ΔΙΑΦΟΡΑ

Σεισμός στην αγορά! Τίτλοι τέλους για τον Κωτσόβολο

Ο βρετανικός όμιλος Currys ανακοίνωσε ότι βάζει πωλητήριο στην Κωτσόβολος.

Με μία λιτή ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές Αρχές του LSE γνωστοποίησε πως «προχωρά σε μία στρατηγική αναθεώρηση της στρατηγικής της στην θυγατρική και ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής αγοράς Κωτσόβολος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πώληση των δραστηριοτήτων της».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν «Το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει τακτικά τη δομή του Ομίλου μέσα από το πρίσμα της κινητήριας αξίας των μετόχων και πιστεύει ότι η ισχύς της επωνυμίας Κωτσόβολος, το μακροπρόθεσμο ιστορικό κερδοφόρων παραδόσεων και η ηγετική θέση στην αγορά δεν αντικατοπτρίζονται επί του παρόντος στην αποτίμηση του Ομίλου.

Δεδομένων των ισχυρών οικονομικών προοπτικών για την Ελλάδα και των μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης για την επιχείρηση, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διερευνηθούν όλες οι επιλογές για την Κωτσόβολος».

Σε τοποθέτηση του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Άλεξ Μπάλντοκ (φωτό επάνω), αναφέρει: «Η απόδοση της Currys είναι ισχυρή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου ο μετασχηματισμός μας λειτουργεί, και επίσης έχουμε λάβει μέτρα για να οδηγήσουμε σε μια κερδοφόρα ανάκαμψη στην Σκανδιναβία.

Η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση με λαμπρό μέλλον και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να προωθήσουμε την Κωτσόβολος για να μεγιστοποιήσουμε την αξία για τους μετόχους μας», καταλήγει.

Πίεση και «ζεστό χρήμα»

Σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, η απόφαση της διοικητικής ομάδας του Ομίλου Currys ελήφθη προκειμένου να υπάρξει άμεσα μία ένεση ρευστότητας μετά τις τρομερές πιέσεις που δέχεται από την πτώση της κατανάλωσης τόσο στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσο και της Σκανδιναβίας που είναι σαφώς πολλαπλάσιες σε μέγεθος από την ελληνική.

Η Κωτσόβολος ήταν η μόνη θυγατρική κατά την περασμένη χρήση που έληξε προ ενάμιση μήνα που κατάφερε να εμφανίσει αύξηση τόσο στις πωλήσεις και να διατηρήσει σταθερή την κερδοφορία της.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι αποτιμήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με βάση τις θετικές προοπτικές της χώρας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο Όμιλος Currys θεωρεί ότι τώρα μπορεί να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια κεφαλαιοποιώντας άμεσα την υπεραξία της Κωτσόβολος.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που είχε ανακοινώσει ο Όμιλος Currys για την προηγούμενη χρήση οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία είχαν υποχωρήσει 7%, στη Σκανδιναβία 10% ενώ στην Ελλάδα κατάφεραν να αυξηθούν κατά 12%!

Η δε Κωτσόβολος, με βάση τα στοιχεία που η ίδια κοινοποίησε, πέτυχε έναν κύκλο εργασιών πέριξ των 700 εκατ. ευρώ και μία ικανοποιητική κερδοφορία παρά τη μεγάλη πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός στα περιθώρια κέρδους.

Σημειώνεται πως έναν χρόνο πριν, ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος ήταν στα 654 εκατ. ευρώ. Επίσης τα EBITDA είχαν φθάσει τα 51,7  εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στα 25,2 εκατ. ευρώ. Στο α’ εξάμηνο της οικονομικής χρήσης που έληξε την 1η Μαϊου η Κωτσόβολος παρουσίαζε αύξηση πωλήσεων 5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φθάνοντας τις 295 εκατ. στερλίνες (κάπου 340 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που είχε κοινοποιήσει ο Όμιλος Currys το περασμένο φθινόπωρο.

Την ίδια περίοδο τα EBITDA περιορίστηκαν σε μόλις 1 εκατ. στερλίνες (περίπου 1,15 εκατ. ευρώ), από 11 εκατ. στερλίνες (12,65 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κάτι που, σύμφωνα με τον βρετανικό όμιλο, αποδίδεται στη διαταραχή της αγοράς από τη σκληρή εκπτωτική πολιτική του ανταγωνισμού.

Ο  Όμιλος Currys συνολικά έχει δίκτυο 829 καταστημάτων σε 7 χώρες και πάνω από 35.000 υπαλλήλους. Στη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία δραστηριοποιείται με το όνομα του, στις σκανδιναβικές χώρες με την επωνυμία Elkjøp και στην Ελλάδα με την Κωτσόβολος. Η τελευταία διατηρεί σήμερα δίκτυο 93 καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και έχει 2.935 εργαζόμενους.

πηγη newmoney.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button