ΔΙΑΦΟΡΑ

Επίδομα ανεργίας: Ανατροπή σε χρήματα και διάρκεια – Τι αλλάζει

Δομικές αλλαγές θα γίνουν στο επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Έρχονται μεγάλες διαφοροποιήσεις στο επίδομα ανεργίας το 2024…

Το πλάνο ήταν γνωστό από το τέλος του προηγούμενου έτους, όμως φαίνεται ότι σιγά σιγά θα πάρει σάρκα και οστά.

Ποια τα βήματα που είναι προς τη θετική κατεύθυνση για το ίδιο το επίδομα ανεργίας και τους δικαιούχους του.

Ποιες οι αλλαγές που έρχονται στο επίδομα ανεργίας

Όπως προκύπτει, το επίδομα αναμένεται να επηρεάζεται από το ύψος του μισθού που λάμβανε ο άνεργος όταν ήταν εργαζόμενος, θα συνδέεται με την κατάρτιση και θα καταβάλλεται πέραν των 12 μηνών. Παράλληλα, μελετάται η επέκταση της καταβολής του για περισσότερους από 12 μήνες. Αυτό, όμως, θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της ενσωμάτωσής του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων στο επίδομα ανεργίας εξετάζεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας να ξεπερνά τους 12 μήνες και να φτάνει στους 18 μήνες.

Οι αρμόδιοι στην ΔΥΠΑ εξετάζουν μετά την τακτική επιδότηση, οι άνεργοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξακολουθήσουν να ενισχύονται με επίδομα μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης. Θα λαμβάνουν, μάλιστα, ποσό που μπορεί να υπερβαίνει και τα 200 ευρώ το μήνα, ανάλογα και με τα χρόνια που έχουν απασχοληθεί πριν μείνουν άνεργοι.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, μέχρι στιγμής μελετάται το επίδομα ανεργίας να είναι ένα μεταβλητό ποσό που τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάνει έως τα 1.300 ευρώ. Αυτό το ποσό θα δίνεται στους ανέργους που έχουν διανύσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια στην αγορά εργασίας.

Αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα χρόνια θα λαμβάνουν το ποσό των 479 ευρώ. Όσα περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.

Την ίδια στιγμή, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας -όπως αυτό προκύπτει από τον κατώτατο μισθό- δεν αναμένεται να αυξηθεί, αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς. Αυτό σημαίνει πως θα είναι μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια.

Μετατροπή σε επίδομα… εργασίας

Οι αλλαγές στο επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους θα συνδυαστούν με την πιλοτική μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας μέσω νέων προγραμμάτων κατάρτισης.

Αυτό έχει ως στόχο, ο άνεργος να συμμετάσχει στην αναζήτηση νέας θέσης απασχόλησης για να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια. Για αυτό τον λόγο αναμένεται να θεσπιστεί ως υποχρέωση του ανέργου να είναι διαθέσιμος για κατάρτιση και έτοιμος να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό.

Ο βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας θα είναι η σύνδεση αυτού με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου.

Πιο συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση να δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος -πιο κοντά στον μισθό του- το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες. Όμως, το επίδομα δε θα πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα.

Στο νέο «καθεστώς» που θα ισχύσει, θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία τριετία. Με βάση αυτόν θα υπολογoίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες. Στη συνέχεια, για το δεύτερο εξάμηνο μελετάται ο άνεργος να λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα.

Για να καταλάβεις καλύτερα δες και ένα παράδειγμα:

Αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία τριετία είχε μέσο μισθό τριετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λάβει το πρώτο εξάμηνο 825 ευρώ/μήνα ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει τα 479 ευρώ.

πηγη onlinepress.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button