ΔΙΑΦΟΡΑ

Εθνική τραγωδία στην Χώρα

15Εθνική τραγωδία: 10 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Αγωνία για την υπερχείλιση του Πηνειού .

Βιβλική καταστροφή, απελπισία μέσα σε τόνους λάσπης, 10 νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι σε Πήλιο και Βόλο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το δραματικό παζλ που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Τα νέα στοιχεία για νεκρούς και αγνοούμενους έκανε γνωστά ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Δύσκολες στιγμές περνούν και οι κάτοικοι της Λάρισας και των γύρω περιοχών, με το «φούσκωμα» και την υπερχείλιση του Πηνειού σε διάφορα σημεία του.

Από χθες το βράδυ, οι τοπικές αρχές δίνουν αγώνα στο Φράγμα Γυρτώνης για να αποσυμφορήσουν τον ποταμό, ωστόσο ο κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα είναι μεγάλος και η νύχτα προβλέπεται δύσκολη.

Απόκοσμο το σκηνικό στον Δήμο Φαρκαδόνας, μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, με πολλά χωριά να έχουν μετατραπεί σε λίμνη, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Τα αναχώματα του Πηνειού σε διάφορα σημεία υποχώρησαν ή εσκεμμένα τα έσπασαν για την εκτόνωση του υδάτινου όγκου με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην περιοχή, που φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών.

«Έζησα πολέμους, και κακουχίες αλλά τέτοια πράγμα δεν έχω δει ξανά στη ζωή μου», λέει χαρακτηριστικά εγκλωβισμένη κάτοικος 104 ετών στο χωριό Πηνειάδα που συγκλονίζει περιγράφοντας τον εφιάλτη.

Από σπίτι σε σπίτι στη Φαρκαδόνα, όλο το βράδυ διασώστες επιχειρούσαν με βάρκες. Μεταφέρουν ακόμα και στα χέρια ασθενείς και ηλικιωμένους, σε ασφαλή σημεία. Κάποιοι σπεύδουν να διασώσουν τρομαγμένα ζώα.

Από σπίτι σε σπίτι στη Φαρκαδόνα, όλο το βράδυ διασώστες επιχειρούσαν με βάρκες. Μεταφέρουν ακόμα και στα χέρια ασθενείς και ηλικιωμένους, σε ασφαλή σημεία. Κάποιοι σπεύδουν να διασώσουν τρομαγμένα ζώα.

Ωστόσο, άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό ή τρόφιμα, περιμένοντας βοήθεια.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης, Βασίλης Σιώμος, Αλεξία Καλαϊτζή

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη Γιάννουλη και τον Άγιο Θωμά, μήνυμα για να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους, κινούμενοι προς το Αλκαζάρ και το κέντρο της Λάρισας, εστάλη λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτης.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά προς ασφαλέστερα σημεία.

Δήμος Λαρισαίων: «Άγνωστο πώς θα εξελιχθούν τα πράματα»

«Τα νερά που έρχονται από τα Τρίκαλα είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα από εδώ και πέρα» λέει ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, σε δήλωσή του σε βίντεο στο Facebook

Στο μεταξύ εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων εμφανίζουν, μετά τον κυκλώνα Daniel, οι δυτικές συνοικίες της Λάρισας. Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα.

 

 

 

Τραγική είναι η κατάσταση και στον Βόλο. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες ενώ και στο Πήλιο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Το οδικό δίκτυο σε διάφορα τμήματά του είναι κατεστραμμένο, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία, την ηλεκτροδότηση, και την υδροδότηση σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής.

Πυροσβεστική: Πάνω από 6.800 κλήσεις και 2.500 διασώσεις

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 07:00 της Τρίτης έως τις 20:00 της Παρασκευής έχει λάβει 6.882 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.903 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 658 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
  • στην Λάρισα 370 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 149 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 1.390 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 286 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 560 άτομα
  • στα Τρίκαλα, 751 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 118 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 483 άτομα
  • στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

 

 

Η «οργή» της φύσης

Κρανιά Ασπροποτάμου, στα Τρίκαλα

 

πηγη daynight.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button