ΔΙΑΦΟΡΑ

Τέλος εποχής στη Google – Η λειτουργία που καταργείται και επισήμως

Πριν από 25 χρόνια, το Διαδίκτυο ήταν τελείως διαφορετικό. Ήταν μια συρραφή από πρόχειρες λύσεις  Μερικές φορές πληκτρολογώντας ένα URL εμφανιζόταν ένας ιστότοπος. Κάποιες άλλες φορές δεν γινόταν τίποτα και απλά τα URL δεν λειτουργούσαν.

Η Google, που τότε ήταν απλά μια startup με περίεργο όνομα, θα προσέφερε σύντομα μια λύση. Η εταιρεία πρόσθεσε συνδέσμους “cache” στα αποτελέσματα αναζήτησης, οι οποίοι εμφάνιζαν μια προηγουμένως αποθηκευμένη έκδοση ιστοσελίδων. Τώρα το διαδίκτυο έχει ωριμάσει και η Google είναι ανάμεσα στους πιο ισχυρούς ομίλους στην ιστορία. Έτσι, από σήμερα, ο σύνδεσμος cache είναι και επίσημα παρελθόν.

Η αλλαγή, που εντοπίστηκε πρώτα από το Search Engine Land, μόλις επιβεβαιώθηκε από τον Danny Sullivan, Υπεύθυνο Σχέσεων Αναζήτησης της Google, τον ενδιάμεσο της εταιρείας για τους επαγγελματίες SEO (Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης).

«Ναι, έχει αφαιρεθεί. Ξέρω, είναι λυπηρό. Είμαι επίσης λυπημένος», έγραψε ο Sullivan την Παρασκευή. «Είναι ένα από τα παλαιότερα χαρακτηριστικά μας. Αλλά είχε ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε σελίδες όταν, τότε, συχνά δεν μπορούσες να είσαι σίγουρος ότι η σελίδα θα φορτώσει. Αυτές τις μέρες τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Έτσι, αποφασίστηκε να αποσυρθεί».

Η νοσταλγία για ένα κουμπί που πολλοί άνθρωποι πιθανότατα δεν είχαν ακούσει ποτέ, μπορεί να φαίνεται παράλογη, αλλά η λειτουργία προσωρινής μνήμης της Google ήταν μια θεμελιώδης λύση σε ένα από τα πρώτα προβλήματα του ιστού. Καθώς ο ιστός μετατράπηκε σε μια πιο σταθερή υποδομή, η κρυφή μνήμη εγκαταλείφθηκε ως επί το πλείστον από τακτικούς χρήστες, αλλά ήταν ακόμα ένα χρήσιμο εργαλείο.

Οι εργαζόμενοι στο SEO το χρησιμοποίησαν για να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έγιναν από τους ανταγωνιστές. Δημοσιογράφοι και ερευνητές έλεγξαν κρυφές μνήμες για να παρακολουθήσουν το ιστορικό αρχείο. Ορισμένοι έμπειροι χρήστες του Διαδικτύου γνώριζαν ότι η προσωρινή μνήμη ήταν ένας τρόπος για να ξεπεράσουν τα paywalls ή να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους που είχαν αποκλειστεί σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όμως τα links της κρυφής μνήμης της Google βρίσκονται σε… δύσκολη θέση εδώ και αρκετό καιρό. Παλαιότερα, υπήρχε ένα κουμπί κρυφής μνήμης δίπλα στους μπλε συνδέσμους στο Google.com, αλλά η εταιρεία μετέφερε τη λειτουργία στο μενού “Σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα”, όπου παρέμεινε στην αφάνεια. Όπως ανέφερε το The Verge, ένας μηχανικός της Google έγραψε σε tweet το 2021 ότι η κρυφή μνήμη είναι “ένα βασικά μη συντηρημένο χαρακτηριστικό κληρονομιάς”. Προς το παρόν, μπορείτε ακόμα να προβάλετε την κρυφή μνήμη της Google πληκτρολογώντας “cache:” πριν από τη διεύθυνση URL, αλλά και αυτό πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί σύντομα.

Υπάρχει μια άλλη λύση, αλλά πατάει σε σαθρά θεμέλια. Το Wayback Machine του Internet Archive διατηρεί ιστορικά αντίγραφα ιστοσελίδων ως δημόσια υπηρεσία, αλλά ο οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή μάχη για να παραμείνει οικονομικά βιώσιμο. Ο Sullivan της Google έριξε την ιδέα μιας συνεργασίας με το Internet Archive, αν και αυτό απέχει πολύ από το γίνει επίσημο σχέδιο.

«Προσωπικά, ελπίζω ίσως να προσθέσουμε συνδέσμους στο @internetarchive, από το σημείο όπου είχαμε το link κρυφής μνήμης πριν, μέσα στο “Σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα”. Είναι ένας απίστευτος πόρος», έγραψε ο Sullivan στο tweet του. «Καμία υπόσχεση. Πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους, να δούμε πώς μπορεί να γίνει — εμπλέκει και άτομα πέρα από εμένα».

Πηγή: FOXreport.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button