ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης στους Θεσμούς!

41

 

Τί προβλέπεται για ΦΠΑ, αποκρατικοποιήσεις αλλά και χρηματοδότηση και επενδύσεις

Τα βασικά σημεία της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Θεσμούς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι τα εξής:

Προβλέπονται χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2018.
Επίσης προβλέπεται αναδιάρθρωση του χρέους μέσω νέου δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ), με χαμηλά επιτόκια και απώτερο χρόνο αποπληρωμής, όπως και ευελιξία στη χρηματοδότηση με άμεση προκαταβολή με την υπογραφή της συμφωνίας και άμεση εκταμίευση χρηματοδοτικών πόρων
Στο επενδυτικό πρόγραμμα προβλεπεται συμμετοχή της Κομισιόν, στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για στοχευμένες επενδύσεις, συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ​

Για τον ΦΠΑ
Η εξαίρεση της έκπτωσης στα νησιά θα γίνει σταδιακά και επομένως η φετινή τουριστική χρονιά δεν θα έχει επιπρόσθετες επιβαρύνσεις.
Την ίδια στιγμή, στα νησιά όπου θα καταργηθεί η έκπτωση του 30%, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους κατοίκους με χαμηλότερα εισοδήματα. Η κατάργηση θα είναι σταδιακή μέχρι 31/12/2016 του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, ξεκινώντας από νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση. Η εξαίρεση δεν καταργείται για τα νησιά της παραμεθορίου.

Τα εργασιακά
Για τα εργασιακά προβλέπεται επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων εντός του έτους, αποφυγή εισαγωγής του lock out και της κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας και μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Για τον ΑΔΜHΕ: Διατήρηση της δυνατότητας μη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ/ Εναλλακτικό σχήμα με λειτουργικό διαχωρισμό για την ΑΔΜΗΕ χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του Δημοσίου
-Για το ΕΚΑΣ: Διατηρείται μέχρι το 2020
-Για τα Ξενοδοχεία και βασικά τρόφιμα στο 13% (ενώ η πρόταση των θεσμών 23%)
-Μείωση συντελεστή στα φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρων σε 6% από 6,5%
-Διευρύνεται η φορολογητέα βάση με τις ασφαλιστικές εργασίες
-Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν τέλος 2016 συνεκτιμώντας την απόδοση των μέτρων για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ που θα εισάγουμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επίσης η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα επιτρέψει την επανεξέταση των συντελεστών.
-Βελτίωση ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
-Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών
-Φόρος πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής, πισίνες κλπ.
-Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων
-Τα μέτρα για τη φορολογική διοίκηση είναι μη κοστολογημένα, αν αποδώσουν οι προσπάθειες για φορολόγηση αδήλωτων καταθέσεων, λαθρεμπορίου κλπ, τα έσοδα μπορούν να καλύψουν μέρος των κοστολογημένων μέτρων ή να εξεταστούν για τη μείωση του ΦΠΑ το τέλος του 2016
Εισαγωγή του περιουσιολογίου που αποτελούσε μια από τις βασικές προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button