ΔΙΑΦΟΡΑ

ΟΠΕΚΑ: 1 + 1 επιδόματα σε όσους δεν έχουν ένσημα – Μέχρι και 400 ευρώ το μήνα από το Νέο έτος

ΟΠΕΚΑ – πως θα λάβουν 1 + 1 επιδόματα όσοι δεν έχουν ένσημα – Μέχρι και 400 ευρώ το μήνα από το Νέο έτος στο IBAN.

Δυο βασικές προϋποθέσεις.

Είσαι ανασφάλιστος, δεν έχεις ένσημα; Δες παρακάτω τα δύο επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που μπορείς να λαμβάνεις κάθε μήνα όταν φτάσεις σε μια ορισμένη ηλικία.

Λίγοι ανασφάλιστοι πολίτες που δεν έχουν ένσημα γνωρίζουν για αυτά τα δυο επιδόματα που παρέχει ο ΟΠΕΚΑ και από 1.01.2024 θα φράσουν μέχρι και 400 ευρώ.

400 εύρω σε ανασφάλιστους από τον ΟΠΕΚΑ

Στα 400 ευρώ θα διαμορφωθεί το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων και η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ. Η προσαρμογή θα πραγματοποιηθεί από το νέο έτος λόγω αυξήσεων στις συντάξεις, που έχει ανακοινωθεί.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αναπροσαρμόσουν ανάλογα και την Εθνική σύνταξη, αλλά και όλες τις παροχές που συνδέονται με αυτή.

Υπενθυμίζεται πως το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ανέρχεται σήμερα στα 387 ευρώ μετά από την τελευταία αύξηση.

Είστε δικαιούχος για το επίδομα ανασφάλιστων του ΟΠΕΚΑ των 387 ευρώ (400 από Νέο έτος) αν:

Αν έχετε συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας σας και δεν λαμβάνετε σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή στην Ελλάδα, μεγαλύτερη των 387 ευρώ (400 από Νέο έτος).

Αν η σύνταξη αυτή ή η παροχή από δημόσιο φορέα είναι μικρότερη από το επίδομα των 387 ευρώ (400 από Νέο έτος) , δικαιούστε το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνετε από αλλού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1 : Αν το ποσό που προκύπτει ως διαφορά είναι μικρότερο από είκοσι (20) ευρώ, το επίδομα δεν καταβάλλεται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2 : Σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνετε από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, αντίστοιχα, έχετε υποχρέωση να το δηλώσετε αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή άλλη παροχή από οποιοδήποτε φορέα του εξωτερικού, η νομισματική ισοτιμία λαμβάνεται υπόψη την 1η εργάσιμη ημέρα του έτους κατά τη χορήγηση, την επαναχορήγηση ή την τροποποίηση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν από τον αρμόδιο για την καταβολή αυτής φορέα, λόγω αλλαγής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον φορέα του εξωτερικού.

Για να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα θα πρέπει να διαμένετε μονίμως και νομίμως στην Ελλάδα δεκαπέντε (15) συνεχή έτη πριν από την υποβολή της αίτησης σας ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και 67ου έτους της ηλικίας σας, εκ των οποίων τα δέκα (10) συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και να εξακολουθείτε να διαμένετε στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες ή μειωμένο λόγω σύνταξης εξωτερικού ή προνοιακής παροχής εντός Ελλάδας για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) πλήρη έτη διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα (1) έτος που υπολείπεται των τριάντα πέντε (35) ετών διαμονής στη χώρα.

362 ευρώ επίδομα στέγασής από τον ΟΠΕΚΑ

Εφόσον νοικιάζετε και το ενοίκιο σας είναι μικρότερο των 362 ευρώ το μήνα μπορείτε να λάβετε από τον ΟΠΕΚΑ ολόκληρο το ποσό 362 ευρώ επίδομα ενοικίου αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Το Επίδομα Στέγασης 362 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιακές ομάδες υπερηλίκων άνω των 67 ετών, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και μισθώνουν κύρια κατοικία.

Προϋποθέσεις

  • Ηλικιακές – Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
  • Εισοδηματικές – Το ετήσιο φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα του ανασφάλιστου υπερήλικα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320€ και τα ανασφάλιστα ζεύγη το ποσό των 8.640 €.
  • Ασφαλιστικές – Δεν λαμβάνουν και δεν έχουν υποβάλει αίτηση οι ίδιοι ή ο/η σύζυγός τους για συνταξιοδότηση από φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής, με εξαίρεση την (σύνταξη) παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • Ιδιοκτησιακές – Δεν έχουν οι ίδιοι ή ο/η σύζυγός τους ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης ή αμφότεροι από κοινού πλήρες δικαίωμα (100%) κυριότητας, επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητο με χρήση κατοικίας, δεν τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν ακίνητο για τη στέγασή τους, ούτε έχουν μεταβιβάσει μετά τη δημοσίευση του ν.4756/2020 με συμβολαιογραφική πράξη γονικής παροχής ή δωρεάς το ανωτέρω δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας σε τέτοιο ακίνητο.
  • Μόνιμης κατοικίας/Διαμονής/Εγκατάστασης – Οι αιτούντες δεν φιλοξενούν τρίτα άτομα ή δεν διαβιούν σε προνοιακό ίδρυμα κλειστής φροντίδας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις φιλοξενίας: α) ανηλίκου με το οποίο ο αιτών ή η σύζυγός του συνδέεται με συγγένεια α΄ ή β΄ βαθμού, β) ατόμου με αναπηρία διαπιστωμένη από τα αρμόδια κατά νόμο όργανα, συνδεόμενο με τον αιτούντα ή τον σύζυγό του ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης με συγγένεια α΄ ή β βαθμού.
  • Εργασιακές – Ο/Η αιτών/ουσα ή ο/η σύζυγός τους ή το έτερο μέρος συμβίωσης, δεν εργάζονται.
  • Οικονομικές – Δεν συντηρούνται από τρίτο, πλην συζύγου, άτομο.
  • Οικονομικές – Δεν επιδοτούνται με άλλο επίδομα για τον ίδιο σκοπό.
  • Εισοδηματικές – Το συνολικό ύψος των καταθέσεων δεν ξεπερνάει το ποσό των 7.000 €, ενώ σε περίπτωση ζεύγους ή έτερου συμφώνου συμβίωσης, το ποσό των 10.500 €.
  • Μόνιμης κατοικίας/Διαμονής/Εγκατάστασης – Διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη πριν την υποβολή της αίτησης (τουλάχιστον από το έτος 2012 μέχρι την υποβολή της αίτησης).

πηγη enaklik.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button