ΔΙΑΦΟΡΑ

Η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στο γερμανικό σχέδιο λιτότητας. Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ: «Επέκταση ή ρήξη». Επικοινωνία Σαμαρά με Βενιζέλο και Θεοδωράκη… ! ! !

 

Με την άρνηση της Ελλάδας να συμφωνήσει στην πρόταση της Γερμανίας, ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Νέα συνάντηση την Παρασκευή.

. Σοβαρή διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της επήλθε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να απορρίπτει κείμενο που παρουσιάστηκε ως προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο ζητούσε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το Μνημόνιο και να ζητήσει εξάμηνη παράταση. Η συνεδρίαση, που διήρκεσε λιγότερο από τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία λίγο πριν από τις 8 μ.μ.Αμέσως μετά, ο επικεφαλής του Eurogroup επέμεινε ότι μόνη λύση είναι να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως το τέλος της εβδομάδας. «Εναπόκειται στους ίδιους αν θα τη ζητήσουν» είπε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος για τη δημιουργία νέου προγράμματος», προσθέτοντας ότι «οι υπουργοί του Eurogroup αισθάνθηκαν ελαφρά αίσθηση απογοήτευσης για την έλλειψη σαφήνειας από την Αθήνα». «Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος. Χρειάζεται κατηγορηματική δέσμευση από την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Ντεϊσελμπλούμ και συνέχισε λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα πρέπει να προέρχεται από τις ελληνικές Αρχές για να ζητήσουν παράταση. Εχουμε αυτή την εβδομάδα και αυτό είναι».Ο Ντεϊσελμπλούμ κατέληξε λέγοντας ότι «αν η Αθήνα ζητήσει παράταση θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή» και προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από την Ελλάδα ότι θα ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα»….

1[

Μοσκοβισί: «Μόνη λύση η παράταση»«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση του τρέχοντος προγράμματος» είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.«Το θέμα είναι να βρεθεί ένα κοινό έδαφος. Το πρώτο βήμα είναι το αίτημα για παράταση και οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς» συνέχισε ο επίτροπος. Λαγκάρντ: «Θα δώσουμε χρήματα όταν η αξιολόγηση είναι επιτυχής» «Θα δώσουμε χρήματα όταν η αξιολόγηση είναι επιτυχής από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς», είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Η δική μας σχέση με την Ελλάδα δεν είναι υπό πίεση χρόνου και προθεσμιών, καθώς το πρόγραμμά μας λήγει το 2016», πρόσθεσε. Η άρνηση της Αθήνας «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» είχε πει νωρίτερα ανώτατη κυβερνητική πηγή. Στις 7 μ.μ. πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για «ριζική υπαναχώρηση» από τη συμφωνία του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη. Αναφερόμενες σε κείμενο που παρουσίασε στο Eurogroup από τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ως «προσχέδιο ανακοίνωσης» οι ίδιες πηγές μίλησαν για «παράλογο» και «μη αποδεκτό» κείμενο. «Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος έφυγε από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν τον χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι. Πάντως, μετά την απόρριψη του κειμένου, έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης»….

Τι έλεγε το κείμενο που απέρριψε η Ελλάδα Το επίμαχο κείμενο που απέρριψε η Αθήνα ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα ζητήσει εξάμηνη παράταση του Μνημονίου». Στο κείμενο αυτό το Eurogroup καλούσε την Ελλάδα «να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες». «Οι ελληνικές Aρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ” όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές Aρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και να εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό» αναφέρεται στο έγγραφο. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα δεσμεύεται για τα συμφωνηθέντα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που φέτος είναι 3% και του χρόνου 4,5% ενώ η Αθηνά ζητά να πέσουν στο 1,5% Επίσης γίνεται αναφορά στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά Εργασίας, το Ασφαλιστικό αλλά και την προώθηση του Προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων….

Να παραμείνει στη διαπραγμάτευση και να μην πάει σε ρήξη, καλεί την κυβέρνηση ο Σαμαράς Για αδιέξοδο στο Eurogroup και “πολύ δυσάρεστη εξέλιξη” κάνει λόγο σε δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, καλώντας την κυβέρνηση παρόλα αυτά να παραμείνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να μην πάει σε ρήξη. Ο κ.Σαμαράς, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Σταύρο Θεοδωράκη με στόχο “το συντονισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων” (προφανώς πάντα στη λογική της αριστερής παρένθεσης), δήλωσε ειδικότερα: “Το αδιέξοδο είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που αποτελεί το μόνο δρόμο για μια θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας. Μια διαπραγμάτευση που πρέπει να διεξαχθεί με όρους υπευθυνότητας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τινάξουμε όλα στον αέρα. Η ρήξη δεν είναι λύση”….

πηγη .mixanitouxronou.gr

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button