ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στα νεφρά: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Γράφει: Διάκος Θοδωρής

Τα συμπτώματα του καρκίνου των νεφρών εμφανίζονται σε μέρη όπως τα ούρα και η μέση μας—μέρη, δηλαδή, που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των νεφρών. Τα νεφρά μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς φιλτράρουν τις τοξίνες από το αίμα, δημιουργούν τα ούρα, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, αλλά συμβάλλουν και στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ο καρκίνος του νεφρού είναι μέσα στους 10 πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες, αλλά τα συμπτώματά του δεν εμφανίζονται άμεσα. Για την ακρίβεια, ο καρκίνος των νεφρών διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα άνω των 60 ετών, πολλές φορές σε κάποια εξέταση ρουτίνας. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε;
Αίμα στα ούρα
Ίσως το πιο κοινό σύμπτωμα να είναι η παρουσία αίματος στα ούρα. Εμφανίζεται σε 40-50% των ασθενών. Ακόμα και μια μικρή σταγόνα αίμα στα ούρα είναι ικανή να αλλάξει το χρώμα τους, συνεπώς πρέπει να προσέχετε. Άλλες πιθανές αιτίες για να συμβαίνει αυτό είναι κάποια λοίμωξη, ή πέτρες στα νεφρά—άρα όποιος κι αν είναι ο λόγος, πρέπει αμέσως να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Πόνος στη μέση
Ο πόνος στην μέση είναι αρκετά συνηθισμένος σε άτομα άνω των 40, τις περισσότερες φορές λόγω προβλημάτων που προκαλεί η ηλικία στην σπονδυλική στήλη. Περίπου το 41% των ασθενών δηλώνουν πως αισθάνονται πόνο στην μέση. Το πόσο ισχυρός είναι ο πόνος διαφέρει σε κάθε περίπτωση, συνεπώς πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, αναφέροντάς του κι άλλα πιθανά συμπτώματα, για να τον βοηθήσετε να καταλάβει.
Εξόγκωμα στην περιοχή της κοιλιάς
Αν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα στην κοιλιά, στα πλευρά ή στην μέση, αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου των νεφρών. Περίπου 45% των ασθενών έχουν δηλώσει πως είχαν αυτό το σύμπτωμα, αλλά αυτά τα εξογκώματα δεν είναι εύκολα να τα εντοπίσετε, ειδικά στο πρώτο στάδιο.
Αναιμία και κόπωση
Η κόπωση είναι σημάδι πρακτικά κάθε είδους καρκίνου, ειδικά κατά την διάρκεια της θεραπείας. Οι περισσότεροι ασθενείς συμφωνούν πως η κόπωση είναι ίσως από τα πιο δύσκολα συμπτώματα στην διαχείρισή της. Η κόπωση λόγω καρκίνου είναι ιδιαίτερα έντονη και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινή ζωή.
Ξαφνική απώλεια βάρους
Περίπου 28% των ασθενών έχουν δηλώσει πως παρατήρησαν το σύμπτωμα αυτό. Αυτό συνήθως συμβαίνει γρήγορα, καθώς ο όγκος εξαπλώνεται. Μπορεί να χάσετε ξαφνικά την όρεξή σας για φαγητό.
πηγη poimin.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button