ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γουρουνόπουλο ψητό στο φούρνο με τραγανή πέτσα

Υπέροχο γουρουνόπουλο γάλακτος με τραγανή πέτσα εξωτερικά που κάνει “κράκ” σε κάθε δαγκωνιά,  ζουμερό και πεντανόστιμο εσωτερικά, ψητό στο φούρνο σας. Μια συνταγή με πολύ λίγα υλικά, που απαιτεί υπομονή για το ψήσιμο και μια εύκολη τεχνική. Τη τεχνική σας τη δίνουμε πιο κάτω αναλυτικά, πρέπει όμως οπωσδήποτε να προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο κρέατος (12-13 ευρώ) για το τέλειο αποτέλεσμα, ψησίματος. Έτσι το κρέας που θα γευτείτε θα είναι σίγουρα η πεμπτουσία της γευστικής ηδονής!!!

Υλικά συνταγής

  • 1 γουρουνόπουλο ολόκληρο 2-6 κιλά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • μυρωδικά επιλογής σας: φρέσκια ρίγανη, δεντρολίβανο, δάφνη, θυμάρι, θρούμπι κ.λ.π.
  • φύλλα λεμονιάς (προαιρετικά)
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο αν είναι πολύ μικρό μέγεθος το γουρουνάκι αλλιώς δεν απαιτείται

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το γουρουνόπουλο: Έχετε ζητήσει στο χασάπη σας να βγάλει τα εντόσθια από το γουρουνόπουλο και να καθαρίσει καλά από τυχόν τρίχες στη πέτσα του. Διαφορετικά το κάνετε μόνοι σας, βγάζετε τα εντόσθια και ξυρίζετε τις τρίχες με ένα ξυράφι ή τις καψαλίζετε με ένα φλόγιστρο. Το πλένετε καλά και το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί.
  2. Το αλατίζετε καλά σε όλο το σώμα και μέσα στη κοιλιά του, το πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βάζετε μέσα στη στη κοιλιά του τα μυρωδικά και το σκόρδο. ώστε να διαπεράσουν κατά το ψήσιμο μια ελαφριά έξτρα νοστιμιά στο κρέας.
  3. Για το ψήσιμο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140 βαθμούς. Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετείτε από πάνω μερικά φύλλα λεμονιάς. Πάνω στα φύλλα  τοποθετείτε το γουρουνόπουλο, αν χωράει, με τη κοιλιά προς τα κάτω και τα πίσω πόδια προς τα εμπρός και αν δεν χωράει έτσι, το ξαπλώνετε στο πλευρό του.
  4. Το βάζετε στο χαμηλό ράφι του φούρνου και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες. Μετά τις 2 ώρες αρχίζετε να τσεκάρετε την θερμοκρασία του κρέατος στο πιο βαθύ σημείο που είναι το πάνω μέρος από τα πίσω μπούτια, βυθίζοντας το θερμόμετρο μέχρι το κόκαλο του μηρού.
  5. Για να έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι οπωσδήποτε πάνω από 70ºC (σίγουρα μέχρι 75°C). Αυτό θα συμβεί περίπου στις 2:30 ώρες για γουρουνάκι 2.2 κιλά και γύρω στις 3:30 ώρες για 5-6 κιλά. Αυτό είναι κατ” εκτίμηση γιατί το ΜΟΝΟ ασφαλές είναι η ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας. Προμηθευτείτε οπωσδήποτε ένα θερμόμετρο.
  6. Εφ” όσον βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά εσωτερικά, αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 240 βαθμούς (πάνω κάτω) χωρίς να αλλάξετε ράφι. Αν το γουρουνάκι σας είναι πολύ μικρό, χωρίς λίπος (το βλέπετε και στα ζουμιά που έχουν βγει αν περιέχουν πολύ ή λίγο), σ’ αυτό το σημείο το βγάζετε απ’ το φούρνο, το αλείφετε με λάδι παντού και το ξαναβάζετε στο φούρνο.
  7. Απ’ αυτή τη στιγμή δεν βασίζεστε στο χρόνο, αλλά το παρακολουθείτε μετά τα πρώτα 15 λ, τσεκάροντάς το ανά 5 λ αν η πέτσα έγινε τραγανή ακουμπώντας την με ένα μαχαίρι, χωρίς να κάνετε τρύπα, θα το νιώσετε από τον ήχο. Αν έχετε βάλει πλαγιαστά το γουρουνάκι όταν γίνει από τη μια πλευρά το γυρίσετε απ’ την άλλη.
  8. Όταν είναι τραγανό, όπως το θέλετε, και από τις δύο πλευρές το βγάζετε αμέσως απ’ τον φούρνο και το αφήνετε έξω να «ξεκουραστεί» για 15 λ τουλάχιστον, σκεπάζοντάς το πολύ χαλαρά με ένα ασημόχαρτο. Μη το σκεπάσετε σφιχτά και μην το αφήσετε πολύ ώρα γιατί θα μαλακώσει η πέτσα. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να το ξαναβάλετε μέσα στο φούρνο για λίγο.
  9. Για το σερβίρισμα: Μεταφέρετε το γουρουνάκι σας σε πιατέλα σερβιρίσματος ή ένα μεγάλο ξύλο κοπής και το βάζετε ολόκληρο στο τραπέζι σας, όπου θα το κόψετε και θα το σερβίρετε κατευθείαν στα πιάτα. Συνοδέψτε το με 1-2 καλές μουστάρδες και σαλάτα χλωρή ή βραστή και καλή σας όρεξη.

Πηγή

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button