ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Ας αφήσωμε την καρδιά μας να μιλήση στην Παναγία μας

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

Του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου

Σήμερα που γιορτάζομε με λαμπρότητα και συγκίνηση, με δέος και ιερά κατάνυξη την εορτή της Παναγίας μας, ας αφήσωμε την καρδιά μας να Της μιλήση, με τον τρόπο που εκείνη, η καρδιά δηλαδή γνωρίζει, αφού η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας είναι και η δική μας γλυκειά μάνα και παρηγοριά.

          Ας αφήσωμε την ψυχή μας να Της πη τους πόνους και τις εσώτατες επιθυμίες μας. Τους πόθους και τις όποιες αναζητήσεις μας. Ας κάνωμε όπως το παιδί μιλάει βαθειά εσωτερικά, ουσιαστικά στην μητέρα του. Ας υψώσωμε τα μάτια μας, ώστε να ατενίσωμε τους δικούς Της οφθαλμούς, τους γεμάτους γλυκύτητα και αγάπη, στοργή και γαλήνη.
Ας πλησιάσωμε το πανάγιο, το περίπυστο και θαυματουργό εικόνισμά Της και ας ασπασθούμε τα πανάγια χέρια Της, πάνω στα οποία αναπαύεται ο Θεός, ως βρέφος γαλακτοτροφούμενον. Ας καταφιλήσωμε αυτά τα χέρια, που έγιναν θρόνος του Ουρανίου Βασιλέως, αλλά και αγκαλιά διάπλατη, παρηγοριάς, θαλπωρής και ελπίδος για κάθε άνθρωπο.

Εκείνη αδελφοί μου, μας ακούει στοργικά, μας βλέπει σπλαγχνικά και μεταφέρει γοργά τα αιτήματά μας προς τον Υιόν και Θεόν Της και Θεόν ημών.
Γι’ αυτό την τιμάμε, ως Βρεφοκρατούσα και Ελεούσα, ως Γλυκοφιλούσα και Παραμυθία, ως Επακούουσα και Δεομένη, ως Φοβερά Προστασία, ως Παντάνασσα και Γηροκομήτισσα και όπως αλλιώς.
Εξαιρέτως σήμερα, ας στραφούμε ως Έθνος και Λαός, προς την πάνσεπτηκαί πανακήρατη μορφή Της και ας Την ευχαριστήσωμε εν ευγνωμοσύνη για τις προς την χώρα μας εμφανείς και αφανείς ευεργεσίες Της και για την μεγάλη προστασία Της, αφού ανεδείχθη διαχρονικά η Υπέρμαχος Στρατηγός και Πρόμαχος της Ορθοδόξου Ελλάδος. Αυτό και η ιστορία το μαρτυρεί και η παράδοση το επικυροί, η Ελληνική γη το βεβαιώνει και τα πέλαγά μας το επισφραγίζουν. Γι’ αυτό η Ορθόδοξη Πατρίδα μας ευλαβώς ανήγειρειερά σεβάσματα προς τιμήν Της, σε πόλεις και σε χωριά, σε βουνά και σε κάμπους και  στα πανέμορφα νησιά μας, Μοναστήρια δηλαδή, Ναούς μεγάλους η μικροτέρους, αλλά και ταπεινά εξωκκλήσια.
Ας Την παρακαλέσωμε, να συνεχίση να δέεται προς τον Κύριόν μας, ώστε να μη εγκαταλείψη τον Λαό μας, παρά τις πολλές αμαρτίες μας και την αποστασία μας, παρά την άρνησή μας να εφαρμόζωμε στη ζωή μας το πανάγιο θέλημά Του και παρά την απαξίωση προς στα ιερά και σωτήρια προστάγματά Του.
Να φωτίζη τους Άρχοντας αυτού του τόπου, ώστε να σκέπτωνται και να αποφασίζουν συνετώς και με πίστη και φόβο Θεού, νομοθετούντες σύμφωνα με το θέλημα Του και όχι σύμφωνα με τις επιταγές των πονηρών καιρών και των αμαρτωλών απαιτήσεων, για να μη οδηγηθούμε ως χώρα στον γκρεμό και στον όλεθρο.
Να μας ενισχύη όλους, ώστε να βαδίζωμε στον ίσιο δρόμο, στον δρόμο της αληθείας, της ταπείνωσης, της αγάπης και της αληθούς θεοσεβείας.
Ας εκζητήσωμε, με συντριβή καρδίας και δάκρυα μετανοίας, γονυπετείς συγγνώμη από την προστάτιδά μας, από την κοσμοσώτειρα και της Πατρίδος μας την σώτειρα, για τα ατοπήματά μας, για την λήθη εκ μέρους μας της προς ημάς αμέτρου συμπαθείας Της, για την έλλειψη σεμνότητος και αγιότητος στην προσωπική μας και κοινωνική πορεία και για ο,τι άλλο επράξαμε εν γνώσει η εν αγνοία, εν νυκτί και εν ημέρα και την επικράναμε πληγώνοντας τα πανάγια μητρικά Της σπλάγχνα.
Ελάτε τέλος, αδελφοί μου, όσοι φιλόθεοι, φιλάγιοι και της ευσεβείας ερασταί, ύμνους να αναμέλψωμε μετά των Αγίων Αποστόλων και των ουρανίων δυνάμεων, προς την Μητέρα του Κυρίου μας και με άσματα την Θεομήτορα να καταστέψωμε, αλλά και να Της υποσχεθούμε, ότι θα προσπαθήσωμε στις αρετές Της να Την μιμηθούμε, δηλαδή στήν προς τον Θεόν αγάπη και αφοσίωση, στην ταπείνωση, στην προσευχή, στην νηστεία και στην περισυλλογή, στην σεμνότητα και στο ήθος, στην υπομονή και στην φιλανθρωπία.

Αγαπητοί μου,
Από τα βάθη της ψυχής μου, απευθύνω προς όλους σας, τις θερμότερες ευχές μου επί τη ιερά και σεβασμία εορτή της Παναγίας μας, για υγιεία, χαρά και ευτυχία κατά Θεόν και για έτη πολλά, άγια και κατά πάντα ευλογημένα παρά Κυρίου.
Σας ασπάζομαι όλους με αγάπη πατρική, επικαλούμενος τις πρεσβείες της Παναγίας μας.

πηγη vimaorthodoxias.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button