονος υπάλληλος του ΟΣΕ αρχικά υποστήριξε πως το δυστύχημα οφείλεται σε λάθος του συστήματος, λέγοντας ότι το κατάλαβε όταν πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί, τελικώς όμως παραδέχθηκε ότι τροχοδρόμησε την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

«Κουβαλάω 35 φέρετρα στην πλάτη μου…» φέρεται να έχει δηλώσει αμέσως μετά τη σύλληψή του κι ενώ ο δικηγόρος του ανέφερε χθες πως τα νέα στοιχεία «είναι στοιχεία καθοριστικά και έπρεπε να ζητήσουμε νέα προθεσμία, ώστε να τα μελετήσουμε και να τα αξιολογήσουμε».

«Είμαι στην κάθοδο, είμαι καλά εδώ;»

Στο μεταξύ, σοκάρει μια στιχομυθία μεταξύ του Σταθμάρχη και του μηχανοδηγού της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62, στιχομυθία η οποία θα μπορούσε να είχε αλλάξει όλο το σκηνικό της εθνικής τραγωδίας. Συγκεκριμένα, την ώρα που το Intercity 62 είχε μπει στο ρεύμα καθόδου, δηλαδή κινούνταν στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία, ο μηχανοδηγός της φαίνεται πως απευθύνθηκε στο σταθμαρχείο Λάρισας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, ο μηχανοδηγός του Intercity 62 είπε στον σταθμάρχη: «είμαι στην κάθοδο, είμαι καλά εδώ;». Ο σταθμάρχης Λάρισας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, φέρεται πως δεν απάντησε. Σημειώνεται ότι αυτή η προσπάθεια επικοινωνίας του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη γίνεται λίγα λεπτά πριν από το δυστύχημα.

Δηλαδή το τρένο είχε φύγει από τον σταθμό της Λάρισας και ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε ότι πήγαινε ανάποδα. Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε η μετωπική σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία. Πάντως, οι αστυνομικοί δεν έχουν αναλύσει όλο το υλικό της ενδοεπικοινωνίας, για να διαπιστώσουν εάν υπήρξε στη συνέχεια κάποια απόκριση από τον σταθμάρχη.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η έρευνα των Αρχών να επεκταθεί και στον επόμενο σταθμό μετά την Λάρισα, δηλαδή στους Νέους Πόρους Πιερίας, καθώς από εκεί κατέβαινε η εμπορική αμαξοστοιχία και οι Αρχές θέλουν να διαπιστώσουν εάν από εκεί έβλεπαν πως τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή.

Πολύ περισσότερο, όταν κατά πληροφορίες ο Σταθμάρχης Λάρισας φέρεται να είχε κάνει το ίδιο ακριβώς λάθος και με άλλη αμαξοστοιχία, δηλαδή έβαλε σε λάθος γραμμή τοπική αμαξοστοιχία, αλλά ο μηχανοδηγός της αντελήφθη το λάθος και έκανε πίσω. Ειδικότερα, ο 59χρονος υπάλληλος του ΟΣΕ φέρεται λίγες ώρες πριν την μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών να κατηύθυνε ένα τοπικό τρένο -τον προαστιακό της Λάρισας- σε λάθος ράγες, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Δηλαδή, όταν ο Προαστιακός, γεμάτος με επιβάτες, έφτασε στο σημείο «Ψαλίδι – Παλιοφάρσαλο», ο Σταθμάρχης γύρισε το κλειδί, με αποτέλεσμα το τρένο να πάει σε λάθος γραμμή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες και για καλή του τύχη, ο μηχανοδηγός του Προαστιακού αντιλήφθηκε και επεσήμανε το λάθος, ενώ έκανε πίσω την αμαξοστοιχία, προκειμένου να επανέλθει στη σωστή γραμμή.

 

Το «μαύρο κουτί»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο της τραγωδίας εντοπίστηκε και το καταγραφικό, το λεγόμενο «μαύρο κουτί» του ενός εκ των δύο τρένων, χωρίς να έχει επί του παρόντος διευκρινιστεί σε ποια αμαξοστοιχία ανήκε. Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται επίσης όλες οι συνομιλίες μεταξύ του μηχανοδηγού του Intercity 62 και του Σταθμάρχη Λάρισας.

24ωρη απεργία σήμερα σε Μετρό και ΗΣΑΠ

Ταυτόχρονα, σε 24 απεργία προχωρά σήμερα, Κυριακή, στις Γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ, απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα, το Σωματείο ενημερώνει ότι οι συρμοί θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση.

Στο μεταξύ, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και σήμερα τα τρένα λόγω της 48ωρης απεργίας Σωματείων Εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια της εταιρείας.

Σημειωτέον ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Hellenic Train διευκρινίζει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα πως «ο κατάλογος των ονομάτων των επιβατών που δόθηκε στις αρχές περιλαμβάνει μόνο τους επιβάτες που είχαν αγοράσει διαδικτυακό εισιτήριο. Στην περίπτωση των επιβατών που αγόρασαν εισιτήρια στα εκδοτήρια εισιτηρίων, το εισιτήριό τους, αν και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη θέση, δεν ήταν ονομαστικό».

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Οι ημέρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλη τη χώρα και για την εταιρεία μας, η οποία έχασε 9 εργαζόμενους στο δυστύχημα. Η Hellenic Train εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων στους οποίους προσφέρει με κάθε τρόπο την στήριξή της.

Η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεργάζεται στενά με τους διασώστες και τους φορείς ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο συρμών στα Τέμπη, στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος και παρείχε υποστήριξη, σε συνεργασία με τις αρχές, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τις ομάδες διάσωσης, ενώ μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας υποστήριξε την κινητοποίηση των ψυχολόγων που θα βρίσκονταν στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, η Hellenic Train παρείχε λεωφορεία για να διευκολύνει τη μεταφορά των επιβατών που κατάφεραν να αποβιβαστούν προκειμένου να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη που ήταν ο τελικός προορισμός. Αμέσως μετά το συμβάν, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, με σκοπό να παρέχει πληροφορίες και να παραπέμπει στις αρμόδιες αρχές για πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα.

Η Hellenic Train διευκρινίζει ότι ο κατάλογος των ονομάτων των επιβατών που δόθηκε στις αρχές περιλαμβάνει μόνο τους επιβάτες που είχαν αγοράσει διαδικτυακό εισιτήριο. Στην περίπτωση των επιβατών που αγόρασαν εισιτήρια στα εκδοτήρια εισιτηρίων, το εισιτήριό τους, αν και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη θέση, δεν ήταν ονομαστικό.

Η εταιρεία ενημερώνει ότι ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλούνται δεν υπερβαίνει ποτέ τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Στους υπεραστικούς συρμούς, όλα τα εισιτήρια αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες θέσεις και, ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως τρόπου αγοράς, είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω του εκδοτηρίου ή στο τραίνο, ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλούνται δεν μπορεί ποτέ να υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.

Η Hellenic Train επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν φιάλες υγραερίου στο τρένο. Ο εξοπλισμός εξυπηρέτησης στο βαγόνι του εστιατορίου είναι ηλεκτρικός. Η εταιρεία συνεχίζει το έργο της, βοηθώντας και υποστηρίζοντας τα θύματα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες αρχές».

πηγη filoitexnisfilosofias.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button